Για τον αφανισμό του πληθυσμού ενός χωριού -ή, στη χειρότερη περίπτωση, μιας κωμόπολης- σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ενοχοποιούνται τα εμφράγματα, που οφείλονται σε «βουλωμένες» αρτηρίες από την αυξημένη πρόσληψη «κακών» λιπαρών. Πρόκειται για τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ζωικά τρόφιμα, τηγανητά, σνακ ή έτοιμο φαγητό (τύπου junk food). Το σοκαριστικό εύρημα κινητοποίησε ειδικούς στη Μ. Βρετανία, οι οποίοι, αφού διαπίστωσαν ότι ο μέσος Αγγλος προσλαμβάνει καθημερινά 20% μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη, ξεκίνησαν ενημερωτική εκστρατεία με σημαία το μήνυμα «Κόψτε τα κορεσμένα λίπη, κερδίστε ζωή».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια κρατά ένα προκλητικό τηλεοπτικό σποτ, που δείχνει το σιφόνι ενός νεροχύτη να φράζει από πηγμένα λίπη και συνοδεύεται από τη φράση «Φανταστείτε το ίδιο να συμβαίνει μέσα στα αγγεία σας». Το πρόβλημα, φυσικά, δεν περιορίζεται στη Γηραιά Αλβιώνα, που θρηνεί κάθε χρόνο 3.500 «θύματα» των κορεσμένων λιπών. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, με τα καρδιαγγειακά περιστατικά που οφείλονται στην κακή διατροφή να οδηγούν ετησίως στην απώλεια 770 ζωών. Την επίδραση των λιπών στο λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος και κατ? επέκταση στην υγεία χαρτογραφεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου:

«Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα -όπως είναι το στεατικό οξύ-, τα οποία προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, προκαλούν σημαντική αύξηση στις τιμές της χοληστερόλης του αίματος, γεγονός που αποτελεί προάγγελο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Αντίθετα, η χοληστερόλη των τροφών, που όπως εξηγεί η κυρία Ελευθερίου ανήκει σε άλλη κατηγορία χημικών ενώσεων -τα λεγόμενα τερπένια-, έχει μικρότερη έως αμελητέα επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Γι? αυτό άλλωστε τρόφιμα που περιέχουν μόνο χοληστερόλη και όχι κορεσμένα λιπαρά, όπως το αβγό, οι γαρίδες, τα μύδια και τα καλαμαράκια, δεν θεωρούνται τόσο επιβαρυντικά για την υγεία.

«Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο ένα μέρος της συνολικής χοληστερόλης στον οργανισμό μας -και συγκεκριμένα το 1/3- οφείλεται στο φαγητό. Η υπολειπόμενη ποσότητα (τα 2/3) προέρχεται από την ενδογενή παραγωγή της στο ήπαρ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εξορίσουμε τις χοληστερινούχες τροφές από το τραπέζι μας», επισημαίνει ο διαιτολόγος Μανώλης Μανωλαράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφής. Μαζί του συμφωνούν και οι ειδικοί του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF), που πρόσφατα αναθεώρησαν τη σύστασή τους για περιορισμένη κατανάλωση αβγών (μέχρι τρία την εβδομάδα). Η άρση του περιορισμού που έρχεται διά στόματος του καθηγητή Διατροφικού Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Surrey δρος Bruce Griffin αφορά, ωστόσο, μόνο τα υγιή άτομα και όχι όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών.

Σε ό,τι αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λιπών, οι ισχύουσες στην Ελλάδα συστάσεις προέρχονται από την Αμερικανική Ιατρική Ενωση (American Medical Association) και διακρίνονται για την αυστηρότητά τους (βλ. πίνακα). «Ακόμα πιο αυστηρές είναι για όσους υποφέρουν από στεφανιαία νόσο (δηλαδή, έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα) ή συνδυάζουν δύο παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες δεν αρκεί να ελαττώσουν δραστικά την πρόσληψη λίπους. Παράλληλα, πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών ινών μέχρι 30 γραμμ. την ημέρα, καθώς αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, συμπαρασύροντας το πλεόνασμά της στο παχύ έντερο», καταλήγει η κυρία Ελευθερίου. Ινες περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πηγές λίπους

– Κορεσμένα: Ζωικά τρόφιμα (κρέας, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, τυρί, γάλα), τηγανητά, σνακ, έτοιμο φαγητό (χάμπουργκερ, σουβλάκι, γύρος, σάντουιτς κ.λπ.)

 

– Πολυακόρεστα: Ψάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, σπορέλαια, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρη σοκολάτα.

 

– Μονοακόρεστα: Ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

 

– Χοληστερίνη: Ζωικά τρόφιμα, αβγό, θαλασσινά.

 

Τα κρυμμένα λίπη

 

Τα κρυφά λίπη αποτελούν τον κυριότερο εχθρό της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού προστίθενται ύπουλα στην ολική ημερήσια πρόσληψη, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές της χοληστερόλης του αίματος και δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Περιέχονται σε όλα τα σνακ (γαριδάκια, πατατάκια, μπισκότα, μάφιν, κρουασάν ντόνατ), στο έτοιμο φαγητό τύπου junk food (από φαστφουντάδικα και σουβλατζίδικα), στις έτοιμες σος για σαλάτες και κρέας και στη μαγιονέζα. Ιδιαίτερη κατηγορία κρυφών λιπών αποτελούν τα τρανς λιπαρά οξέα, που έχουν εξίσου ισχυρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος με τα κορεσμένα λίπη. «Αυτά αποτελούν λιπαρή ουσία που δεν υπάρχει στη φύση και σχηματίζονται από τη θερμική επεξεργασία των λαδιών. Γι? αυτό, άλλωστε, αφθονούν στα τηγανητά εδέσματα», εξηγεί η διαιτολόγος Σοφία Ελευθερίου. Μεγάλη προσοχή στα κρυφά λίπη συνιστά και από τη μεριά του ο διαβητολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, επισημαίνοντας: «Στην Ελλάδα το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών, λόγω κακής διατροφής, λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας, αφού πλήττει επτά στους δέκα άνδρες και πέντε στις δέκα γυναίκες».

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.