Πλανήτες όπως η Γη, με ιδανικές συνθήκες διατήρησης ζωής περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα στον γαλαξία μας, απλά δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη, διατείνονται Αμερικανοί αστροφυσικοί.

«Υπάρχουν περίπου μερικές δεκάδες πλανητών σε απόσταση μέχρι τριάντα έτη φωτός από τον ήλιο, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί μπορεί να μοιάζουν με τη Γη», ανέφερε ο Άλαν Μπος, στην ετήσια συγκέντρωση της American Association for the Advancement of Science (AAAS). «Πιστεύω ότι έχουμε καλή πιθανότητα να υπάρχει πλανήτης όμοιος με τη Γη σε απόσταση δέκα, είκοσι ή τριάντα έτη φωτός από τον Ήλιο» δήλωσε ο αστροφυσικός του Ινστιτούτου Κάρνεγκι για την Επιστήμη.

Ο Μπος είναι πεπεισμένος ότι οι πλανήτες αυτοί μπορεί να εντοπιστούν ετίτε το τηλεσκόπιο Κέπλερ που θα τεθεί σε τροχιά στις 5 Μαρτίου, είτε με το τηλεσκόπιο του δορυφόρου Corot που βρίσκεται σε τροχιά από το 2006.

Το Corot έχει ήδη ανακαλύψει τον μικρότερο πλανήτη που έχει εντοπιστεί ποτέ. Με διάμετρο σχεδόν διπλάσια από της Γης, ο πλανήτη περιστρέφεται πολύ κοντά στο άστρο του και είναι υπερβολικά θερμός, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες. Ο Μπος ανέφερε ότι το Κέπλερ και το Corot θα βρουν τόσους πολλούς πλανήτες παρόμοιους με τη Γη, που θα μας υποδείξουν πώς να προχωρήσουμε για την κατασκευή του επόμενου τηλεσκοπίου που θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε διεξοδικά τους πλανήτες αυτούς.

Οι εικόνες από αυτούς τους πλανήτες θα παρέχουν πληροφορίες για την ύπαρξη ατμόσφαιρας και μεθανίου ή οξυγόνου σε αυτή. Μάλιστα, τέτοιες ενδείξεις δε θα σημαίνουν μόνο ότι είναι κατοικήσιμοι, αλλά ότι ενδεχομένως, κατοικούνται ήδη. «Δεν εννοώ κάποιο πλανήτη με νοήμονα όντα. Απλά εννοώ ότι όταν έχεις ένα πλανήτη με τις σωστές συνθήκες και θερμοκρασίες, με νερό, για δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι θα πρέπει να συμβαίνει εκεί», εξήγησε ο Μπος.

Ο Ρέιμοντ Τζίνλοζ, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανέπτυξε περισσότερο το θέμα. «Είναι αναπόφευκτο η ζωή που προέρχεται από το γονιδίωμα όπως το έχουμε αναλύσει, να υπάρχει και άλλού. Η διαφορά θα είναι περισσότερο κατά πόσο η μορφή ζωής μπορεί να επικοινωνήσει, ή βρίσκεται στο στάδιο που αναπτύχθηκε στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, με τη μορφή μικροβίων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.