Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο

 

Οι μεταβολές του σακχάρου του αίματος μπορεί να προκαλούν απώλεια μνήμης, επηρεάζοντας την «οδοντωτή έλικα» του ρινικού εγκεφάλου (dentate gyrus), δηλαδή μιας περιοχής του εγκεφάλου (εντός του ιππόκαμπου) που βοηθά στη διαδικασία της μνήμης, είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι επιδράσεις μπορεί να φανούν ακόμα και όταν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος (γλυκόζης) είναι μετρίως πιο υψηλά. Αυτό το συμπέρασμα βοηθά ώστε να ερμηνευθεί η φυσιολογική μείωση των γνωστικών λειτουργιών η οποία σχετίζεται με την ηλικία, με δεδομένο ότι η ρύθμιση της γλυκόζης καθίσταται πιο δύσκολη σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επιχορηγήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιοδικό Annal of Neurology.

«Αν συμπεράνουμε ότι πρόκειται για μια φυσιολογική γνωστική ύφεση που σχετίζεται με την ηλικία, τότε επηρεάζει όλους μας», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Scott Small, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Η δυνατότητα ρύθμισης της γλυκόζης αρχίζει να αμβλύνεται στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής μας, πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Φυσική δραστηριότητα

Αφού όμως η ρύθμιση της γλυκόζης βελτιώνεται με τη φυσική δραστηριότητα, είπε ο δρ Small, τότε «προτρέπουμε όλους για ενασχόληση με φυσικές δραστηριότητες». Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), μια εξέταση υψηλής διακριτικής ευκρίνειας, για να «χαρτογραφήσουν» περιοχές του εγκεφάλου 240 ηλικιωμένων ατόμων. Ετσι, διαπίστωσαν σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και της μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο, πιο συγκεκριμένα της ροής του αίματος στην «οδοντωτή έλικα» του ρινικού εγκεφάλου, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη μεταβολικής δραστηριότητας και λειτουργίας σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου. Πειραματικά, με τη «διαχείριση» των επιπέδων του σακχάρου του αίματος σε ποντίκια και πιθήκους, οι ερευνητές προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τη σχέση αιτίου ? αποτελέσματος μεταξύ των υψηλών επιπέδων της γλυκόζης («ακιδωτές καμπύλες») και της μειωμένης ροής του αίματος, είπε ο δρ Small.

Ο δρ Bruce Μc Ewen, επικεφαλής του νευροενδοκρινολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Rockfeller στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους ηλικιωμένους, αλλά κρούουν τον κώδωνα και για υπέρβαρα παιδιά και εφήβους που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Καρδιακές παθήσεις

«Οταν μιλάμε για τον διαβήτη, σκεπτόμαστε πρωτίστως καρδιακές παθήσεις και επιπτώσεις σε άλλα όργανα του σώματος, αλλά συνήθως δεν σκεπτόμαστε τον εγκέφαλο», επισήμανε ο ίδιος. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να σκεπτόμαστε τους κινδύνους όχι μόνο για καρδιαγγειακή νόσο και μεταβολικές διαταραχές, αλλά επίσης και για τις γνωστικές δεξιότητες και για το κατά πόσον τα νεαρότερα πάσχοντα άτομα θα είναι ικανά να παρακολουθούν τις απαιτήσεις της παιδείας και της ολοένα και πιο σύνθετης κοινωνίας. Κι αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο».

  Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Οκτώβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.