«Τα τελευταία έξι χρόνια η σχολική εκδρομή- ορόσημο για τα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο- δεν γίνεται σε νησιά της χώρας μας. Ναι μεν κάθε χρόνο στο τραπέζι ?πέφτουν? ως προτάσεις τόσο η Κρήτη όσο και η Ρόδος, ωστόσο πάντα κερδίζει η γειτονική μας Ιταλία».
Για τους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Σκριπερού Κέρκυρας η πενθήμερη εκδρομή είναι υπόθεση… ευρωπαϊκή. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η φιλόλογος και πρώην διευθύντρια του σχολείου, κ. Έμυ Αγιώτη, η οποία συνοδεύει τους 17άρηδες στις εκδρομές, πρώτη στις προτιμήσεις των παιδιών είναι η Ιταλία. «Και μάλιστα ο συνδυασμός Ρώμης και Βενετίας». Οι λόγοι, όπως δηλώνει, για τους οποίους οι μαθητές επιμένουν… ιταλικά είναι δύο. «Για εμάς που ζούμε στην Κέρκυρα, η εκδρομή στη Ρόδο ή την Κρήτη είναι πιο μακρινή απ΄ ό,τι αν γίνει στην Ιταλία, αφού θα πρέπει να πάμε με το πλοίο μέχρι την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα κι από εκεί οδικώς μέχρι τον Πειραιά και στη συνέχεια και πάλι με πλοίο προς τον τελικό προορισμό». Αντίθετα, οι μαθητές χρειάζεται να βρίσκονται στο πλοίο προς Ιταλία μόνο 7 ώρες για Αγκώνα ή 20 ώρες για Βενετία.

Η «στροφή»
Η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα- τα νησιά που φιλοξενούσαν τον Απρίλιο και τον Μάιο εκατοντάδες σχολεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας- φαίνεται πως χάνουν την «αίγλη» τους. Στα… σχολικά θρανία «πέφτουν» πια όλο και πιο συχνά προτάσεις εξωτερικού. Ρώμη, Πράγα, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη και Κύπρος είναι πλέον οι περιοχές που έχουν τα πρωτεία στη μαθητική λίστα. Σημαντικός αριθμός μαθητών από τη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια εκδρομές με πούλμαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Όπως επισημαίνει η ταξιδιωτική πράκτορας κ. Ευγενία Στεφανάκη, η οποία ειδικεύεται στον μαθητικό τουρισμό, σε μερικές εβδομάδες αρχίζει το πρόγραμμα των πενθήμερων εκδρομών και ακόμη όσον αφορά τη Ρόδο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και την Κέρκυρα οι κρατήσεις βρίσκονται σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, ενώ αντίθετα πολλά Λύκεια της Ελλάδας έχουν ήδη προγραμματίσει ταξίδια με προορισμό το εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μαθητές που πήγαιναν πενθήμερη εκδρομή μόνο στη Ρόδο ξεπερνούσαν τις 30.000,

ενώ φέτος «είναι δύσκολο να πιάσουμε τις 5.000», όπως τονίζει η κ. Στεφανάκη.

Το κόστος της εκδρομής στο εξωτερικό, το οποίο κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με μία εκδρομή σε ελληνικό νησί, αποτελεί δέλεαρ για τους νεαρούς μαθητές. Παράλληλα, όμως, όσα σχολεία επιλέξουν κάποια ευρωπαϊκή πόλη έχουν ένα επιπλέον κίνητρο: το υπουργείο Παιδείας τούς δίνει δύο μέρες επιπλέον- κυρίως για να καλύψουν τις ημέρες που θα χρειαστούν από και προς τον προορισμό- κι έτσι η πενθήμερη εκδρομή γίνεται επταήμερη!

Οι τιμές
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μια πενθήμερη εκδρομή – με αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο με πρωινό- για τα σχολεία της Αττικής προς Ρόδο και Κρήτη στοιχίζει για κάθε μαθητή από 250 μέχρι 350 ευρώ, ενώ για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας στοιχίζει από 350 μέχρι 400 ευρώ. Οι τιμές αυτές μπορούν να μειωθούν κι άλλο εάν οι μαθητές ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς Περίπου τα ίδια χρήματα στοιχίζει μια αεροπορική εκδρομή επτά ημερών με ξενοδοχείο και ημιδιατροφή από την Αθήνα στη Ρώμη- μέχρι 380 ευρώ-, στην Πράγα- μέχρι 400 ευρώ-, στο Παρίσιμέχρι 630 ευρώ- και στην Κωνσταντινούπολη- μέχρι 600 ευρώ.

Φέτος το σχολείο Σκριπερού θα κάνει μία εξαίρεση: «Η εκδρομή θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, αφού λόγω οικονομικής κρίσης οι μαθητές θα προτιμήσουν να δώσουν 250 ευρώ αντί για 500 που στοίχιζε η εκδρομή στη Ρώμη».

ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ

Δύο ημέρες επιπλέον δίνει το υπουργείο στις εκδρομές εξωτερικού

Πιο εύκολο το ταξίδι στο εξωτερικό και για τους συνοδούς καθηγητές

ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ καθηγητές προτιμούν τις εκδρομές στο εξωτερικό. «Κι αυτό γιατί έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Τα παιδιά έχουν συνδυάσει τη συγκεκριμένη εκδρομή στα ελληνικά νησιά με ξενύχτια και κλαμπ. Ωστόσο, στο εξωτερικό κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού δεν υπάρχει έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Έτσι είναι πιο εύκολο για εμάς τους συνοδούς καθηγητές να μπορούμε να τα ελέγχουμε καλύτερα», σημειώνει η φιλόλογος κ. Αγιώτη. Παραδέχεται ωστόσο ότι αρκετοί μαθητές δυσκολεύονται να «απαρνηθούν» τη νυχτερινή διασκέδαση που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την πενθήμερη εκδρομή. «Επιλέξαμε να πάμε στη Βαρκελώνη, σχεδόν με την προτροπή των καθηγητών μας, αφού για εκείνους θα είναι πιο εύκολο να μας ?ελέγξουν?», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Καραγκιόζης, μαθητής του 18ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Τα κίνητρα
Όταν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου κλήθηκαν να προτείνουν και να ψηφίσουν προορισμό πενθήμερης εκδρομής, δεν συζητήθηκε καν επιλογή επί ελληνικού εδάφους. «Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε από κοντά μια ευρωπαϊκή πόλη, τα αξιοθέατά της αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Και φυσικά θα την εκμεταλλευτούμε», λέει ο Γιώργος.

Η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Πράγα και η Κύπρος αποτελούν τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορι σμούς και για τους μαθητές σχολείων της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης κ. Δημήτρη Μαντούση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Ξανθόπουλος, μαθηματικός στο 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης Θεσσαλονίκης και πρώην δήμαρχος Πολίχνης, οι μαθητές που πραγματοποιούν πενθήμερη εκδρομή στο εξωτερικό έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αξιοθέατα τα οποία ενδεχομένως δεν θα έβλεπαν ποτέ στη ζωή τους».

Αντίθετα, όσον αφορά την Ελλάδα, οι εκδρομές γίνονται σε προορισμούς λίγο-πολύ γνωστούς από τις διακοπές μας, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος. «Στο παρελθόν έχω συνοδεύσει πολλές φορές μαθητές σε ελληνικούς προορισμούς και μπορώ να πω πάντως ότι σε γενικές γραμμές τα υπέρ και τα κατά όσον αφορά το εξωτερικό και την Ελλάδα είναι μάλλον μοιρασμένα», προσθέτει ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος ετοιμάζεται να συνοδεύσει φέτος τους μαθητές του σε πενθήμερη σχολική εκδρομή στη Ρώμη.

Η Ρόδος χάνει τον μαθητικό τουρισμό

ΠΛΗΓΜΑ θεωρούν αυτήν την εξέλιξη οι επιχειρηματίες των ελληνικών νησιών, που τα προηγούμενα χρόνια υποδέχονταν χιλιάδες μαθητές. «Ο μαθητικός τουρισμός ήταν μια τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία κατά την έναρξη κάθε περιόδου, αφού γινόταν τεράστιος τζίρος», υπογραμμίζει ο Ροδίτης επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Κοντούζογλου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει ρόλο και τα διάφορα δυσάρεστα περιστατικά κατά τη διάρκεια των πενθήμερων εκδρομών που ουσιαστικά δυσφήμησαν τους ελληνικούς προορισμούς. Θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των μαθητών, τις μίζες από κάποια ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πάντως τις τελευταίες μέρες, για να σωθεί η κατάσταση έστω και την τελευταία στιγμή, γίνονται διαβήματα στο υπουργείο Παιδείας ώστε οι πενθήμερες εκδρομές των μαθητών να γίνουν επταήμερες ακόμη και στην περίπτωση που επιλεγεί κάποιο ελληνικό νησί.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.