Ενας ανεκτίμητος θησαυρός από κειμήλια, χειροποίητες εικόνες, εκκλησιαστικά τιμαλφή έρχεται στο φως από την προσεχή Δευτέρα, απλά με ένα… κλικ.

Εισάγοντας τη διεύθυνση http://art.solidarity.gr  ο επισκέπτης μπαίνει σε ένα ηλεκτρονικό «μουσείο» εκκλησιαστικής ιστορίας.

Κλικ σε ιερά κειμήλια

 

Για πρώτη φορά ο χρήστης του Ιντερνετ έχει τη δυνατότητα να «ξεφυλλίσει» μια μοναδική συλλογή ψηφιακών «εκθεμάτων» από μεγάλης πολιτιστικής αξίας μνημεία και πολύτιμα αντικείμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» Κ. Δήμτσας
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» Κ. Δήμτσας

 

Η όλη προσπάθεια, ο «ψηφιακός χάρτης των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος», υλοποιήθηκε από τη ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», και τα «αποκαλυπτήρια» του διαδικτυακού τόπου θα γίνουν τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

 

«Η Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής της παρουσίας, δημιούργησε αυτήν τη δικτυακή πύλη (portal) με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας μας. Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρεται μια διεισδυτική ματιά σε εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά σε οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς», σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο εγχείρημα ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, κ. Κωστής Δήμτσας. Το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από περίπου 25.000 ψηφιακά τεκμήρια – καθένα με επεξηγηματικό κείμενο.

 

Σε αυτό απεικονίζονται εκκλησίες, μοναδικές αγιογραφίες, μουσειακά εκθέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπάνια βιβλία, στα οποία περικλείεται η εκκλησιαστική ζωή όλων των μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 

Εκπλήξεις
Οι εκπλήξεις δίνουν στην ιστοσελίδα ενάργεια. Ενας αστρολογικός χάρτης που «αποκαλύφθηκε» στη Μονή Ρεντίνας στα Αγραφα ανάμεσα στις αγιογραφίες, και ένα εκκλησάκι που από το 1965 βρίσκεται στον βυθό της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών, είναι στοιχεία που έφερε στο φως η αποθησαύριση του υλικού και αιφνιδιάζουν τον επισκέπτη του site, που θα «ξεχαστεί» στη μαγεία των εικόνων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επεξήγηση της κάθε εικόνας η ερευνητική ομάδα, που απαρτίζεται από περίπου 20 άτομα, προσέφυγε σε επίσημες πηγές και ιστορικά έντυπα, και κάθε στοιχείο είναι τεκμηριωμένο. Επικεφαλής της ομάδας που εργάστηκε από την πλευρά της «Αλληλεγγύης» είναι οι κ. Σέργιος Βοϊλας, θεολόγος, και Αλέξανδρος Βαρβέρης, καθηγητής ΤΕΙ.

 

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της ομάδας, που αποπεράτωσε τον εντυπωσιακό όγκο εργασίας, είναι το «σκανάρισμα» σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, τα οποία είναι δυνατό να διαβαστούν ολόκληρα ηλεκτρονικά.

 

Το site είναι ιδιαίτερα εύχρηστο. Τα εκθέματα έχουν ταξινομηθεί σε οκτώ βασικές ενότητες, ανάμεσά τους και μία ειδική για την εκκλησιαστική μουσική, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ύμνοι και σπάνια θρησκευτικά ακούσματα από χορωδίες. Στόχος της «Αλληλεγγύης» είναι η συνεχής ανανέωση του διαδικτυακού τόπου και ο εμπλουτισμός του με νέες φωτογραφίες και καινούργια στοιχεία, ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μνημεία και κειμήλια της εκκλησιαστικής ιστορίας.

 

Τέλος, φιλόδοξο σχέδιο στο άμεσο μέλλον είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση ναών και μοναστηριών, στα οποία ο χρήστης του Διαδικτύου θα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο ίδιο το κτίριο.



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.