Στην πόλη, στο βουνό, σε κακοτράχαλο δρόμο, με μπαστούνια ή χωρίς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να… περπατήσει κανείς. Οι γυμναστές ωστόσο επιμένουν πως όποιο είδος πεζοπορίας επιλέξει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το σώμα γυμνάζεται, οι θερμίδες καίγονται, παρ΄ όλα αυτά όμως οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται όπως κατά το τρέξιμο ή το τζόγκινγκ!

Μάλιστα, το γρήγορο περπάτημα (power walking) αποτελεί το «διαβατήριο» για ένα καλλίγραμμο σώμα, όπως ακριβώς και το τρέξιμο, χωρίς ωστόσο να προκαλεί πόνους. Η απόδειξη: ένας άνθρωπος που ζυγίζει 70 κιλά θα κάψει 403 θερμίδες εάν διανύσει έξι χιλιόμετρα κάνοντας γρήγορο βάδην. Ποιο θα ήταν το κέρδος του εάν αντί για βάδην επέλεγε να τρέξει; Θα έκαιγε μόλις 52 θερμίδες παραπάνω…

«Το γρήγορο περπάτημα δεν ειναι παρά ?οικονομικό? τρέξιμο. Σε αυτήν την περίπτωση το πόδι πρέπει σχεδόν να εφάπτεται στο έδαφος, αλλά ο ρυθμός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερος. Κατ΄ αυτόν το τρόπο τα γόνατα δεν επιβαρύνονται όσο κατά το τρέξιμο, κουράζονται ωστόσο οι μύες γι΄ αυτό μετά την άσκηση είναι απαραίτητο ένα ζεστό μπάνιο που θα λειτουργήσει ως μυοχαλαρωτικό», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους, κ. Νικήτας Νικηταράς.

Φιλικό για τα γόνατα. Φιλικό για τα γόνατα έχει αποδειχθεί πως είναι και το νορβηγικό περπάτημα, ένα είδος άσκησης που είναι σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες, οι ειδικοί ωστόσο το προτείνουν ανεπιφύλακτα. Η διαφορά του έγκειται στη χρήση δύο ειδικών μπαστουνιών με εργονομικά σχεδιασμένες χειρολαβές – θυμίζουν τα στηρίγματα του σκιτα οποία στηρίζουν το σώμα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως το περπάτημα είναι πιο ξεκούραστο!

Αντίθετα, η χρήση των συγκεκριμένων στηριγμάτων αναγκάζει τους λάτρεις της πεζοπορίας να περπατούν πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα γυμνάζονται περισσότερες μυικές ομάδες αφού εκτός από τα κάτω άκρα, τον καρδιακό μυ και το αναπνευστικό σύστημα, γυμνάζονται και τα άνω άκρα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες το νορβηγικό περπάτημα αυξάνει τη σωματική δύναμη κατά 40% περισσότερο σε σχέση με το συμβατικό βάδην. Και επιπλέον, η χρήση μπαστουνιών μειώνει την πίεση που δέχονται οι ευαίσθητοι γοφοί και αστράγαλοι.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.