Μια ασυνήθιστη περίπτωση στην οποία οδηγός ήταν η σύμπτωση, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας του HIV. Ασθενής στο Βερολίνο θεραπεύτηκε από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, χάρη στη μεταμόσχευση μυελού από δότη, που είχε μια σπάνια γενετικά ελεγχόμενη ανθεκτικότητα έναντι του ιού .

 

Μετά τη χθεσινή πρώτη δημοσίευση της περίπτωσης αυτής στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, κερδίζει έδαφος η προοπτική αντί να χορηγούνται εφ’ όρου ζωής φάρμακα σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό, σε φορείς του HIV να γίνεται μια σωτήρια μεταμόσχευση και να απαλλάσσονται για πάντα από την απειλή.

 

Η περίπτωση του Αμερικανού

 

Ο 42 ετών ασθενής, που είναι Αμερικανός, που ζει στο Βερολίνο, είχε μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, πριν από περισσότερο από μία δεκαετία και ακολουθούσε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα επί τέσσερα χρόνια, προκειμένου να διατηρείται υπό έλεγχο η ασθένεια, αλλά στη συνέχεια ανέπτυξε λευχαιμία. Σήμερα δεν έχει κανένα ανιχνεύσιμο σημάδι καμιάς εκ των δύο νόσων μετά τη μεταμόσχευση μυελού στην οποία υποβλήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια.

 

Οι γιατροί της κλινικής ξεκίνησαν αναζητώντας δότη που να έχει μια σπάνια, γενετικά ελεγχόμενη ανθεκτικότητα έναντι του HIV. Ενα από τα πιο παράξενα χαρακτηριστικά της νόσου είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποια άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό, σε πολλές περιπτώσεις δεν προσβάλλονται. Πριν από είκοσι χρόνια, παρατηρήθηκε ότι πόρνες στο Ναϊρόμπι εμφάνιζαν μια παράξενη ανοσία παρά τη συνεχή έκθεσή τους στον ιό.

 

Ρεκόρ επιβίωσης

 

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ορισμένα άτομα φέρουν μια μετάλλαξη ενός γονιδίου (CCR5) που εξασφαλίζει προστασία έναντι του HIV. Στους πληθυσμούς της Δύσης, τη μετάλλαξη αυτή εμφανίζει ένα ποσοστό 1-3%. Οπως δήλωσε χθες ο δρ Γκέρο Χίτερ, αιματολόγος της κλινικής Charite στην εφημερίδα «Independent», έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις ασθενών στους οποίους ύστερα από θεραπεία δεν είναι ανιχνεύσιμος ο HIV, αλλά ο συγκεκριμένος ασθενής κατέχει ρεκόρ επιβίωσης χωρίς τον ιό.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/02/2009Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση