Πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σε 15 χρόνια όγκο στον εγκέφαλο διατρέχουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν το κινητό βάζοντάς το στο αφτί, συγκρινόμενα με τα παιδιά που χρησιμοποιούν ακουστικά. Ειδικοί από δεκάδες χώρες του κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξάπλωση της χρήσης κινητών από παιδιά, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση των σημερινών τάσεων μπορεί να οδηγήσει σε «επιδημία» καρκίνων.

Στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δείχνουν ότι το 87% των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων χρησιμοποιεί κινητό, ενώ στις ηλικίες γύρω από τα 10 το αντίστοιχο ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο (74%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τρία στα 10 Ελληνόπουλα μιλούν από μία ως και περισσότερες από 3 ώρες στο κινητό την εβδομάδα.

Οσο η ελληνική Πολιτεία παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις προειδοποιήσεις των ειδικών, η γαλλική κυβέρνηση κινείται εναντίον της διαφήμισης κινητών τηλεφώνων σε παιδιά. Ο Γάλλος υπουργός περιβάλλοντος, Jean-Louis Borloo, ανακοίνωσε την απαγόρευση της διαφήμισης τηλεφώνων που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 12 ετών αλλά και την πλήρη απαγόρευση της πώλησης κινητών για παιδιά κάτω των 6. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει νέα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και να κάνει υποχρεωτική την πώληση κάθε κινητού τηλεφώνου μαζί με ακουστικά, ώστε να περιοριστεί η έκθεση των χρηστών στην ακτινοβολία.

Συμφωνώντας με τη γαλλική απόφαση και σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε «να κάνει με τα κινητά τηλέφωνα ό,τι έκανε και με τα τσιγάρα», αν και δεν θεωρεί ότι η απαγόρευση από μόνη της θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα, ο καθηγητής Βιολογίας Κυττάρου και ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λουκάς Μαργαρίτης, αναφέρεται στη σημασία της εκπαίδευσης: «Η προσέγγιση του ζητήματος της σωστής χρήσης (και όχι απαγόρευσης) του κινητού τηλεφώνου πρέπει να περάσει μέσα από την ενημέρωση στα σχολεία και στην οικογένεια με ομιλίες και παραστατικές παρουσιάσεις, π.χ. βίντεο με μετρήσεις της ακτινοβολίας που μπαίνει στον εγκέφαλο και πώς αυτή εξουδετερώνεται με άλλους τρόπους χρήσης του».

Σχετικά με τις επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά ο κ. Μαργαρίτης επισημαίνει: «Πειραματικές μελέτες με εθελοντές-παιδιά που να εκτίθενται στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου φυσικά δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να γίνουν. Οι δικές μας μελέτες σε νεαρά πειραματόζωα (αντίστοιχης ηλικίας με εφήβους) έδειξαν διαταραχή στη λειτουργία της μνήμης και στη διαχείριση πληροφοριών. Αυτό σημαίνει, και έχει επιβεβαιωθεί και με άλλες μελέτες, πως η διαδικασία της μάθησης και απομνημόνευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν ο εγκέφαλος ακτινοβολείται. Μελέτες έχουν δείξει επίσης διαταραχές του ύπνου όταν το κινητό χρησιμοποιηθεί λίγο πριν από την κατάκλιση.

Ο κίνδυνος ειδικά για τους νέους είναι υπαρκτός, εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το κινητό στο αφτί. Γι? αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του: Ποτέ το κινητό στο αφτί, πάντοτε μακριά από το σώμα και συνομιλία με χρήση hands free με καλώδιο».

Στη Γαλλία, πριν ακόμη από την υπουργική απόφαση, οι τοπικές αρχές της Λιόν λάνσαραν μια ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό σλόγκαν «Κρατήστε τα υγιή, μακριά από τα κινητά τηλέφωνα». Αντίστοιχες κινήσεις με αυτήν της γαλλικής κυβέρνησης έχουν γίνει στη Ρωσία και στον Καναδά. Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Τορόντο συμβουλεύει τα παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ ετών να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης και οι έφηβοι να περιορίζουν τη διάρκεια κλήσεων σε λιγότερο από 10 λεπτά ημερησίως.

 Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.