Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια ευθύνονται για την κατάθλιψη που παρουσιάζεται σε παιδιά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε ο Μπράιαν Πρίμακ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.

 

 

Οσο μπορείτε κρατήστε τα παιδιά μακριά

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1995 όταν το Ιντερνετ και τα dvd δεν ήταν τόσο διαδεδομένα, εξετάστηκαν χιλιάδες έφηβοι και διαπιστώθηκε ότι δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Επτά χρόνια αργότερα κι όταν πλέον το Ιντερνετ αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς τους και οι ίδιοι έφηβοι ήταν σε ηλικία 22 ετών, το 7,4% είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. 

 

Οι έφηβοι ανέφεραν ότι κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, παρακολουθούσαν 2,3 ώρες τηλεόραση, 2,34 ώρες ραδιόφωνο, 0,62 ώρες βιντεοκασέτες και 0,4 ώρες έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή. Αλλες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς διαπιστώνουν ότι οι ώρες αυτές έχουν αυξηθεί κι άλλο. Δηλαδή οι έφηβοι παρακολουθούν τηλεόραση και ασχολούνται με το Ιντερνετ περισσότερες ώρες. 

 

Οι κοπέλες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους νεαρούς, όταν αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ενώ η κατάθλιψη παρουσιάζεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, στην πραγματικότητα αρχίζει στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

 

Στην ίδια έρευνα, όπως και σε άλλες που έχουν γίνει στο παρελθόν, επισημαίνεται ότι η συχνή έκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να ενθαρρύνει την επιθετικότητα, το άγχος, τις φοβίες. Επίσης, να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της ταυτότητας του παιδιού, ενώ αν οι ώρες παρακολούθησης είναι νυχτερινές, τότε διαταράσσεται και η ικανότητα του ύπνου.

 

Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να οδηγήσουν τα παιδιά σε άλλου είδους ασχολίες. Να τα ενθαρρύνουν να ασχολούνται με την άθληση και με δραστηριότητες, κάτι που όχι μόνο βοηθάει την αθλητική και πνευματική τους παιδεία αλλά και την κοινωνικότητά τους. 

 

Η έρευνα μεταξύ άλλων προτρέπει τους γονείς να νοιαστούν ουσιαστικά για την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/02/2009



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.