Η αλλαγή από την αναλογική τηλεόραση στην ψηφιακή προγραμματίζεται στις ΗΠΑ για περισσότερα από δέκα χρόνια, όταν όμως έφτασε η κρίσιμη ημέρα, οι αρχές αποφάσισαν την καθυστέρηση εφαρμογής του νέου προγράμματος για ακόμη τέσσερις μήνες.

Η καθυστέρηση, που προκαλεί σύγχυση στους τηλεθεατές αλλά και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι σύμπτωμα του τρόπου που οι ΗΠΑ επιδίωξαν να πραγματοποιήσουν την αλλαγή: Καμία άλλη χώρα δεν έχει τολμήσει να σκεφτεί καν την μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα εν μία νυκτί.

Οι ανεπτυγμένες χώρες επιθυμούν την κατάργηση των αναλογικών σημάτων εξαιτίας των δεδομένων πλεονεκτημάτων. Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του σήματος και απελευθερώνει μεγάλα τμήματα των ραδιοσυχνοτήτων για άλλες υπηρεσίες, όπως η ασύρματη μετάδοση δεδομένων.

Αυτό που χαρακτηρίζει την πρακτική των περισσότερων κρατών είναι τα προσεκτικά βήματα προς την ψηφιακή εποχή. Η Αυστρία χρειάστηκε επτά μήνες για να πραγματοποιήσει την μετάβαση αυτή, ενώ η Γερμανία έκανε το τηλεοπτικό ψηφιακό άλμα μέσα σε πέντε χρόνια.

Χώρες που μετέτρεψαν άμεσα το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ, είναι η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι χώρες αυτές ωστόσο έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος και νοικοκυριά από τις ΗΠΑ, ενώ ελάχιστα ήταν τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν κεραία για να δουν τηλεόραση, αφού τα περισσότερα είχαν είτε καλωδιακή, είτε δορυφορική λήψη.

Η απόφαση για την άμεση και συνολική μετάβαση στο ψηφιακό σήμα εγκρίθηκε από το αμερικανικό κογκρέσο το 2005. Ωστόσο, μόλις τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι και δοκιμές. Η περιοχή του Γουίλμιγκτον στην Βόρεια Καρολίνα επελέγη ως πιλοτική περιοχή εφαρμογής ψηφιακού σήματος, ενώ, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης πριν την κατάργηση του αναλογικού σήματος, τα τηλέφωνα στις γραμμές βοήθειας ήταν πολλά, κυρίως επειδή οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να συντονίσουν ένα ή περισσότερα κανάλια στις τηλεοράσεις τους.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ακόμη και εκείνες με παράδοση στην τεχνολογική πρωτοπορία όπως η Ιαπωνία, δε σκοπεύουν να καταργήσουν όλες τις αναλογικές εκπομπές μέχρι το 2011 ή το 2012. Στην Ε.Ε., η Επιτροπή ελπίζει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των συχνοτήτων μέχρι το 2012, για χρήση νέων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας.

Associated Press



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.