Ο δορυφόρος εκτοξεύεται σε 12 μέρες από τη NASA και οι παρατηρήσεις του αναμένονται δυσοίωνες

Δύο νέοι δορυφόροι τίθενται στην υπηρεσία των ερευνών για την κλιματική αλλαγή. Μετά τον ιαπωνικό δορυφόρο GOSAT, που μπήκε σε τροχιά στις 23 Ιανουαρίου και μελετά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ετοιμάζεται στις 23 Φεβρουαρίου να εκτοξευθεί και ο δορυφόρος OCO της NASA, ο οποίος θα μετρά τις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των βλαβερών αερίων.

Το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα προξενεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Ομως, παραμένουν ακόμη πολλά επιστημονικά κενά σε σχέση με την παραγωγή και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι γνωστό, παραδείγματος χάρη, πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγουν οι βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η τσιμεντοβιομηχανία ή η σιδηρουργία. Δεν μπορεί όμως να μετρηθεί επακριβώς πόσο συνεισφέρουν στην καταστροφή του κλίματος οι πυρκαγιές και η αποψίλωση των δασών. Επίσης, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ζώνη, στα βόρεια του πλανήτη, που απορροφά πολύ διοξείδιο του άνθρακα, βελτιώνοντας έτσι το κλίμα της Γης. Δεν είναι όμως σίγουροι αν τα δάση του Καναδά και οι παγωμένες εκτάσεις της Σιβηρίας, λόγω της θεαματικής ανάπτυξής τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο κλίμα από ό, τι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Η μελέτη των λεγόμενων «δεξαμενών διοξειδίου του άνθρακα» έχει και μια άλλη, πιο τρομακτική διάσταση. Οταν τα όργανα δείξουν ότι οι «δεξαμενές» αυτές αρχίζουν να απορροφούν λιγότερο διοξείδιο, έχουν δηλαδή φθάσει σε φάση κορεσμού, αυτό θα σημάνει ένα φοβερό καμπανάκι κινδύνου για πολύ μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Δυστυχώς, ενδείξεις πως οι δεξαμενές αυτές, με πρώτη τους ωκεανούς, φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους έχουν ήδη παρουσιαστεί, δίνοντας μια δυσάρεστη πρόγευση του τι μπορούμε να περιμένουμε από τα δορυφορικά δεδομένα.

Επικίνδυνες εκπομπές

Κάθε χρόνο, η φύση εκλύει και στη συνέχεια απορροφά 330 δισ. τόνους άνθρακα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκλύουν μόλις 7,5 δισ. τόνους ετησίως. Ο όγκος των ανθρωπογενών εκπομπών είναι μικρός συγκριτικά με τις φυσικές εκπομπές, αλλά ικανός για να ανατρέψει τη φυσική ισορροπία, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη και οξύνοντας τις φυσικές καταστροφές.

Αυτό ισχύει δεδομένου ότι οι φυσικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για να απορροφήσουν τις ανθρωπογενείς εκπομπές, οι οποίες σε ποσοστό 40% μένουν και συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.

O δορυφόρος της NASA, που ζυγίζει λιγότερο από μισό τόνο, περιλαμβάνει φασματογράφους, που μετρούν εμμέσως το διοξείδιο του άνθρακα, αναλύοντας την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός. Στον πολύ μεγαλύτερο δορυφόρο Aqua της NASA υπάρχουν ήδη όργανα για τη μέτρηση διοξειδίου του άνθρακα, όμως ο νέος δορυφόρος θα μετρά τη συγκέντρωσή τους σε σχετικά χαμηλό ύψος (5 με 10 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης), παρέχοντας πιο χρήσιμα δεδομένα για την εκπομπή και την απορρόφηση του επικίνδυνου αερίου.

Ο OCO θα ενταχθεί στο λεγόμενο «απογευματινό τρένο», την αλληλουχία αμερικανικών, ιαπωνικών και ευρωπαϊκών δορυφόρων που ακολουθεί, με διαφορά λίγων λεπτών την ίδια τροχιά. Τα δεδομένα από τους δορυφόρους αυτούς, καθώς και από τις επιστημονικές μετρήσεις στο έδαφος, λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να περιγράψουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τους μηχανισμούς που απειλούν την επιβίωση του πλανήτη όπως τον γνωρίζουμε. Ακόμη περισσότερα δεδομένα, σε περίπτωση που τα ήδη γνωστά δεν είναι επαρκώς τρομακτικά?

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.