Μύκητας έχει προκαλέσει τα προβλήματα στη βάση της  τούγιας. Ο γεωπόνος Αλέξανδρος Παπασωτηρίου έχει κάνει τη  διάγνωση και ετοιμάζει το φάρμακο

Ο γεωπόνος Αλέξανδρος Παπασωτηρίου παρατηρεί πάνω στον πάγκο του ένα φύλλο λεμονιάς που του έχει φέρει ένας κύριος από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το φύλλο έχει ξεραθεί και σε ένα σημείο μάλιστα έχει τρυπήσει. Το κρατάει για μερικά δευτερόλεπτα και με τα δάχτυλά του το περιεργάζεται.

Σε λιγότερο από ένα λεπτό ο κ. Παπασωτηρίου έχει κάνει τη διάγνωση: «Φυλλοκνίστης. Αυτό είναι το έντομο για την κακή εικόνα που παρουσιάζει το φύλλο. Προσβάλλει τα νεαρά φύλλα σε εσπεριδοειδή και προκαλεί παραμόρφωση». Αμέσως μετά ο γεωπόνος προτείνει το κατάλληλο φυτοφάρμακο, το οποίο θα θεραπεύσει τα άρρωστα φύλλα της λεμονιάς.

Κλινική φυτών
Η διαδικασία θυμίζει ιατρική πράξη. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ασθενείς είναι τα φυτά. Δημιούργησε μία πρότυπη διαγνωστική κλινική φυτών μέσα στο φυτώριο. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν όχι απλώς να ρωτήσουν τι να κάνουν όταν η τριανταφυλλιά, η τούγια ή η λεμονιά τους παρουσιάζει πρόβλημα, αλλά να κόψουν ένα φύλλο ή ένα κλαδί από το άρρωστο φυτό τους και να το πάνε για… εξέταση. Για τις πιο βαριές και δύσκολες περιπτώσεις- όταν πρόκειται για ένα ψηλό δέντρο που είναι δύσκολο να κόψει κανείς ένα κλαδί ή φύλλο- ο γεωπόνος της «κλινικής φυτών» επισκέπτεται τα φυτά στο σπίτι για να τα εξετάσει.

«Πολύς κόσμος έχει γλάστρες στο μπαλκόνι του ή έναν μικρό κήπο. Όμως, όταν παρουσιάζεται μία ασθένεια στο φυτό τους δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Ακόμα και όταν έρχονται εδώ και μας λένε τι έχει το φυτό τους, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλάβουμε από την περιγραφή και μόνο από ποιο έντομο ή ποιον μύκητα έχει προσβληθεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο… γιατρός των φυτών κ. Παπασωτηρίου. Και συνεχίζει: «Γι΄ αυτό τους λέμε να φέρνουν εδώ ένα δείγμα, ένα φύλλο από το φυτό. Το εξετάζω, βρίσκω την ασθένεια και τους ενημερώνω τι ανάγκες έχει. Στη συνέχεια τους προτείνω το κατάλληλο φυτοφάρμακο. Άλλωστε, η κατεύθυνσή μου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ήταν η φυτοπροστασία». Όπως λέει μάλιστα, η εξέταση- που είναι δωρεάν – δεν διαρκεί πολύ. Κι αυτό διότι έχει αποκτήσει εμπειρία λόγω της συνεχούς ενασχόλησής του με το αντικείμενο.

Οι υπεύθυνοι και οι γεωπόνοι του φυτωρίου συμβουλεύουν τους πολίτες να φέρνουν τα δείγματα (φύλλα, κλαδιά) φρέσκα (μίας το πολύ δύο ημερών) και εάν είναι δυνατόν σφραγισμένα σε μία διαφανή πλαστική σακούλα. Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν όποια παράσιτα βρίσκονται πάνω στο δείγμα. Και επισκέψεις κατ΄ οίκον
«Φυτεύουν απ΄ όλα. Και καλλωπιστικά και φυτά εσωτερικού χώρου, ακόμη και λαχανικά. Άλλωστε, τελευταία αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν λαχανόκηπους στις πόλεις. Και πολλές φορές μου λένε ικανοποιημένοι: ?Εντάξει, κάναμε δουλειά?, έπειτα από μία θεραπεία με φάρμακο που τους έχω προτείνει», αναφέρει ο κ. Παπασωτηρίου.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάιος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.