Σε 10 χρόνια κάθε μωρό που θα βγαίνει από το μαιευτήριο θα έχει ταυτότητα με αποκωδικοποιημένο το DNA

 

Γενετικό αποτύπωμα? από κούνια

Τα μωρά που θα έρχονται στον κόσμο έπειτα από μία δεκαετία θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό με το πλήρες γενετικό τους αποτύπωμα. Ο παραπάνω ισχυρισμός -διά στόματος Βρετανών ειδικών που ασχολούνται με τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος- μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινός. Εγινε, δε, πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο αφού αναμένεται να φέρει την επανάσταση στην προληπτική ιατρική, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση κληρονομικών παθήσεων ? όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου. Κι αυτό γιατί αφενός θα επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και αφετέρου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων εξατομικευμένων φαρμάκων, τα οποία θα σχεδιάζονται με βάση το γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς.

«Το γενετικό αποτύπωμα θα ανιχνεύεται με μια απλή εξέταση αίματος στη φτέρνα, σαν αυτή που υποβάλλονται καθημερινά αναρίθμητα νεογνά στα μαιευτήρια για τον έλεγχο του ίκτερου, και μέχρι το έτος 2019 θα αποτελεί διαδικασία ρουτίνας με κόστος όχι πάνω από 780 ευρώ», επισημαίνει ο δρ Τζέι Φλάτλεϊ, διευθυντής μιας εκ των εταιριών που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Αλβιώνα προσφέροντας DNA τεστ και αποκωδικοποίηση γενετικού υλικού. Το όλο εγχείρημα, που ξεκίνησε από το 2001 με τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος -το λεγόμενο Human Genome Project-, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και για τη φαρμακευτική βιομηχανία, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή με φάρμακα «κομμένα και ραμμένα» για κάθε ασθενή.

Επιφυλακτικός σχετικά με την υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής, που κρύβει πρόθεση κερδοσκοπίας ενώ εμπεριέχει και πολλούς κινδύνους, δηλώνει ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης, ο οποίος επισημαίνει: «Η γνώση του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι τεράστιο άλμα για την επιστήμη, αλλά τώρα αρχίζουν οι δυσκολίες, αφού έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο που για να το διαβάσουμε πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε μια μια κάθε του λέξη. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να αντιστοιχίσουμε 60% -μόνο- των ανθρώπινων γονίδιων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή και ασθένειες. Το υπόλοιπο 40% παραμένει άγνωστο, ενώ ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι πως πολλές παθήσεις είναι πολυγονιδιακές ? δηλαδή ελέγχονται από δίκτυα γονιδίων και ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασής τους. Συνεπώς το να ανιχνεύσουμε μια μετάλλαξη που συσχετίζεται με μια τέτοια πάθηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι βρήκαμε και τον ένοχο». Από την άλλη, το ζήτημα της ύπαρξης γενετικών αποτυπωμάτων γεννά και σοβαρά θέματα βιοηθικής, αφού τίθεται το ερώτημα πώς θα διαφυλαχθεί το απόρρητό τους.

«Ολοι μας λίγο-πολύ έχουμε γενετική προδιάθεση για κάποιες ασθένειες και μπορούμε να αντιληφθούμε τους κινδύνους που παραμονεύουν αν τέτοιου είδους πληροφορίες διαρρεύσουν σε λάθος άτομα. Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργεί ένα γκέτο γενετικά περιθωριοποιημένων ατόμων, τα οποία δεν θα μπορούν να εργαστούν αφού κανένας εργοδότης δεν θα τα προσλαμβάνει, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένα ασφάλιστρα από τις ασφαλιστικές εταιρίες», προσθέτει ο κύριος Αλαχιώτης. Τέλος, προβληματική είναι η αξιοποίηση των γενετικών αποτυπωμάτων και για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων, αφού οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες για λόγους κερδοσκοπίας θα ασχοληθούν μόνο με παθήσεις που αφορούν μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα οι σπάνιες παθήσεις θα περιθωριοποιηθούν και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον πρόβλημα με τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα.

Αριθμοί

– 1.400 ασθένειες είναι μονογονιδιακές.

– 3,1 δισ. ευρώ κόστισε το 2001 η πρώτη απόπειρα αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γενετικού κώδικα.

– 6 χρόνια μετά, το 2007, το κόστος για τη γενετική χαρτογράφηση στη Βρετανία είχε ήδη μειωθεί στις ?782.000.

– 15.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει σε 2 χρόνια το γενετικό αποτύπωμα στη Μ. Βρετανία.

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.comΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση