Η αρχή, ως γνωστόν, είναι το ήμισυ του παντός. Από τη στιγμή που οι αρχαίοι ανακάλυψαν τον χαλκό, σε μορφή ορυκτού, όπως απαντάται -έστω και σπάνια- στη φύση, εφηύραν τεχνικές κατεργασίας και για τα άλλα είδη του, με προσμείξεις (αρσενικού και αντιμονίου).

Στο μικροσκόπιο η Εποχή του Χαλκού

 

Η τεχνολογία μιας ολόκληρης εποχής, που ονομάστηκε χαρακτηριστικά Εποχή του Χαλκού, αναλύεται σήμερα από την Ελένη Ανδρεοπούλου – Μάγκου, στην ομιλία που θα κάνει στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογος φίλων του ΕΑΜ.

 

Ο χαλκός ήταν από τα γνωστότερα και σημαντικότερα μέταλλα κατά την αρχαιότητα. Η μεταλλουργία του έδωσε τη μεγαλύτερη παραγωγή μετάλλου και γνώρισε τη μεγαλύτερη εξάπλωση κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

 

Η κ. Ανδρεοπούλου – Μάγκου θα επισημάνει ότι ο πρώτος σταθμός στην ιστορία της τεχνολογίας του χαλκού αποτελεί η ανακάλυψη του αυτοφυούς χαλκού ως κόκκινης πέτρας με τη δυνατότητα να πλασθεί με κοπή, λείανση και ψυχρή σφυρηλάτηση.

 

Ο δεύτερος και σπουδαιότερος σταθμός είναι η ανακάλυψη του εκκαμινευμένου χαλκού, δηλαδή του χαλκού ο οποίος προκύπτει με αναγωγή των μεταλλευμάτων του με πυρομεταλλουργικές μεθόδους. Χαλκός εκκαμινευμένος χρησιμοποιήθηκε γύρω στα 4000 π.Χ. στην περιοχή του Ιράν, Ανατόλια, στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

 

Ο τρίτος και τελευταίος σταθμός είναι η ανακάλυψη των κραμάτων του χαλκού και αφορά στη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων του μαλακού χαλκού με ηθελημένη ανάμειξή του με άλλα μέταλλα, όπως αρσενικό, κασσίτερο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

 

Ο μπρούντζος μάλιστα (κράμα με κασσίτερο) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται διαχρονικά και η χρήση του φθάνει μέχρι σήμερα.

 

Στην αρχαϊκή περίοδο έχουμε την ανάπτυξη της τεχνικής της χύτευσης του λειωμένου κεριού (lost wax). Αυτό τελειοποιείται στην Κλασική περίοδο με την κατασκευή αγαλμάτων φυσικού μεγέθους (Ηνίοχος Δελφών, Δίας Αρτεμισίου). Από τη Ρωμαϊκή περίοδο αρχίζει ευρέως η παραγωγή και χρήση του ορείχαλκου, ενός άλλου σημαντικού κράματος του χαλκού με ψευδάργυρο.

 Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.