ΤΜΗΜΑΤΑ 2ου και 4ου ΠΕΔΙΟΥ

Στο σημερινό αφιέρωμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση, τη θητεία και την εξέλιξη των αξιωματικών από τη στιγμή που θα εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων έχει έδρα τη Βάρη Αττικής. Η ΣΣΕ αποτέλεσε ουσιαστικά και τυπικά το πρώτο ΑΕΙ της χώρας. Η αποστολή της είναι να παρέχει στον Στρατό Ξηράς τους μόνιμους αξιωματικούς των Όπλων και των Σωμάτων. Η σχολή εκπαιδεύει και διαπαιδαγωγεί τους ευέλπιδες έτσι ώστε:

Η εκπαίδευση και η εξέλιξη των αξιωματικών σε Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία

 

1 Να διευρύνει τις γενικές γνώσεις τους, με την απαιτούμενη ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

 

2 Να παρέχει την απαιτούμενη γενική στρατιωτική εκπαίδευση και την ειδική εκπαίδευση του Όπλου ή του Σώματος στο οποίο θα καταταγούν αργότερα.

 

3 Να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή.

 

Φοίτηση – Εκπαίδευση: Η φοίτηση στη σχολή διαρκεί τέσσερα χρόνια. Η εκπαίδευση των ευελπίδων χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς:

 

1 Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Περιλαμβάνει μαθήματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος και μαθήματα γενικής ακαδημαϊκής μόρφωσης και καλύπτει το 50% του συνολικού χρόνου εκπαίδευσης.

 

2 Στην εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση. Αποτελεί ζωτικό τμήμα της όλης εκπαίδευσης και καλύπτει το 38% αυτής.

 

3 Στη σωματική αγωγή. Καλύπτει το 12% της συνολικής εκπαίδευσης και περιλαμβάνει γυμναστική και άθληση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των κλασικών αγωνισμάτων στίβου και αθλοπαιδιών.

 

Μετά την εισαγωγή τους στη σχολή οι ευέλπιδες κατανέμονται σύμφωνα με τη δήλωση-προτίμησή τους στο μηχανογραφικό δελτίο σε δύο τμήματα (πτέρυγες): στα Όπλα και στα Σώματα. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια η φοίτηση είναι κοινή για όλους τους ευέλπιδες (Όπλα-Σώματα). Κατά το τελευταίο έτος οι απόφοιτοι από τα Όπλα κατατάσσονται σε ένα από τα εξής: Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Διαβιβάσεις, Μηχανικό, Αεροπορία Στρατού. Οι απόφοιτοι από τα Σώματα κατατάσσονται σε ένα από τα εξής: Τεχνικό, Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου.

 

Επαγγελματικές προοπτικές: Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι Αξιωματικοί του Στρατού, όπου υποχρεούνται να παραμείνουν τουλάχιστον 12 χρόνια. Η βαθμολογική εξέλιξή τους ως αξιωματικών ακολουθεί την εξής χρονολογική σειρά. Ανθυπολοχαγός: 3 έτη, Υπολοχαγός: 4 έτη, Λοχαγός: 5 έτη, Ταγματάρχης: 4 έτη, Αντισυνταγματάρχης: 5 έτη, Συνταγματάρχης: 3 έτη, Ταξίαρχος: 2 έτη, Υποστράτηγος: 2 έτη, Αντιστράτηγος: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, Στρατηγός: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

 

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

 

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έχει έδρα τον Πειραιά. Αποστολή της είναι να δώσει ικανούς αξιωματικούς για το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. Εκπαιδεύει επί 4 χρόνια μάχιμους και μηχανικούς.

 

Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και μπορούν να φύγουν, αν το θελήσουν από το Π.Ν., αφού περάσουν 12 χρόνια. Ωστόσο, η διακοπή σπουδών συνεπάγεται χρηματική αποζημίωση ή εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας ορισμένου χρόνου.

 

Ειδικότερα, η συνολική εκπαίδευση των δοκίμων χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς:

 

1 Στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Καλύπτει πλήθος γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων.

 

2 Στη ναυτική εκπαίδευση. Χαρακτηρίζεται από τους χειμερινούς εκπαιδευτικούς πλόες και το μεγάλο θερινό εκπαιδευτικό ταξίδι.

 

3 Στην αθλητική εκπαίδευση. Περιλαμβάνει γυμναστική και άθληση σε σχεδόν όλα τα αγωνίσματα στίβου και τις αθλοπαιδιές.

 

ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) – ΜΑΧΙΜΟΙ: Η βαθμολογική εξέλιξή του ως Αξιωματικού είναι: Σημαιοφόρος: 3 έτη, Ανθυποπλοίαρχος: 4 έτη, Υποπλοίαρχος: 5 έτη, Πλωτάρχης: 4 έτη, Αντιπλοίαρχος: 5 έτη, Πλοίαρχος: 3 έτη, Αρχιπλοίαρχος: 2 έτη, Υποναύαρχος: 2 έτη, Αντιναύαρχος: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, Ναύαρχος: ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Φοίτηση: 4 χρόνια.

 

ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) – ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Σημαιοφόρου και σταδιοδρομούν ως μόνιμοι Αξιωματικοί του Ναυτικού, όπου υποχρεούνται να παραμείνουν τουλάχιστον 12 χρόνια. Μετά την αποχώρησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό μπορούν να εργαστούν ως Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

 

ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ

 

Έχει έδρα της τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Δεκέλεια Αττικής. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: Ιπτάμενοι και Μηχανικοί, στα οποία εισάγονται οι υποψήφιοι σύμφωνα με τη δήλωσή τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια. Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και μπορούν να φύγουν, αν το θελήσουν, από το στράτευμα, αφού περάσουν 12 χρόνια.

 

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ: Το τμήμα έχει ειδικές απαιτήσεις από τους υποψηφίους κι έτσι δεν είναι εύκολο σε όλους να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι εξής τρεις:

 

1 Οι υποψήφιοι κρίνονται ακατάλληλοι εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1,90 μ. Επίσης όσοι, ανεξαρτήτως ύψους (μέχρι 1,90), έχουν καθήμενοι ύψος κορμού μεγαλύτερο των 97 εκατοστών.

 

2 Ειδικά για το τμήμα Ιπταμένων, ο υποψήφιος πρέπει να έχει βάρος όχι μεγαλύτερο του 10% του φυσιολογικού.

 

3 Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα 20/20 σε κάθε μάτι, χωρίς διόρθωση. Οι υποψήφιοι μηχανικοί πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα 10/10, χωρίς ή με διόρθωση στο κάθε μάτι.

 

Όσοι αξιωματικοί ακολουθήσουν τον κλάδο του ιπταμένου μπορούν να αποστρατευτούν όταν συμπληρώσουν 18 χρόνια υπηρεσίας, καθώς τα χρόνια υπηρεσίας των ιπταμένων υπολογίζονται στο διπλάσιο. Μετά την αποστράτευση είναι δυνατόν να εργαστούν στην Πολιτική Αεροπορία.

 

ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ): Με το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του πρώτου έτους, όπου διδάσκονται τα κοινά μαθήματα της ειδικότητας του μηχανικού, διαχωρίζονται στις παρακάτω ειδικότητες: Μηχανικού Αεροσκαφών, Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών, Μηχανικού Αεροπορικών Εγκαταστάσεων. Οι Ίκαροι επίσης παρακολουθούν μαθήματα Φυσικής Αγωγής και Ξένων Γλωσσών.

 

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Την κατιούσα ακολούθησαν πέρυσι και οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές μονίμων υπαξιωματικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοφιλείς Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού, οι ΣΜΥ και ΣΜΥΝ, απαίτησαν εισαγωγή με 1.384 και 901 λιγότερα μόρια αντίστοιχα.

 

2ο και4ο ΠΕΔΙΟ

 

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΣΜΥ) – ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ: Έδρα τα Τρίκαλα και φοίτηση 2 χρόνια. Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του λοχία, δικαιούνται να δώσουν εξετάσεις στην Ευελπίδων και έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη. Υποχρεούνται να παραμείνουν στον στρατό για τουλάχιστον 9 χρόνια.

 

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΣΜΥΝ): Έδρα το Κέντρο Εκπαίδευσης «Παλάσκας» στον Σκαραμαγκά, φοίτηση 2 χρόνια, χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στο στράτευμα τουλάχιστον 9 χρόνια. Οι εισαγόμενοι, ύστερα από έναν μήνα προπαίδευσης, κατανέμονται στις εξής τρεις ομάδες: Ομάδα Α: αρμενιστού, τηλεγραφητού, σηματωρού, ραδιοεντοπισμού, τεχνίτου πυροβόλων, διαχειριστού, διαχειριστού υλικού. Ομάδα Β: ηλεκτριστού/ηλεκτροτεχνίτου, ηλεκτρονικού διευθύνσεως βολής, ηλεκτρονικού αυτομάτων συστημάτων, ηλεκτρονικού συνεννοήσεως, ηλεκτρονικού ραδιοεντοπισμού, ηλεκτρονικού ανθυποβρυχιακών συσκευών, τεχνίτου τορπιλών, τεχνίτου ναρκών, τεχνίτου πυρομαχικών. Ομάδα Γ: μηχανικού τεχνίτου, ψυκτικού τεχνίτου, εφαρμοστού μηχανών εσωτερικής καύσεως τεχνίτου, ελασματουργού τεχνίτου, χαλκουργού, σωληνουργού. Οι απόφοιτοι φέρουν τον βαθμό του κελευστή. Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του σημαιοφόρου ακολουθούν την καριέρα και την εξέλιξη των αξιωματικών.

 

ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ) – 5ο ΠΕΔΙΟ: Έδρα το αεροδρόμιο Σέδες στη Θεσσαλονίκη. Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια, τα μαθήματα διακρίνονται σε: Μετεωρολόγου, Άμυνας Αεροδρομίων, Ταμειακού, Στρατολόγου. Πληροφοριών. Μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του ανθυποσμηναγού, ακολουθούν την εξέλιξη των αξιωματικών και ύστερα από 35 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του σμηνάρχου. Υποχρεούνται να παραμείνουν στην Αεροπορία για τουλάχιστον 9 χρόνια.

 

2ο ΚΑΙ 4ο ΠΕΔΙΟ

 

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΤΥΑ): Έδρα το Καβούρι Αττικής, διάρκεια φοίτησης 2 χρόνια και ειδικότητες οι εξής: μηχανοσυνθέτης, ηλεκτρολόγος, οπλουργός, μηχανικός μεταφορικών μέσων και χειριστής μηχανημάτων, συντηρητής αεροπορικών εγκαταστάσεων, ελεγκτής αναχαίτισης, γενικός υλικονόμος, μηχανικός τηλεπικοινωνιών – ηλεκτρονικών. Οι απόφοιτοι ονομάζονται σμηνίες και μετά την προαγωγή τους στον βαθμό του ανθυποσμηναγού ακολουθούν την καριέρα και την εξέλιξη των αξιωματικών, ενώ έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον βαθμό του σμηνάρχου. Υποχρεούνται να παραμείνουν στην Αεροπορία για τουλάχιστον 9 χρόνια.

 

ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ (ΣΙΡ): Έδρα επίσης το Καβούρι, φοίτηση επίσης 2 χρόνια και ειδικότητα που παρέχει αυτήν του ραδιοναυτίλου. Κατά τα λοιπά ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τη ΣΤΥΑ.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.