Τον ταχύτερο υπολογιστή στον κόσμο, με το όνομα «Σεκόγια», ανέλαβε να κατασκευάσει έως το 2011 η ΙΒΜ για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα έχει υπολογιστική ισχύ 2 εκατομμυρίων λάπτοπ και ταχύτητα 20 petaflop, εκτελώντας 20.000 τρισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο.

Περίπου 100 εκατ. δολάρια θα κοστίσει ο υπερυπολογιστής «Σεκόγια», που θα κατασκευάσει η ΙΒΜ
Περίπου 100 εκατ. δολάρια θα κοστίσει ο υπερυπολογιστής «Σεκόγια», που θα κατασκευάσει η ΙΒΜ

 

Ομως θα είναι και… οικονομικός. Με κατανάλωση μόλις 6 μεγαβάτ τον χρόνο, δεν θα ξοδεύει περισσότερο απ ό,τι 500 αμερικανικά νοικοκυριά.

 

Το μηχανικό «τέρας» θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας βασική αποστολή τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και δευτερευόντως την πυρηνική έρευνα.

 

Παράλληλα, όμως, θα χρησιμεύσει σε μελέτες για το Διάστημα, την ενέργεια, το ανθρώπινο γονιδίωμα και την κλιματική αλλαγή. Ισως μάλιστα επιτρέψει τοπικές προγνώσεις καιρού με ακρίβεια χιλιομέτρου αντί των 10 χιλιομέτρων που επιχειρούμε σήμερα, λένε οι ειδικοί.

 

Η σεκόγια είναι το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο και ταυτόχρονα σύμβολο της αμερικανικής υπαίθρου. Ο,τι καταλληλότερο δηλαδή για ένα μηχάνημα που ξεπερνάει κάθε φαντασία. «Το πυρηνικό μας οπλοστάσιο θυμίζει ένα αυτοκίνητο «σκουριασμένο» στο γκαράζ για 20-30 χρόνια.

 

Για να βεβαιωθούμε ότι θα παίρνει μπρος και δεν θα χαλάει στον δρόμο χρειαζόμαστε έναν τέτοιο υπερυπολογιστή», είπε στο περιοδικό «ΡC World» ο Μαρκ Σίγκερ, από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

 

Τεράστια μεγέθη
Το σύστημα «Σεκόγια» θα κατασκευαστεί στα εργαστήρια της ΙΒΜ στη Μινεσότα και θα εγκατασταθεί στο εθνικό εργαστήριο Lawrence Livenmore του υπουργείου Ενέργειας, στην Καλιφόρνια.

 

Οσο για τα μεγέθη του, προκαλούν ίλιγγο:

  • Οι 1,6 εκατομμύριο μικροεπεξεργαστές θα φιλοξενούνται σε 96 «κουτιά» μεγέθους ψυγείου, σ’ έναν χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων.
  • Η ταχύτητα 20 petaflop ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια πράξεις για κάθε κάτοικο της Γης ανά δευτερόλεπτο.
  • Για να διεκπεραιώσει το ανθρώπινο γένος το ημερήσιο έργο του «Σεκόγια» θα έπρεπε 120 δισεκατομμύρια άνθρωποι να κάνουν πράξεις σε κομπιουτεράκια επί 50 χρόνια!

ΣΥΜΠΡΑΞΗ GOOGLE ΜΕ ΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Η ανακοίνωση της ΙΒΜ για τον «Σεκόγια» συνέπεσε με το κοινό πρόγραμμα Google και NASA, που αφορά την ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής στη Σίλικον Βάλεϊ, με στόχο την κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης ανώτερη από την ανθρώπινη έως το 2050!

 

Αυτό είναι το όραμα του μελλοντολόγου / επιστήμονα / εφευρέτη Ρέι Κουρτβάιλ, ο οποίος θα ηγείται του Πανεπιστημίου Μοναδικότητας (Singularity University). Δεν θα πρόκειται ακριβώς για πανεπιστήμιο, αλλά για ερευνητικό κέντρο… «τρελών επιστημόνων» κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Διαστημικού Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Οπως αποκάλυψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται ο συνιδρυτής του Google Λάρι Πέιτζ και ο ομογενής Πίτερ Διαμαντής, αφεντικό του οργανισμού τεχνολογικής καινοτομίας Χ-Ρrize

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση