Τα ζώα εμφανίστηκαν στη Γη δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια νέα τεχνική χρονολογικής αξιολόγησης των απολιθωμάτων που βρέθηκαν σε πετρώματα στο Ομάν δείχνει ότι τα σφουγγάρια, από τους πιο πρωτόγονους οργανισμούς του πλανήτη, έζησαν περίοδο αιχμής περισσότερα από 635 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η νέα χρονολόγησης φαίνεται να απαντά ερωτήματα που απασχόλησαν και τον Δαρβίνο, του οποίου η θεωρία προϋποθέτει την εξέλιξη πριν ακόμη την έκρηξη της βιοποικιλότητας. Τα τελευταία χρόνια, διάφορες αποδείξεις έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, που μεταφέρουν τη δημιουργία του ζωικού βασιλείου κατά μερικά εκατομμύρια χρόνια. Τα νέα στοιχεία όμως την τοποθετούν ακόμη νωρίτερα, στα τελευταία στάδια της εποχής των παγετώνων.

Τα σφουγγάρια είναι οι πιο απλοί από τους πολυκύτταρους οργανισμούς, που προσκολλώνται σε βράχους και ρηχά νερά ενώ ζουν με τα θρεπτικά συστατικά που εξάγουν από το νερό που απορροφούν. Για πολλά χρόνια, τα σφουγγάρια θεωρούνται ο παλαιότερος συγγενής όλων των ζώων, αν και πρόσφατη μελέτη γενετικής έδειξε ότι τα κτενοφόρα, διαφανείς οργανισμοί του πλαγκτού, είναι ακόμη παλαιότεροι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό ΠρακτορείοΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση