Επειδή το ιδιαιτέρως τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα (CΟ) είναι άχρωμο,άοσμο και άγευστο και άρα δύσκολο να γίνει αντιληπτό.Η μεγάλη τοξικότητά του (ποσοστό 0,1% στην ατμόσφαιρα είναι θανατηφόρο) οφείλεται στο ότι συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη του αίματος και έτσι εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.Οικιακές πηγές CΟ είναι τα μαγκάλια,οι σόμπες και τα τζάκια,όταν μπουριά και καμινάδες δεν καθαρίζονται,αλλά και προβληματικοί μηχανισμοί κεντρικής θέρμανσης,καθώς και ελαττωματικές συσκευές φυσικού αερίου.

Τα πρώτα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση με CΟ είναι πονοκέφαλος,ναυτία,ζάλη και πόνος στην κοιλιά.Αν μάλιστα αυτά εμφανίζονται σε περισσότερα άτομα στον ίδιο χώρο,πρέπει να σημάνει συναγερμός.O συχνός αερισμός και η συντήρηση των συσκευών θέρμανσης είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε τη δηλητηρίαση με CΟ.

Σημείωση SΟS: Επειδή τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι τεράστια πηγή CΟ (δέκα λεπτά με αναμμένη τη μηχανή σε κλειστό γκαράζ είναι αρκετά για να προκαλέσουν δηλητηρίαση!), σκεφτείτε διπλά προτού ανάψετε τη μηχανή σας και μαρσάρετε ασκόπως στο γκαράζ του πλοίου που ακόμη δεν έχει ανοίξει την μπουκαπόρτα!

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
Οχι, δεν είναι το μαγικό βουνό ούτε μεταμοντέρνα τούρτα. Είναι «το όργανο του Κόρτι» που βρίσκεται στον κοχλία του εσωτερικού αφτιού μας. Η σπειροειδής δομή του φιλοξενεί σειρές από αισθητήρια τριχοφόρα κύτταρα που μετατρέπουν τις δονήσεις του ήχου σε νευρικές ώσεις, οι οποίες μεταφέρονται μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο. Οι ήχοι διαφορετικών συχνοτήτων ενεργοποιούν διαφορετικά τριχίδια κατά μήκος του σπιράλ. Οι χαμηλές συχνότητες αγαπούν την κορυφή και οι υψηλές τούς πρόποδες της κωνικής δομής.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Οι αδελφοποιτοί αποκτούν το ίδιο DΝΑ; Το ίδιο DΝΑ δεν έχουν ούτε οι αδελφοί (εκτός αν πρόκειται για ομοζυγωτικά δίδυμα)! Οσο για τους αδελφοποιτούς,ακόμη κι αν προχωρούσαν σε μετάγγιση αίματος του ενός στον άλλον δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν κοινό DΝΑ.Κατ΄ αρχάς,τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν DΝΑ,περιέχουν μόνο αιμοσφαιρίνη,την πρωτεΐνη η οποία δεσμεύει το οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρει σε όλους τους ιστούς του οργανισμού. Τα λευκά τώρα αιμοσφαίρια διαθέτουν DΝΑ αλλά, όπως έδειξαν μελέτες σε άτομα που υπεβλήθησαν σε μετάγγιση,αυτό δεν ανιχνεύεται παρά μόνο με μεθόδους μεγάλης ευαισθησίας και μόνο για μερικές ημέρες μετά τη μετάγγιση.

Σημείωση: Μπορεί το DΝΑ να μη διατηρείται,αλλά επειδή οι ιοί «ζουν και βασιλεύουν» στο αίμα όλων μας,κάντε την αδελφοποίηση από καρδιάς και χωρίς αιματοχυσίες!

ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ
Προς αδυσώπητους φοινικοκόπτες Η παρακάτω παράγραφος από το μυθιστόρημα «Λευκίππη και Κλειτοφών» του αλεξανδρινού συγγραφέως Αχιλλέως Τατίου,από τον 2ο αιώνα μ.Χ., είναι και science fiction,αλλά ίσως και ένα καλό μάθημα ευαισθησίας όταν χωρίς αιδώ εκτοπίζονται φοίνικες και άλλα δέντρα από τον τόπο που μεγάλωσαν: «Λένε πως τα φυτά αγαπιούνται μεταξύ τους,όμως του φοίνικα ο έρωτας είναι ιδιαιτέρως βασανιστικός.Υποστηρίζουν επίσης πως άλλος φοίνικας είναι αρσενικός και άλλος θηλυκός.Ο αρσενικός λοιπόν τον θηλυκό ερωτεύεται.

Ομως εάν ο θηλυκός ζει σε απόσταση μεγάλη αρχίζει να ξηραίνεται ο εραστής.

Αντιλαμβάνεται τότε τη λύπη του φυτού ο γεωργός, σε μια τοποθεσία υψηλή ανεβαίνει και βλέπει σε ποια κατεύθυνση κλίνει το κεφάλι (γιατί εκεί όπου αγαπάει εκεί πάντοτε κλίνει) και αφού πληροφορηθεί τη νόσο του φυτού γιατρεύει.Παίρνει βλαστάρι από το θηλυκό το φοίνικα και στην καρδιά του αρσενικού το αποθέτει.

Φαιδρύνει έτσι την ψυχή του δέντρου,το νεκρωμένο σώμα πάλι αναβιώνει και ανασταίνεται,χαρά γεμάτο που συμπλέκεται με την αγαπημένη».

(Κατά μετάφραση Γ. Γιατρομανωλάκη) ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ
Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού Ποτέ η παροιμία αυτή δεν ήταν σωστότερη παρά τώρα που η λειψυδρία γίνεται εντονότερη. Αν δεν χιονίσει και δεν βρέξει καλά τον Φεβρουάριο,τα σιτηρά δεν θα «χρυσίσουν» το καλοκαίρι (βεβαίως, πρέπει να υπάρξουν και γεωργοί να τα καλλιεργήσουν,αλλά η λαϊκή σοφία δεν στάθηκε ικανή να μαντέψει ότι το μέλλον της αγροτικής οικονομίας της χώρας θα ήταν αυτό που ζούμε σήμερα…).

ΛΕΞΕΙΣ
Εgosurfer Και εδώ μια ελληνική ρίζα χρωματίζει τη λέξη.

Πρόκειται για κάποιον που έχει συνδεθεί στο Ιnternet,έχει βάλει το όνομά του σε μια ή περισσότερες μηχανές αναζήτησης και περνάει τον καιρό του ψάχνοντας για το τι αναφορές υπάρχουν γύρω από το άτομό του.Και όσο περισσότερες βρίσκει τόσο μεγαλώνει φυσικά και η ηδονή του. Wi-Μax Θα μας επιτρέπει να συνδεόμαστε στο Ιnternet και να απολαμβάνουμε τις παροχές του χωρίς συνδέσεις περιορισμένες από πρίζες,καλώδια ή αποστάσεις.

Θα διαδεχθεί κάποια στιγμή το Wi-fi.Και αντί να πρέπει να βρίσκεις πού έχει σημείο πρόσβασης (hotspot) και να μην ξεφεύγεις σαν το σκύλο πολλά μέτρα από εκεί θα μπορείς να απέχεις χιλιόμετρα,ακόμη και 35,και όλα να δουλεύουν άψογα.ΤVστο δάσος άνετα.

Δοκιμάζεται τώρα (πού αλλού) στην περιοχή του Αγίου Ορους.Και η ακτινοβολία ακτινοβολία, εννοείται.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tovima.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.