Τέσσερις στους δέκα ασθενείς στη χώρα μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παθαίνουν σοβαρές λοιμώξεις. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υπερκατανάλωση φαρμάκων που έχει κάνει τα μικρόβια πολυανθετικά. Η καθηγήτρια ΠαθολογίαςΛοιμωξιολογίας κ. Γιαμαρέλλου υποστηρίζει ότι είναι πλέον άμεση απειλή το τέλος των αντιβιοτικών και επισημαίνει πως είναι ευθύνη όλων μας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών;

Ναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών. Οι Έλληνες καταναλώνουν 100 φορές περισσότερες κεφαλοσπορίνες και 20 φορές περισσότερα αντιβιοτικά του τύπου της ερυθρομυκίνης.

Το αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης;

Αυξημένη επίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών (εξανθήματα, επικίνδυνες αλλεργίες) και ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων, με αποτέλεσμα να καίγονται τα αντιβιοτικά και να μην είναι δραστικά στις λοιμώξεις.

Σε ό,τι αφορά τις ενδοσοκομειακές λοιμώξεις, επίσης είμαστε πρώτοι;

Δεν είναι γνωστό. Ένα είναι όμως γεγονός, ότι η πρόγνωση της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης είναι πολύ χειρότερη όταν προκαλείται από μικρόβια πολυανθεκτικά.

Το τέλος των αντιβιοτικών μάς απειλεί;

Είναι άμεση απειλή, δεδομένου ότι και στο τελευταίο αμερικανικό συνέδριο του 2008 για άλλη μια φορά δεν υπήρχε ανακοίνωση για νέες δραστικές ουσίες στα πολυανθεκτικά μικρόβια. Ακόμη όμως κι αν είχε βρεθεί μια νέα ουσία, έως ότου κυκλοφορήσει στο εμπόριο θα περνούσε μια 15ετία. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κινδυνολογία…

Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Οι γιατροί έχουν ευθύνη;
Είναι συνολική, και αφορά τον γιατρό που ενδίδει στις πιέσεις των ασθενών και μπορεί να υπογράφει ακόμη και αναδρομικές συνταγές, τον φαρμακοποιό που χορηγεί αντιβιοτικά ακόμη και χωρίς συνταγή αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες, που πρέπει να διαφημίζουν αλλά με σύνεση.

Οι πολίτες;
Έχουν ευθύνη και ειδικά οι γονείς, που δεν πρέπει να πιέζουν τον γιατρό και ιδίως τον παιδίατρο να τους δίδει αντιβιοτικά. Η απολύμανση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα ήταν μια λύση;

Η απολύμανση των ΜΕΘ ερμηνεύεται με την έννοια της καθαριότητας του άψυχου περιβάλλοντος (πατώματα, τοίχοι κ.τ.λ.) που πρέπει να γίνεται δυο τρεις φορές την ημέρα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι το ζητούμενο. Ο λόγος;
Εάν το προσωπικό δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες που αφορούν είτε στην αλλαγή των γαντιών μιας χρήσης από τον έναν στον άλλον ασθενή ή και στη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, τότε η καθαριότητα των ΜΕΘ δεν έχει κανένα νόημα, αφού αρκούν 5 λεπτά μετά την απολύμανση για να ξανααποικισθεί το περιβάλλον με εκατομμύρια νοσοκομειακά μικρόβια που μεταφέρονται με τα χέρια.

Κι αν τηρούνταν;
Μελέτη που έχει γίνει στην Αγγλία όταν άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα των λοιμώξεων από ανθεκτικούς σταφυλοκόκκους έδειξε ότι με την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 60% τουλάχιστον.

Πότε να παίρνει κανείς αντιβίωση;
Ποτέ μόνος του! Αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνον όταν το αίτιο της λοίμωξης είναι μικρόβιο και όχι ιός.

Στα κρυολογήματα;
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 είδη ιών που μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, δηλαδή βήχα, πονόλαιμο κ.τ.λ. Το μόνο που κερδίζουμε από τα αντιβιοτικά είναι οι παρενέργειες.

Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε Νοέμβριο και το εμβόλιο για τον πνευμονόκοκκο κάθε πέντε χρόνια. Επιπλέον, αποφεύγουμε κλειστούς χώρους, να βήχουμε στο μαντίλι μας για να μη διασπείρουμε τους ιούς και να πλένουμε συχνά με σαπούνι και νερό τα χέρια μας.

Οι «απλές» αντιβιώσεις που πωλούνται στα φαρμακεία συντελούν στο πρόβλημα;

Όλες είναι ισχυρές και η άσκοπη κατανάλωσή τους προκαλεί πολυανθεκτικά μικρόβια.

Όταν τα μικρόβια κερδίζουν, το αντιβιοτικό αχρηστεύεται…

Εάν δεν ξαναχορηγηθεί στον ασθενή αντιβιοτικό της ίδιας ομάδας με αυτό που χορηγήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, τότε τα μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Και τότε γιατί δεν αποσύρουμε προσωρινά τα «ανίσχυρα» αντιβιοτικά;

Το θέμα είναι για πόσο καιρό τα μικρόβια θα ξαναγίνονται ευαίσθητα. Μήπως έλθει η στιγμή που δεν θα μπορούν πια να κρύψουν τους μηχανισμούς αντοχής τους; Η συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Έλεγχο Πρόληψης Ασθενειών για να εντοπίσετε νέες δραστικές ουσίες αποδίδει;

Η μελέτη είναι καθ΄ οδόν. Αν οι φαρμακοβιομηχανίες αρνηθούν λόγω κόστους;

Ελπίζω ότι η φαρμακοβιομηχανία θα συμπαρασταθεί. Άλλωστε, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους κινδυνεύουν από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Τα μέτρα της πολιτείας είναι επαρκή;

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων αποστέλλει τακτικές οδηγίες στη διοίκηση των νοσοκομείων. Το θέμα είναι ποιος υπακούει.

Η λύση που προτείνετε;
Ο αυστηρός έλεγχος για την τήρηση της ορθολογικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών ώστε να χορηγούνται μόνον όταν πρέπει.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.