Τα θαλάσσια οικοσυστήματα αντιμετωπίζουν την απειλή ανεπανόρθωτης ζημιάς εξαιτίας της αυξανόμενης οξείδωσης των ωκεανών που συνεπάγεται η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Περισσότεροι από 150 θαλάσσιοι βιολόγοι εξέφρασαν την ανησυχία τους μέσω της «Διακήρυξης του Μονακό», που προειδοποιεί για τις μεγάλες μεταβολές οξείδωσης. Η διακήρυξη, που υποστηρίζεται από τον πρίγκηπα Αλβέρτο του Μονακό, στηρίζεται σε συμπεράσματα παλιότερων μελετών και σιεθνών διασκέψεων και αναφέρει ότι τα επίπεδα pH μεταβάλλονται 100 φορές ταχύτερα σε σχέση με τη φυσιολογική μεταβολή.

Το κείμενο καλεί τους ιθύνοντες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης των ρυπογόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «σε ένα σταθερό επίπεδο ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές αλλά και η οξείδωση των ωκεανών». Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η οξείδωση των ωκεανών θα μπορούσε να καταστήσει ακατάλληλες τις περισσότερες ωκεάνιες περιοχές και τους κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι το 2050, στην περίπτωση που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον σημερινό ρυθμό.

Ο πρίγκηπας Αλεβέρος χρησιμοποίησε τη διακήρυξη για να εκφράσει τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες του κόσμου θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στην επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση