Με διάτρητη μόνωση, λάθος προσανατολισμό, χωρίς σκίαση, χωρίς νέες τεχνολογίες αποδεικνύονται πολυέξοδα και μη αποδοτικά

 

Ενεργειακά «βαρέλια δίχως πάτο» είναι τα κτίρια στην Ελλάδα, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε καύσιμα, οικονομική αιμορραγία στα νοικοκυριά (και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς) και μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, που επιβαρύνουν το κλίμα. Eχουμε φτάσει στο σημείο να καταναλώνουμε τον χειμώνα περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από την παγωμένη Σουηδία! Αλλά και το καλοκαίρι, τα σπίτια με τη διάτρητη μόνωση απαιτούν μεγάλες ποσότητες ρεύματος για κλιματισμό. Κάθε καλοκαίρι η κατανάλωση ρεύματος σπάει το προηγούμενο ρεκόρ. Αποτέλεσμα αυτής της σπάταλης κατάστασης είναι ο οικιακός τομέας να καταναλώνει σχεδόν το 30% της ενέργειας της χώρας και να προκαλεί το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ελληνική πολιτεία διαχρονικά στέκεται αδιάφορη απέναντι στην πρόκληση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, με αποτέλεσμα βέβαια την ενεργειακή οικονομική αφαίμαξη των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθυστέρησε πολύ να εισάγει στο ελληνικό δίκαιο την αντίστοιχη Οδηγία της Ε.Ε. (2002/91/ΕΚ), η οποία μετατράπηκε σε νόμο μόλις τον Μάιο του 2008. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει την υποχρέωση όλων των κατοικιών (πρώτα των νεόδμητων και σταδιακά των παλαιότερων) να εκδώσουν Δελτίο Ενεργειακής Ταυτότητας, ύστερα από μελέτη Ενεργειακού Επιθεωρητή. Αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του νόμου, διαφαίνεται ήδη ο κίνδυνος, η όλη υπόθεση να εξαντληθεί στην πληρωμή των ελεγκτών για την έκδοση του Δελτίου. Δηλαδή, τελικά απλώς να επιβαρυνθούν οι πολίτες με ένα ακόμα «χαράτσι» (ένα ευρώ ανά τ.μ.). Το ερώτημα είναι εάν οι ιδιοκτήτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύνατοι οικονομικά (οι οποίοι είναι και εκείνοι που κυρίως κατοικούν σε «τρύπια» ενεργοβόρα σπίτια) θα ενισχυθούν αποφασιστικά για να «στεγανοποιήσουν» θερμικά το σπίτι τους.

«Οχυρώνοντας» παλιές κατοικίες

Σήμερα υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία για να κατασκευαστούν πολύ αποδοτικά ενεργειακά κτίρια. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις των παλιών κατοικιών; Είναι καταδικασμένοι οι ιδιοκτήτες τους ή μπορούν με μια σειρά ενεργειών να οχυρώσουν ενεργειακά το σπίτι τους, που σήμερα μπορεί να μοιάζει με? σουρωτήρι; Με τη βοήθεια μελέτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συμμετέχει στην ενεργειακή ανακαίνιση κατοικιών, καταγράψαμε τα μέτρα που μπορούν να παρθούν σε ένα σπίτι για να εξοικονομήσει ενέργεια. Σε κάθε τομέα, τα χωρίσαμε σε τέσσερις κατηγορίες: Μέτρα που απαιτούν απλά αλλαγή των συνηθειών μας, «νοικοκύρεμα» με αμελητέο ή ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, επεμβάσεις βελτίωσης που απαιτούν μέτριο κόστος και παρεμβάσεις αναβάθμισης που κοστίζουν όμως αρκετά.

Κτιριακό κέλυφος

-Νοικοκύρεμα: Η επισκευή προβλημάτων σε ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες – παράθυρα) και στη σκίαση, πιθανών ρηγμάτων στους τοίχους και στη θερμομόνωση, μπορεί με χαμηλό κόστος να φέρει αποτέλεσμα. Η στεγανοποίηση, η σωστή μόνωση της ταράτσας και η σωστή λειτουργία – στεγανότητα των κουφωμάτων είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να ελέγξουμε στο σπίτι μας, ώστε να μην έχουμε απώλειες. Εκπληξη: σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, μόνο με την τοποθέτηση θερμομονωτικών ταινιών για αεροστεγάνωση παραθύρων και πορτών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% από τις δαπάνες θέρμανσης!

-Χαμηλό κόστος – βελτίωση: Μπορούν να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις βελτίωσης, όπως η εξωτερική σκίαση των ανοιγμάτων, που βλέπουν ανατολικά, νότια και δυτικά. Η τοποθέτηση δηλαδή τεντών, πέργκολας ή η ανάπτυξη φυσικής σκίασης μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 20-30% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματισμό.

-Μέσο ή υψηλό κόστος – αναβάθμιση: Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων, της οροφής και των δαπέδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στο μισό (50%) των εξόδων για θέρμανση. Η αντικατάσταση των ανοιγμάτων (κουφώματα, διπλά τζάμια) με νέα υλικά καλύτερων οπτικών και θερμικών ιδιοτήτων μπορεί να μειώσει 20% τις δαπάνες θέρμανσης.

Σύστημα θέρμανσης

-Αλλαγή συνηθειών: Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου οδηγεί σε 7% εξοικονόμηση ενέργειας. Αποφυγή τοποθέτησης καλυμμάτων ή ρούχων πάνω στα σώματα θέρμανσης.

-Ιδιαίτερα χαμηλό κόστος – νοικοκύρεμα: Η τακτική -ετήσια αν είναι δυνατόν- συντήρηση των καυστήρων – λεβήτων εξοικονομεί ενέργεια έως και 10%.

-Χαμηλό κόστος – βελτίωση: Η θερμομόνωση της κεντρικής στήλης της θέρμανσης μειώνει σημαντικά τις απώλειες. Θερμοστάτες χώρου, που διακρίνονται για την ακρίβεια των μετρήσεών τους, αντιμετωπίζουν την περίσσια κατανάλωση.

-Μέσο ή υψηλό κόστος – αναβάθμιση: Αντικατάσταση παλιών καυστήρων με νέους υψηλής απόδοσης επιφέρει κέρδος 20%. Τα καινούργια συστήματα θέρμανσης έχουν απόδοση γύρω στο 90%-95%, έναντι 70% αυτών παλιάς τεχνολογίας. Η χρήση φυσικού αερίου δημιουργεί επιπλέον ωφέλεια 5%. Η αντικατάσταση παλιών συστημάτων διανομής θέρμανσης (σωληνώσεις, σώματα καλοριφέρ) προσφέρει ακόμα 20%. Τέλος, η εγκατάσταση των συνδυασμένων ηλιακών συστημάτων combi, τα οποία θερμαίνουν και νερό και χώρο, μειώνουν την κατανάλωση κατά 15-20%.

Θερμό νερό

-Αλλαγή συνηθειών: Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στους θερμοσίφωνες μέχρι τους 55 βαθμούς Κελσίου οδηγεί σε 15% εξοικονόμηση ενέργειας.

-Μέσο ή υψηλό κόστος – αναβάθμιση: Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα οδηγεί σε μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης για ζεστό νερό από 50% έως 80%. Η τοποθέτηση κεντρικών ηλιακών συστημάτων μπορεί να επιφέρει 10% επιπλέον μείωση.

Φωτισμός

-Αλλαγή συνηθειών: Αξιοποίηση φυσικού φωτισμού. Σβήσιμο λαμπτήρων στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται κ.λπ. Ο απλός καθαρισμός της επιφάνειας των λαμπτήρων και των φωτιστικών βελτιώνει σημαντικά τη διάχυση του φωτός, καθώς η σκόνη συσκοτίζει.

-Χαμηλό κόστος – βελτίωση: Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από λάμπες φθορισμού ή άλλους υψηλής φωτεινής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μειώνει κατά 60% την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό.

Μικροκλίμα

-Χαμηλό κόστος – βελτίωση: Η ανάπτυξη δέντρων στον κήπο, γενικότερα η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου βελτιώνει το μικροκλίμα γύρω από το σπίτι μας, ενώ μπορεί να παρέχει και αποδοτική φυσική σκίαση. Η φύτευση της οροφής μπορεί επίσης να συμβάλει όχι μόνον αισθητικά αλλά και στην κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό έως και 20%.

Οικονομικά κίνητρα

«Αμεσης προτεραιότητας είναι η ανάγκη να θεσμοθετηθούν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να προχωρήσει, με γρήγορο ρυθμό σε ευρεία κλίμακα, η εφαρμογή των επεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια», τονίζει ο κ. Σταμάτης Περδίος, σύμβουλος διαχείρισης ενέργειας και συνεργάτης του ΤΕΕ. «Η δαπάνη τοποθέτησης νέων υαλοστασίων με διπλούς υαλοπίνακες σε κατοικία 120 τ.μ. ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ, ενώ η εξωτερική θερμομόνωση κοστίζει επιπλέον 6.000 ευρώ. Εάν δεν βοηθηθούν οι πολίτες, τα απαραίτητα αυτά έργα δεν πρόκειται να γίνουν», συμπληρώνει. «Η πιο δόκιμη μέθοδος είναι αυτή της φοροαπαλλαγής. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δαπάνη 15.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας επιφέρει μείωση φορολογίας 1.500 ευρώ». Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα έχει καταργηθεί ακόμα και η ενίσχυση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, εμποδίζεται ουσιαστικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, ενώ όλα τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν την ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ.

Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.