«Μη αναστρέψιμες για 1.000 χρόνια» είναι οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου, ακόμη κι αν με κάποιο τρόπο ήταν εφικτό να σταματήσουν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Το απαισιόδοξο μήνυμα στέλνει διεθνής ομάδα ερευνητών που υπογραμμίζει την αναπόφευκτη συνέπεια… ότι δηλαδή η παγκόσμια θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για τα επόμενα χίλια χρόνια, δηλαδή ώς το 3000!

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν σταματούσαν οι εκπομπές ρύπων οι κλιματικές αλλαγές θα αναστραφούν μέσα στα επόμενα 100-200 χρόνια. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια. Η μεταβολή του κλίματος είναι αργή αλλά ασταμάτητη», είπε χαρακτηριστικά η Σούζαν Σόλομον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Ο συνεργάτης της Κέβιν Τρένμπερθ, επικεφαλής της ανάλυσης στατιστικών στοιχείων για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της νέας έρευνας εξηγώντας ότι ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν τις μακροχρόνιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τη διάρκειά τους.

Το πόρισμα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την αποδόμηση της περιβαλλοντικής πολιτικής Μπους και ανακοινώνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έρευνα, που υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ο βασικός λόγος για τις «μη αναστρέψιμες συνέπειες» είναι ότι το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται με τρομερά αργό ρυθμό από την ατμόσφαιρα, ενώ το κλίμα ανταποκρίνεται επίσης εξίσου αργά στη όποια μείωσή του.

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι εάν συνεχιστεί η άνοδος των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα μειωθούν αισθητά οι βροχοπτώσεις πάνω από τις ήδη ξηρές περιοχές της Νότιας Ευρώπης, της Β. Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Υποστηρίζουν ότι προς το παρόν οι ωκεανοί είναι αυτοί που συγκρατούν κάπως την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς απορροφούν μέρος του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα. «Διαχρονικά όμως οι θάλασσες θα επιστρέψουν αυτή τη συσσωρευμένη θερμότητα στον αέρα», αναφέρεται στην έκθεση που υπογραμμίζει ότι η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 (από 1,5 έως 4 βαθμούς) θα υφίσταται έως το 3000.

«Για σημαντική έκθεση» μιλούν μέλη της διεθνούς κοινότητας καλώντας όμως συναδέλφους, πολίτες και πολιτικούς «να μην παρασυρθούν από την ευρύτερη κινδυνολαγνεία για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά ούτε και να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη».

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.