Θεωρούνται ακίνδυνα και όμως δεν είναι

Aκόμη κι αν διαφημίζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ακόμη κι αν μπορεί να τα βρει κανείς σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Αν σας εκλιπαρούν τα παιδιά σας να τα αποκτήσουν. Εμείς σας προτείνουμε να αντισταθείτε και να μην ενδώσετε τελικά γιατί υπάρχουν ορισμένα είδη παιχνιδιών που θεωρούμε ακίνδυνα αλλά στην πραγματικότητα μόνο ακίνδυνα δεν είναι. Ποια είναι αυτά;

Θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Το τραμπολίνο. Λένε ότι το τραμπολίνο αποτελεί συνώνυμο του ατυχήματος που παραμονεύει και απλά δεν έχει συμβεί ακόμη. Το 2003, -επειδή δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για κάποιον ανεξήγητο λόγο-, μόνο στην Αμερική, σημειώθηκαν περισσότερα από 98.000 ατυχήματα, όλες περιπτώσεις παιδιών που οδηγήθηκαν στα επείγοντα περιστατικά. Από το 1990 μάλιστα και μετά έχουν δηλωθεί και έξι θάνατοι εξαιτίας του τόσο δημοφιλούς παιχνιδιού που συναντάμε σε κήπους, μπαλκόνια, παιδικά πάρτι, παιδότοπους.

Πείτε ναι στα ποδήλατα, όχι στα μηχανοκίνητα τρίτροχα και τετράτροχα, ειδικά αυτά που πολλοί αποκαλούν γουρούνες. Τα παλιότερα μοντέλα υπήρξαν εξαιρετικά ασταθή και πολλοί νέοι οδηγοί, κάτι 6χρονα, άντε και κάτι 8χρονα, δεν μπορούσαν καν να τα κουμαντάρουν… Δεν είναι κι εύκολο αν το καλοσκεφτείς. Αν και είναι σίγουρα πιο ασφαλή σήμερα, καλό θα ήταν να μην αγοράζονται από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Το 2004 σημειώθηκαν 450 θάνατοι. Το κράνος που φορούν συχνά τα παιδιά, σίγουρα δεν τα προφυλάσσει από κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο ατύχημα.

Οι φουσκωτές πισίνες, ειδικά εκείνες που είναι φτιαγμένες υποτίθεται για να συγκρατούν τόνους νερού ενώ στην πραγματικότητα είναι κίνδυνος-θάνατος για όσους μπουν μέσα. Ακόμη κι αν τον χειμώνα τις γεμίζουν με πολύχρωμες, πλαστικές μπάλες. Εδώ τα παιδιά κινδυνεύουν από ασφυξία. Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα δελεαστική γι? αυτό και παραμένουν τόσο δημοφιλείς. Στις φουσκωτές πισίνες όμως, ειδικά αυτές που είναι πολύ μεγάλες για να αδειάζουν σε καθημερινή βάση, τα παιδιά παίζουν πολλές φορές χωρίς καμιά επίβλεψη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πνιγούν, εκτός κι αν κάποιος ενήλικας έχει φροντίσει να βάλει τουλάχιστον έναν… ναυαγοσώστη.

Ακόμη και τα γιογιό όμως θεωρούνται απαγορευμένα. Κι όμως μοιάζουν τόσο ρετρό και… αθώα. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα αν ένα παιδί σκεφτεί να τα τυλίξει στο λαιμό του ή για πλάκα, στον λαιμό του αδερφού του ή του φίλου του. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες Πολιτείες για παράδειγμα της Αμερικής έχει απαγορευτεί η πώλησή τους. Απώλεια συνείδησης από γιογιό; Ναι, έχει συμβεί και αυτό.

Και η λίστα συνεχίζεται. Τα καθίσματα μπάνιου για μωρά μπορεί να μην θεωρούνται παιχνίδια, όμως ειδικά αυτά που στερεώνονται στη μία πλευρά της μπανιέρας έχουν ενοχοποιηθεί για 120 πνιγμούς και 160 τραυματισμούς από το 1983 μέχρι σήμερα στην Αμερική. Οσο για τα παιχνίδια στο νερό, την ώρα του καθιερωμένου μπάνιου, απομακρύνετε μικροσκοπικά παπάκια, και οτιδήποτε καταπίνεται. Τώρα.

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://news.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_03/01/2009_297995



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιανουάριος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.