Ιαν 09
3
Η τεχνολογία προκαλεί… τρόμο, ανάλογα με την ηλικία του χρήστη
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 3 Ιανουαρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Το να μεγαλώνεις, να ενηλικιώνεσαι και να εξοικειώνεσαι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, περικυκλωμένος από αυτή σε κάθε έκφραση της ζωής σου, δεν σημαίνει μόνο ότι γνωρίζεις πώς να τη χρησιμοποιείς. Σημαίνει, κατά κύριο λόγο, ότι δεν σε τρομάζει όταν κάτι για οποιονδήποτε λόγο πάει στραβά, ότι κάθε βλάβη δεν είναι ένας πραγματικός εφιάλτης.
Μήπως σας προκαλεί άγχος το ενδεχόμενο ο υπολογιστής σας να μην ανάψει την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί, μήπως το μπλοκάρισμα του πολύτιμου blackberry σας αρκεί για να σας λούσει κρύος ιδρώτας; Οταν στην οθόνη του κομπιούτερ σας εμφανίζεται ένα εντελώς ακαταλαβίστικο μήνυμα, νιώθετε ηττημένος και δεν έχετε το θάρρος ούτε να δοκιμάσετε να επισκευάσετε τη βλάβη; Σύμφωνα με το Pew Research Center?s Internet & American Life Project, η διάθεση και ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία αλλά και τα συναισθήματα που αυτή μας γεννά, έχει απόλυτη και άρρηκτη σχέση με την ηλικία μας.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο χιλιάδες ενηλίκους Αμερικανούς, ερεύνησε σε βάθος ποια συναισθήματα τρέφει ο κοινός άνθρωπος αντιμέτωπος με την τεχνολογία και με ποιον τρόπο αντιδρά στα διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται είτε πρόκειται, παραδείγματος χάρη, για την αδυναμία σύνδεσης με το Διαδίκτυο είτε για κάποια συσκευή που δεν λέει να λειτουργήσει.
Ο ερευνητής Τζον Η. Χάριγκαν επισημαίνει ότι και στο παρελθόν το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν μια καινοτομία που προκαλούσε τρόμο στον κόσμο. Σήμερα, όμως, κανείς δεν πρόκειται να προβληματιστεί να γυρίσει ένα διακόπτη και να φωτίσει τον χώρο που θέλει. Oταν εφευρέθηκε το τηλέφωνο, ο κόσμος έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να καλέσει έναν αριθμό, κάτι που φυσικά κάνουμε όλοι μας σήμερα χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Με το πέρασμα του χρόνου, κάθε νέα γενιά χρηστών γίνεται όχι μόνο πιο επιδέξια στη χρήση των συσκευών αλλά μαθαίνει όλο περισσότερα γι? αυτές και τον τρόπο λειτουργίας τους, μέχρι που τελικά θεωρούνται συμβατικές και δεν προκαλούν την παραμικρή εντύπωση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις συνδέσεις στο Ιντερνετ και τα κινητά μας τηλέφωνα.
Οταν κάτι πάει στραβά, οι πιο μικροί σε ηλικία είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ψυχραιμία. Αν και οι νεαροί ενήλικες από 18 έως 29 ετών δεν μπορούν να επισκευάσουν μόνοι τις συσκευές, περισσότερο από ό, τι οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, όπως φάνηκε μέσω της έρευνας πιστεύουν ότι ακολουθούν τον σωστό δρόμο και τελικά θα καταφέρουν με κάποιον τρόπο να αποκαταστήσουν τη βλάβη, ενώ αποθαρρύνονται σε πολύ μικρότερο ποσοστό απ? ό, τι οι πιο μεγάλοι.
Προβλήματα προσαρμογής
Ειδικότερα, το 85% των ατόμων ηλικίας από 18 έως 29 ετών ανέφερε ότι μπορούσε να διορθώσει τις βλάβες, ενώ μόλις το ένα τρίτο ένιωθε ότι δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση. Tο 52% των ενηλίκων ηλικίας από 30 ετών και άνω ανέφερε ότι αποθαρρυνόταν εύκολα από τις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας, το 44% ότι βρισκόταν σε σύγχυση σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει και το 67% έλεγε πως ένιωθε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Ενήλικες από 30 έως 49 ετών είχαν μικρότερες πιθανότητες να «τα χάσουν» μπροστά στο τεχνικό πρόβλημα. Επίσης, στην τελευταία μελέτη καταγράφεται σαφής διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της τεχνολογίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι άνδρες νιώθουν ότι έχουν τα πράγματα υπό έλεγχο κι ότι μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται περισσότερο απ? ό, τι οι γυναίκες (76% έναντι 68%), αλλά νιώθουν ακριβώς την ίδια αδυναμία και ανυπομονησία όταν τελικά εμφανίζεται η αναπόφευκτη βλάβη.
Οι αλλαγές στο μέλλον
Ολα αυτά σημαίνουν πως με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα που έχουμε για τον κοινό χρήστη της εξελιγμένης για τα σημερινά δεδομένα τεχνολογίας θα μεταβληθεί. Μελλοντικά, όσοι έρχονται σε επαφή με την υψηλή τεχνολογία δεν θα νιώθουν τρόμο και δεν θα τα χάνουν εύκολα, ούτε θα εγκαταλείπουν τον αγώνα αμαχητί.
Βέβαια, μπορεί να μην έχουν την ίδια μανία που έχουμε εμείς με τα διάφορα «γκάτζετ», αλλά σίγουρα οι μελλοντικοί τους χρήστες δεν θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής σε καινούργια και πιο πολύπλοκα πράγματα αν αυτά βοηθούν στη ζωή τους.
Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://news.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_03/01/2009_298049
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.