Οργανα γυμναστηρίων για ενήλικες μεταμφιέζονται σε? παιχνίδια για παιδιά από τριών ετών! Πρόκειται για μια νέα τάση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας. Ακόμη όμως κι αν το εγχείρημα δεν υποκρύπτει μόνο κερδοφόρες προσδοκίες αλλά και καλές προθέσεις, το αποτέλεσμα αμφισβητείται από ειδικούς, αλλά και από την κοινή λογική. Την ίδια ώρα αναμένονται πωλήσεις τέτοιων προϊόντων και στην Ελλάδα.

Στην Αμερική, η έξαρση της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης, που μαστίζει την παιδική ηλικία, έδωσε την έμπνευση σε επιχειρήσεις του είδους να δημιουργήσουν αληθινά όργανα γυμναστικής με πλήρεις μηχανισμούς και με μόνες διαφορές από τα κανονικά τις μικρότερες διαστάσεις (κυρίως ως προς το ύψος), κάποιες προστατευτικές προσθήκες και το καμουφλάζ σε εντελώς παιχνιδιάρικα σχέδια και χρώματα. Μασκαρεμένα, λοιπόν, σαν παιχνίδια, πραγματικά προϊόντα fitness, στατικά ποδήλατα, διάδρομοι και ελλειπτικά μηχανήματα διατίθενται από εταιρίες εμπορίας παιχνιδιών και οργάνων γυμναστικής, με σκοπό -όπως πλασάρονται- να συμβάλουν στο αδυνάτισμα και την τόνωση των υπέρβαρων παιδιών. Πόσο κατάλληλα είναι όλα αυτά για τα παιδιά; Ισως όσο θα ήταν, για παράδειγμα, ένα μπαστούνι του γκολφ ντυμένο με γκλίτερ και παιδικά αυτοκόλλητα, ένα μπουκάλι ουίσκι σε μορφή μπιμπερό (κυκλοφορούσε πριν από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά σαν αστείο δώρο για ενήλικες) ή ένα βιβλίο του Αλμπέρ Καμί ντυμένο σαν παραμύθι.

Η ειδική σε θέματα παιδικής άθλησης και εκδότρια του ηλεκτρονικού περιοδικού «Kids Sports and Fitness» Τρίνα Εντουαρντς συγκέντρωσε 15 παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και επτά ετών και τα προέτρεψε να δοκιμάσουν τα τέσσερα νέα όργανα γυμναστικής, που απευθύνονται στις ηλικίες αυτές, προκειμένου να ελέγξει την καταλληλότητα αλλά και την απήχησή τους σε τόσο μικρούς ανθρώπους. Εξέτασε τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα αλλά και το ενδιαφέρον της ομάδας των? εξαιρετικά ανήλικων ασκούμενων. Η σημαντικότερη διαπίστωσή της, όπως λέει η ίδια, ήταν ότι η αποδοχή κάθε οργάνου καθοριζόταν από την ηλικία και σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση των βίντεο δεν είχε επιτυχία στα μικρότερα παιδιά.

Η πρακτική δοκιμή

Το ένα από τα τέσσερα όργανα που τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των παιδιών στο σχετικό πείραμα ήταν το ελλειπτικό μηχάνημα (αεροπερπατητής) και όσα κατάφεραν να το δοκιμάσουν ένιωθαν ανάλαφρα τα πόδια τους μετά, δεν είχαν, όμως, την απαιτούμενη (των ενηλίκων) αντοχή. Αρχικά, τους προσέλκυσε το σχέδιο και το σχήμα, όπως εξήγησε η Τρίνα Εντουαρντς, αλλά στάθηκε αδύνατον να βρουν ρυθμό, ειδικά τα τρίχρονα και τετράχρονα, καθώς η χρήση του οργάνου προϋποθέτει κίνηση των χεριών προς μια κατεύθυνση και των ποδιών προς την αντίθετη. Οσο για το βίντεο γκέιμ που συνόδευε την άσκηση των μικρών στο «έξυπνο ποδήλατο», δεν «δούλεψε», αφού όσο κοίταζαν την οθόνη δεν χρησιμοποιούσαν τα πηδάλια διότι ήταν αδύνατον να συντονιστούν. Ο διάδρομος, που έχει προστατευτικές μπάρες στο πλάι για την ασφάλεια των παιδιών, άρεσε ως θέαμα, αλλά τα περισσότερα, μεταξύ έξι και επτά ετών, κατέβηκαν σχεδόν αμέσως από το όργανο γιατί δεν διέθεταν την αντίσταση που χρειάζεται για τη συνεχή κίνηση πάνω σ? αυτό. Το τραμπολίνο ήταν τελικά το μόνο που εντυπωσίασε όλα τα μικρά και, όταν έφτανε η σειρά τους να το εγκαταλείψουν, δεν ήθελαν. Η Εντουαρντς έκρινε ότι είναι το καταλληλότερο για παιδιά 3-8 ετών και σημείωσε πως βοηθά στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ισορροπίας τους.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68240



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.