Για τους Αζτέκους αποτελούσε πηγή σοφίας, ενέργειας και σεξουαλικής δύναμης. Το ποτό που φτιαχνόταν από το κακάο θεωρούνταν αφροδισιακό και δεν έλειπε από καμιά γαμήλια τελετή. Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά στην Κεντρική και Νότια Αμερική από τους Μάγιας πριν από το 600 μ.χ. Οι Αζτέκοι που έζησαν αργότερα, πίστευαν πως το κακαόδεντρο ήταν δώρο των θεών. Επιναν ένα ρόφημα από κακάο που το ονόμαζαν «σοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Σοκολάτα: Γλυκιά αμαρτία

 

Στην Ευρώπη έφθασε μόλις τον 16ο αιώνα από τον Ισπανό Ερνάν Κορτέζ που κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε τον βασιλιά των Αζτέκων να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του. Ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου! Την εποχή εκείνη οι σπόροι του κακάου άξιζαν όσο το χρυσάφι. Το 1753 ο Σουηδός βοτανολόγος Linnaeus έδωσε στο κακαόδεντρο το όνομα Theobroma που σημαίνει τροφή των θεών.

Σοκολάτα: Γλυκιά αμαρτία

 

Ευεργετική για την υγεία
Η σοκολάτα είναι από τα λίγα τρόφιμα που εκτός από υπέροχη γεύση έχει και ευεργετική δράση στην υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες γιατί εκτός από γευστική έχει και πολλές θερμίδες.

 

Τα 100 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν 500-550 θερμίδες. Το βασικό της υλικό, το κακάο, είναι αυτό που προσφέρει και τις περισσότερες ιδιότητες που τις αποδίδονται. Οι ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία που είχαν αναγνωρισθεί από τους Μάγιας και τους Αζτέκους, επιβεβαιώνονται σήμερα κι από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.

 

Πού βοηθά
Μειώνει την πίεση, βελτιώνει τον μεταβολισμό: Ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πίεση και συγχρόνως να συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού.

 

Εχει αντιβηχικές ιδιότητες: Βρετανοί επιστήμονες χορήγησαν σε εθελοντές με βήχα θεοβρωμίνη, ένα συστατικό του κακάο, κωδεϊνη (ισχυρό αντιβηχικό φάρμακο) και ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια οι εθελοντές εισέπνευσαν καψαϊκίνη (παράγωγο της κόκκινης πιπεριάς που προκαλεί βήχα). Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η θεοβρωμίνη είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική από την κωδεϊνη και χωρίς παρενέργειες.

 

Αντικαταθλιπτική δράση: Η μαύρη σοκολάτα έχει αγχολυτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν διαρκούν για μεγάλο διάστημα. Η βελτίωση της διάθεσης και η πνευματική διέγερση που προκαλεί σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη.

 

Βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων: Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου: Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι περιέχει και πολλές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η σοκολάτα παχαίνει: Αν κάποιος καταναλώνει μικρές ποσότητες σοκολάτας είναι αδύνατο να παχύνει. Αυτό ισχύει με όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες. Η κατανάλωσή της με μέτρο δεν μπορεί να μας παχύνει.

 

Είναι ανθυγιεινή τροφή: Αντίθετα απ ό,τι πιστεύουν πολλοί, η σοκολάτα όχι μόνο δεν είναι ανθυγιεινή, αλλά κάλλιστα μπορεί να συμπεριληφθεί στις υγιεινές τροφές.

 

Προκαλεί ημικρανία: Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα έρευνες έχουν δείξει η κούραση, το άγχος και η υπερένταση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

 

Αυξάνει την χοληστερίνη: Ο τύπος του κορεσμένου λίπους που περιέχει η σοκολάτα δεν συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα που περιέχει περισσότερο κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν από πολλές παθήσεις.

 

Προκαλεί ακμή: Καμιά επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο.

 

Προκαλεί εθισμό: Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες πολλές από τις οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ποια είναι αυτή η ουσία που μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

 

ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΑΥΡΗ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΗ
Το βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι το κακάο και σε αυτό οφείλει και τις περισσότερες ευεργετικές της ιδιότητες.

 

Γι αυτό και η λευκή σοκολάτα που δεν έχει κακάο δεν έχει και καμία από τις ιδιότητες της μαύρης ή της πικρής σοκολάτας, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε. Αυτό λοιπόν που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο καλύτερη είναι για τον οργανισμό μας. Κι οι περισσότερες έρευνες έχουν στηριχθεί σε σοκολάτες με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.

 

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ
Ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο: Ανόργανα στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στον μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

 

Σίδηρος: στοιχείο απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και τη μεταφορά του οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

 

Λιπαρές ουσίες: περιέχει μέχρι και 50% κορεσμένα λίπη.

 

Βιταμίνη Ε: Αριστο αντιοξειδωτικό. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους. Μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, προστατεύει τα αγγεία και παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των μεμβρανών των κυττάρων.

 

Καφεϊνη: Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Χαλκός: Συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά.

 

Φυτικές ουσίες: Το κακάο, που αποτελεί και τη βάση της σοκολάτας, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τη γήρανση του οργανισμού.

 

Πρωτεϊνες: Απαραίτητες για τον μεταβολισμό των κυττάρων.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8448&pubid=2036862



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.