Πρόκειται για μια πιο αποδοτική εξέλιξη των φωτοβολταϊκών. Το πρώτο πάρκο παραβολικών κατόπτρων της Ευρώπης είναι έτοιμο, στη Γρανάδα της Ισπανίας, και θα παράγει ενέργεια για 200.000 άτομα ενώ θα γλιτώνει την ατμόσφαιρα από 149.000 τόνους CO2. Να πώς λειτουργεί.

H ολοκλήρωση ενός πάρκου που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια είναι έτσι κι αλλιώς μια ευχάριστη είδηση – ειδικά αν πρόκειται για μια εγκατάσταση όπως το Andasol 1 που κατασκεύασε μέσα σε 2,5 χρόνια η γερμανική εταιρεία Solar Millennium στη Γρανάδα της Ισπανίας και το οποίο θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 200.000 ανθρώπους ετησίως.

Μια πρωτόγνωρη τεχνολογία

Aυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν είναι τόσο το γεγονός ότι κάθε χρόνο θα εξοικονομεί περίπου 149.000 τόνους CO2 σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο εργοστάσιο που θα λειτουργούσε με ορυκτά καύσιμα, αλλά το ότι χρησιμοποιεί μια εντελώς πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τεχνολογία: αντί για τα γνωστά φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία μετατρέπουν το φως απευθείας σε ρεύμα, το πάρκο διαθέτει εκατοντάδες παραβολικά κάτοπτρα – κοίλους καθρέφτες.

Πιο συγκεκριμένα, εκμεταλλεύεται την ιδιότητα που έχουν οι καθρέφτες αυτού του σχήματος να συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην μπροστινή πλευρά, στην εστία του κατόπτρου, όπως ονομάζεται. Εκεί βρίσκεται εγκατεστημένος ένας σωλήνας, έτσι ώστε το ειδικό συνθετικό «λάδι» που κυκλοφορεί στο εσωτερικό του να «λούζεται» από τις εστιασμένες ηλιακές ακτίνες και να θερμαίνεται έως και τους 400° C. Το καυτό «λάδι» μεταφέρεται στη συνέχεια σε άλλο σημείο της εγκατάστασης, για να δημιουργήσει ατμό, ο οποίος θα κινήσει την ηλεκτρογεννήτρια και θα παραγάγει ρεύμα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται όσο ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, αφού τα κάτοπτρα διαθέτουν ειδικό μηχανισμό περιστροφής ώστε να παρακολουθούν την κίνησή του μέχρι αυτός να δύσει.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ

Παράγει ρεύμα χωρίς ήλιο!

Αν και φαίνεται δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς αυτό το… γαϊτανάκι από υγρά που ζεσταίνει το ένα το άλλο, η διαδικασία που ακολουθείται στο Andasol 1 είναι ουσιαστικά απλούστερη από την τεχνολογία κατασκευής των φωτοβολταϊκών κυψελών. Επίσης, από κάποιες απόψεις είναι και αποτελεσματικότερη: σε συνθήκες ηλιοφάνειας, τα παραβολικά κάτοπτρα μπορούν να μετατρέπουν έως και το 24% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, τη στιγμή που οι καλύτερες ηλιακές κυψέλες δεν ξεπερνούν σε απόδοση το 17%.

Επιπλέον, η παραγόμενη ενέργεια που δεν καταναλώνεται άμεσα στο ηλεκτρικό δίκτυο δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε τεράστιες μπαταρίες, κάτι που θα αύξανε υπερβολικά το κόστος της εγκατάστασης. Αντίθετα, από τη στιγμή που η κύρια λειτουργία των κατόπτρων είναι να ζεσταίνουν το «λάδι» που κυκλοφορεί στο σωλήνα μπροστά τους, η παραπανίσια ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί υπό τη μορφή θερμού υγρού σε ένα εφεδρικό δίκτυο, το οποίο θα αναλάβει να τροφοδοτήσει την ηλεκτρογεννήτρια σε περίπτωση συννεφιάς ή το βράδυ. Οπως υπολογίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, οι δύο δεξαμενές του εφεδρικού συστήματος αρκούν ώστε το Andasol 1 να συνεχίσει και χωρίς ήλιο να παράγει ρεύμα για 7,5 ώρες. Ετσι, με δεδομένη τη μικρή διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι, αυτό σημαίνει ότι τους θερινούς μήνες το πάρκο θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί την περιοχή όλο το 24ωρο.

Σε συνδυασμό με τα υλικά που ανέπτυξε η εταιρεία ώστε να απορροφείται η μέγιστη θερμότητα και μια πρωτοποριακή τεχνική, η οποία επιτρέπει στα κάτοπτρα να εστιάζουν έως και το 98% των ηλιακών ακτίνων, το εφεδρικό δίκτυο είναι μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του συγκεκριμένου πάρκου. Αλλωστε, το Andasol 1 είναι η πρώτη εγκατάσταση στην Ευρώπη με παραβολικά κάτοπτρα, όμως αντίστοιχες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί από το 1985 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ετσι, για την κατασκευή του πάρκου στη Γρανάδα, η Solar Millennium ακολούθησε τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών θερμοηλιακών πάρκων, τα οποία έχουν παραγάγει μέχρι σήμερα 12 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, αρκετές για να καλύψουν για ένα χρόνο τις ανάγκες 12 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή η πετυχημένη λειτουργία των θερμοηλιακών πάρκων στην Καλιφόρνια ήταν κι ένας από τους κύριους λόγους που έκαναν την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει το έργο, καλύπτοντας ένα μέρος από τα 300 εκατομμύρια ευρώ του συνολικού κόστος. Επίσης, αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο και για την ισπανική κυβέρνηση ώστε να συμπεριλάβει τα παραβολικά κάτοπτρα στις τεχνολογίες, που θα τη βοηθήσουν να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα που επιβάλλει το πρωτόκολλο του Κιότο.

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο… ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Το Adnasol 1 ακολουθεί την ίδια λογική με την οποία, σύμφωνα με το θρύλο, κατά την πολιορκία των Συρακουσών ο αρχαίος Ελληνας επιστήμονας κατάφερε με παραβολικά κάτοπτρα να εστιάσει τις ακτίνες του ήλιου πάνω στα ρωμαϊκά πλοία και να τα καταστρέψει. Βέβαια, η κλίμακα του συγκεκριμένου θερμοηλιακού πάρκου σίγουρα θα ξεπερνούσε τη φαντασία του Αρχιμήδη: το Andasol 1 αποτελείται από 7.448 κάτοπτρα, τα οποία καλύπτουν έκταση 510.000 τετραγωνικών μέτρων – όσο και 70 γήπεδα ποδοσφαίρου. Σύντομα, μάλιστα, στην ίδια περιοχή θα ξεκινήσουν να λειτουργούν δύο ακόμη πανομοιότυπες εγκαταστάσεις, τα Andasol 2 και 3, ενώ στα τέλη του 2007 η Solar Millennium κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδίας για την κατασκευή μιας παρόμοιας θερμοηλιακής μονάδας στη χώρα της Νότιας Ασίας.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_13/12/2008_1287944



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.