? Δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης.   Ο επικεφαλής ερευνών στο  Ινστιτούτο θεωρεί ότι η κατανόηση του μηχανισμού της  μνήμης μπορεί να μας  βοηθήσει ώστε να αυξήσουμε τον όγκο των  πληροφοριών που μπορεί να απομνημονεύει  ο εγκέφαλος

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης, όπως το Αλτσχάιμερ, έκαναν Έλληνες επιστήμονες στην Κρήτη. Κατάφεραν να ανακαλύψουν έναν απο τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να καταγράφει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες της καθημερινής μας ζωής!

Oι Έλληνες ειδικοί από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ εισχώρησαν στα μυστικά που κρύβει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς της μνήμης μας. Ύστερα από συνεχή πειράματα στα εργαστήρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα πρωτεϊνών ελέγχει την επικοινωνία εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων (νευρώνων), τα οποία με τη σειρά τους καταγράφουν κάθε λογής πληροφορίες και τις αποθηκεύουν δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν τη μνήμη και τη μάθηση.

Μάλιστα οι Έλληνες επιστήμονες, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής ερευνών στο Ινστιτούτο δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης, θεωρούν ότι η κατανόηση του μηχανισμού αυτού μπορεί μακροπρόθεσμα να μας βοηθήσει ώστε να αυξήσουμε τον όγκο των πληροφοριών που μπορεί να απομνημονεύει ένας άνθρωπος.

Πολύ περισσότερο όμως, η έρευνα των Ελλήνων ειδικών θεωρείται ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης και η οποία προκαλείται από τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων. Τέτοιες ασθένειες είναι το Αλτσχάιμερ, η γεροντική άνοια και ακόμη περισσότερο τα εγκεφαλικά επεισόδια, που καθιστούν χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη Γη ανίκανους να αναγνωρίσουν ακόμη και τα πιο στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

Πρωτεΐνες
Ο κ. Ν. Ταβερναράκης μαζί με τον κ. Γιάννη Βόγγλη κατάφεραν ουσιαστικά να αποκρυπτογραφήσουν τον ρόλο που παίζουν στη διαδικασία της μνήμης συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εντοπίζονται σε ομάδες νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μάλιστα, τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στον εθισμό ενός ανθρώπου σε ναρκωτικές ουσίες και επιπλέον είναι τα ίδια κύτταρα που εκφυλίζονται στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον.

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι επιστήμονες στην Κρήτη δέχτηκαν ανέλπιστη βοήθεια από έναν μικρό νηματώδη σκώληκα (Caenorhabditis elegans) που αποτελεί εξαιρετικό πειραματόζωο για νευροβιολογικές μελέτες, καθώς διαθέτει απλό νευρικό σύστημα που αποτελείται από περίπου 300 κύτταρα. Αντιθέτως, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα και για τον λόγο αυτό δεν είναι παράξενο που η μνήμη μας δεν είναι επικεντρωμένη σε ένα μόνο σημείο του μυαλού μας, αλλά εμπλέκονται σε αυτήν όλα τα κέντρα του εγκεφάλου μας.

Σαν ηλεκτρικό κύκλωμα
Οι Έλληνες ειδικοί λοιπόν διαπίστωσαν ότι αυτά τα νευρικά κύτταρα λειτουργούν σαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που ανοιγοκλείνει για να δεχτεί πληροφορίες και να τις αποθηκεύσει. Σε αυτά τα κύτταρα, και συγκεκριμένα στις μεμβράνες τους, υπάρχει μια ομάδα πρωτεϊνών η οποία μεταβιβάζει τις κάθε λογής πληροφορίες μέσα στα κύτταρα (νευρώνες).

Οι πρωτεΐνες αυτές αποκαλούνται «κανάλια ιόντων», γιατί λειτουργούν ως δίαυλοι επιτρέποντας να εισχωρήσουν στο κύτταρο διάφορες ουσίες όπως το νάτριο, το κάλλιο, το ασβέστιο, οι οποίες κρύβουν τα ερεθίσματα δηλαδή τις πληροφορίες.

Αυτές οι πληροφορίες, που στην ουσία είναι σήματα και περιλαμβάνουν όσα βλέπουμε και ακούμε, ανταλλάσσονται ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα και είτε αποθηκεύονται και εντυπώνονται στη μνήμη μας είτε αποβάλλονται και χάνονται. Οι πρωτεΐνες λοιπόν κάνουν τα νευρικά κύτταρα να συνεννοούνται μεταξύ τους και να αποφασίζουν ποιες και πόσες πληροφορίες θα αποθηκεύσουν.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο κ. Ν. Ταβερναράκης, ο ρόλος των πρωτεϊνών αυτών αποτελεί έναν μόνο από τους σημαντικούς μηχανισμούς που διαμορφώνουν τη μνήμη τόσο στους ανθρώπους όσο και σε άλλα θηλαστικά. Ορισμένοι από τους άλλους μηχανισμούς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι, έστω και αν μελετώνται διεξοδικά εδώ και πολλά χρόνια.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.tanea.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4494571&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.