Η παράγραφος 2

Πώς γράφουμε σωστά μία παράγραφο

  • Γράφουμε για το ίδιο πράγμα σε μία παράγραφο.
  • Το αναπτύσσουμε με λεπτομέρειες, κρατώντας τη συνοχή στο κείμενό μας, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαναλήψεις και χρησιμοποιώντας κυρίως αντωνυμίες
  • Αποφεύγουμε να γράψουμε άσχετα πράγματα για το θέμα
  • Δατηρούμε μια λογική σειρά σ’ αυτά που γράφουμε.
  • Δίνουμε έμφαση (τονίζουμε) σε σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες όταν αυτό χρειάζεται(εξαρτάται από το θέμα για το οποίο γράφουμε)
  • Όταν τελειώσουμε μια παράγραφο και θέλουμε ν’ αρχίσουμε μία καινούρια, αλλάζουμε σειρά και ξεκινάμε την πρώτη λέξη λίγο πιο μέσα (όσο περίπου είναι το μικρό μας δάκτυλο).

ΘΥΜΑΜΑΙ

Αν ένα κείμενο που χρειάζεται να γράψουμε μπορούσε να είναι ένα γιορτινό τραπέζι στρωμένο για φαγητό

  • η παράγραφος είναι τα σερβίτσια του φαγητού που θα χρησιμοποιήσουμε.Σ’ ένα γιορτινό τραπέζι λοιπόν χρησιμοποιύμε πιάτο βαθύ και ρηχό και πιάτο φρούτου ή γλυκού, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια νερού, κρασιού ή μπύρας, χυμού, σαλατιέρες κλπ. Όσο περισσότερα τα εδέσματα και τα φαγητά (ιδέες) τόσο περισσότερα τα σερβίτσια στο τραπέζι. Δηλαδή, όσο περισσότερες οι ιδέες μας για ένα θέμα, τόσες και οι παράφραφοι που θα γράψουμε τις ιδέες μας αυτές.

Η παράγραφος 1

Η παράγραφος

Η παράγραφος είναι ένα κομμάτι του λόγου, που είναι φτιαγμένο από προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές μιλούν όλες για το ίδιο πράγμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα πράγμα, ένα συναίσθημα ή μία ιδέα.

Κάθε παράγραφος είναι κι αυτή από μόνη της ένα κείμενο με αρχή, μέση και τέλος.

Η δομή της παραγράφου

α. θεματική πρόταση (το θέμα που αναλύεται στη συνέχεια)

β. ανάπτυξη ή κύριο θέμα (λεπτομέρειες)

γ. κατακλείδα (η τελευταία πρόταση όπου συνοψίζεται το θέμα της παραγράφου που αναπτύχθηκε).

Όταν ξέρουμε να γράφουμε σωστά μία παράγραφο, ξέρουμε να γράφουμε σωστά ένα κείμενο, γιατί ένα κείμενο δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά παραγράφων, που δένονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν ένα θέμα από όλες τις πλευρές.