ΜΙΚΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Προχθές,
φτιάξαμε στην τάξη μας τις τρουφομπαλίτσες, που είχε το μάθημα στο βιβλίο της Γλώσσας. Γιατί άλλο να μιλάς για ένα γλυκό κι άλλο να το φτιάξεις και να το φας.
Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί μου, στη δεύτερη περίπτωση το πράγμα αποκτά άλλη σημασία, άλλο ενδιαφέρον, γιατί καθώς το παρασκευάζεις, το αισθάνεσαι, το μυρίζεις, παίρνεις λίγο από το μείγμα και γλείφεις τα δάχτυλά σου, βάζεις όλη σου την τέχνη, διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις τα υλικά, την εκτέλεση, προσέχεις μην κάνεις κανένα λάθος και βάλεις παραπάνω ποσότητα απ’ αυτήν που γράφει η συνταγή ή μην ξεχάσεις τίποτα, ανασκουμπώνεσαι, λερώνεις μανίκια και μπλούζες (χωρίς να υπολογίζεις το βλοσυρό βλέμμα της μαμάς και μια πιθανή παντόφλα που μπορεί ν’ ακολουθήσει, όταν σε δει γεμάτο ζάχαρη άχνη, κακάο και σοκολάτες,) κάνεις την αίθουσα στο μαύρο της το χάλι με σακούλες, κουτιά, πλαστικά, χαρτιά, πιτσιλισμένη από σοκολάτες, ζάχαρη, βιτάμ, αρχίζουν να δουλεύουν με θόρυβο μίξερ, μπλέντερ, κουτάλια, λεκάνες, τσακώνεσαι με τους συμμαθητές σου για τις διάφορες δουλειές που πρέπει να γίνουν (και που όλες θέλεις να τις κάνεις εσύ, σαν ειδικός-ή και πολύξερος-η που είσαι,) για τα υλικά που ξέχασαν να φέρουν και γενικά, μέσα σε λίγα λεπτά, όλα γίνονται «ανακατωμένος ο ερχόμενος», «ένας μεγάλος χαμός» για να φτάσει η μεγάλη στιγμή που θα βάλεις τις τρουφομπαλίτσες σου στα χαρτάκια και μετά στο ψυγείο. Κατόπιν, περιμένεις να παγώσουν κι ετοιμάζεσαι ν’ απολαύσεις το τέλειο γλυκό (κατά την αλάνθαστη γνώμη σου πάντα) επιβεβαιώνοντας έτσι τις ζαχαροπλαστικές σου ικανότητες.
Κι εδώ οι άλλοι αναρωτιούνται: «Αξίζει τόσος κόπος και τόση φασαρία για μερικές τρουφομπαλίτσες;»
– Ασφαλώς και αξίζει, αγαπητοί μου! Κι αν έχετε αντίρρηση, ελάτε να δοκιμάσετε τις τρουφομπαλίτσες που φτιάξαμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας και θα θελήσετε να φτιάξετε κι εσείς. Γι’ αυτό, σας γράφουμε παρακάτω τη συνταγή του βιβλίου μας».
Μερικές χρήσιμες συμβουλές πριν ξεκινήσετε:
1) Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο π.χ. πάνω στο γραφείο της τάξης ή σ’ ένα θρανίο. 2) Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας (και πρέπει να ’χετε κόψει τα νύχια σας). 3) Κατά την παρασκευή του γλυκού προσέχετε να μην λερώνετε τα πάντα γύρω σας και βάζετε σε μια ακρούλα ό,τι χρησιμοποιήσατε από υλικά ή σκεύη και δε χρειάζονται άλλο. 4) Όταν τελειώσετε, μαζεύετε τα σκουπίδια, καθαρίζετε το χώρο, πλένετε τα σκεύη και τα τοποθετείτε στη θέση τους για την επόμενη χρήση.
ΤΡΟΥΦΟΜΠΑΛΙΤΣΕΣ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
2 πακέτα βούτυρο
μισό φλιτζάνι σκόνη κακάο
μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 πακέτο τετράγωνα μπισκότα
2 φλιτζάνια σοκολάτα τρούφα
30 χάρτινες θήκες για τρουφάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στην αρχή, ανακατέψτε γρήγορα το βούτυρο, το κακάο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα. Ύστερα τρίψτε και προσθέστε τα μπισκότα. Ανακατέψτε καλά. Κατόπιν, φτιάξτε μικρές μπαλίτσες με την κρέμα. Στη συνέχεια, απλώστε προσεκτικά την τρούφα σε ένα πιάτο και κυλήστε αργά μέσα σε αυτό τις μπαλίτσες. Τέλος, βάλτε τις τρουφομπαλίτσες στις θήκες και διατηρήστε τες στο ψυγείο.
Σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!
Οι μαθητές και ο δάσκαλος της Γ΄1 τάξης

