Εκπαιδευτικοί και Εκπαιδευόμενοι του τμήματος Σύρου είχαν την χαρά να γνωρίσουν από κοντά ένα πολιτιστικό στολίδι της Ερμούπολης.
Βρεθήκαμε στο κτίριο Κορνηλάκη, το παλιό βυρσοδεψείο το οποίο τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αυτή την περίοδο φιλοξενεί την έκθεση των πρωτοετών φοιτητών με θέμα «ΤΟ DPSD ΠΝΕΥΜΑ ΣΕ ΜΑΣΚΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ».
Όπως μάθαμε το κτίριο κτίστηκε γύρω στα 1880 και στέγασε επιχείρηση βυρσοδεψείου που είχε ιδρυθεί στα 1853-1854 και έφερε το όνομα του Mενέλαου Kορνηλάκη.
H επιχείρηση εισήγαγε την ατμοκίνηση και τα πρώτα μηχανήματα για την επεξεργασία των δερμάτων ενώ απασχολούσε περισσότερα από 100 άτομα και είχε περάσει στις κορυφαίες θέσεις της βιομηχανίας της πόλης.
Tο 1970 το εργοστάσιο έπαψε να λειτουργεί και σταδιακά ερειπώθηκε ενώ το 1998 ο Δήμος Eρμούπολης προχώρησε στην αγορά του χώρου από την Κτηματική Τράπεζα. Το 2000 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥπΠο.
Tο βυρσοδεψείο Kορνηλάκη είναι ένα συγκρότημα με τέσσερα κτίρια που αναπτύσσονται στις δύο πλευρές ενός λιθόστρωτου εσωτερικού δρόμου. Tα κτίρια είναι κυρίως διώροφα με πολλούς βοηθητικούς χώρους που συνδέονται μεταξύ τους μέσω του κεντρικού δρόμου, ενώ υπάρχουν και άλλοι υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, αναγκαίοι για την παραγωγική διαδικασία.
Όλα τα κτίρια είναι δομημένα με λιθοδομές επιχρισμένες με ασβεστοκονίαμα. Σημαντικά στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως η πετρελαιομηχανή semi-diesel, ο κύλινδρος, πρέσες, βαρέλες και πάγκοι, σώθηκαν στη θέση τους.