Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων το ΣΔΕ Σύρου συμμετείχε στη συνάντηση του Φεβρουαρίου της Λέσχης Ανάγνωσης Σύρου.

Θέμα της συνάντησης ήταν το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί τυφλότητος».

Προηγήθηκε η προβολή και ο σχολιασμός στο σχολείο της  ταινίας «Blindness» το σενάριο της οποίας βασίζεται στο βιβλίο.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου στο βιβλίο του αυτό μας παρουσιάζει πως θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αν οι άνθρωποι έχαναν την όραση τους.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς.

Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή;

Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές;

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ’ απογίνουν τα κατοικίδια; Οι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;
Και τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες;

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων το ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου.

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, ενός  νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα.

Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές ξεναγήθηκαν στην έκθεση για την ιστορία της γραφής, ενημερώθηκαν για την ιστορία της βιβλιοθήκης και για τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων.

Ευχαριστούμε την Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης για τη φιλοξενία και για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ενδεικτικά να πούμε ότι όπως μάθαμε

λόγος για τη βιβλιοθήκη γίνεται από το 1926 όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της με  περίπου 2.000 τόμους από τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου (1835) και ειδικότερα τη βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, φίλου του Κοραή, του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού (1842), κ.ά.

Πολύτιμα παλαιά βιβλία, όπως:

τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ρόδιου,

το «Ονομαστικό του Πολυδεύκους» του Ρακίνα κ.ά.,

φυλάγονται σε ξεχωριστή θέση της βιβλιοθήκης.

Περίπου 45.000 τόμοι βιβλίων είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού, ενώ το δανειστικό τμήμα ενημερώνεται συνεχώς με νέες εκδόσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συλλογή του τοπικού τύπου, που ξεκινά από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνει ως τις ημέρες μας.

Όπως κάθε Τετάρτη στις 12.30 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου μέσα από την  εκπομπή Δεύτερη Ευκαιρία που μεταδίδεται από το Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4, παρουσίασαν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των project.

Η εργασία των εκπαιδευομένων για τα βότανα ήταν αφιερωμένη στο μαϊντανό.  (Η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα).

Το Πετροσέλινο  γνωστό ως μαϊντανός  είναι είδος ανθοφόρου φυτού. Είναι  φωτεινό πράσινο, διετές, φυτό σε εύκρατα κλίματα, ενώ είναι βότανο στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές.

Ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα, ως αρωματικό βότανο και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Οι στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου ξεψειρίζονταν, τρίβοντας τούφες μαϊντανού στα σημεία όπου η φαγούρα ήταν ανυπόφορη.

Ο μαϊντανός είναι χρήσιμος ως αντισπασμωδικό, διουρητικό, εμμηναγωγό. Είναι πολύ πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και σε φυσικές βιταμίνες A, B2, C, γι αυτό και τα αναιμικά, αδύναμα, κουρασμένα, ευαίσθητα άτομα και γενικά τα άτομα που ανάρρωσαν από ασθένεια,  βοηθά όταν μαγειρεύουν σούπα προσθέτουν λίγες φέτες ρίζας μαϊντανού.

Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, καθώς πολλά πιάτα σερβίρονται με φρέσκο, πράσινο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκορπισμένο στην κορυφή.

Στη λογοτεχνία η εργασία αναφέρθηκε στη Μπέττυ Σμίθ την Aμερικανίδα μυθιστοριογράφο και θεατρική συγγραφέα. Γεννήθηκε το 1896, κόρη Γερμανών μεταναστών, μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Mπρούκλιν, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα σημαντικότερα έργα της.

Tο σημαντικότερο μυθιστόρημά της, «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Mπρούκλιν», έγινε ταινία και ανέβηκε σε πολλά θέατρα του κόσμου, με τεράστια επιτυχία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σε μια φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν φυτρώνει ένα δέντρο που βάζει τα δυνατά του να κερδίσει λίγο ουρανό. Μεγαλώνει ακόμα και στο τσιμέντο, χωρίς ήλιο, χωρίς νερό, ίσως και χωρίς χώμα. Μεγαλώνει πλούσιο και ευγενικό μόνο στις απόκληρες γειτονιές. Σε κανένα άλλο μέρος. Έτσι είναι πλασμένο: να αγαπάει τους φτωχούς. Μοιάζει με την εντεκάχρονη Φράνσι, που μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά της στο Μπρούκλιν και προσπαθεί να χαρεί την κάθε μέρα, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα.
Η μητέρα της ξενοδουλεύει, ο πατέρας της ταλανίζεται από την ανεργία. Και ο Νίλι, ο μικρός της αδερφός, προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρά που κάνει γι» αυτόν η μητέρα του: να σπουδάσει και να γίνει κάποια μέρα σπουδαίος γιατρός.

Το ΣΔΕ Θήρας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων επισκέφτηκε το Οινοποιείο Βενετσάνου.

Στην καλντέρα του Μεγαλοχωρίου, πάνω από τον όρμο του Αθηνιού,  εδώ και τρία χρόνια έχει ανοίξει και πάλι τις πύλες του το ιστορικό οινοποιείο με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τη μαγευτική θέα.

Το οινοποιείο σχεδιάστηκε από το χημικό Γιώργο Βενετσάνο και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1947 ώστε να λειτουργήσει το 1949 ως το πρώτο υπερσύγχρονο οινοποιείο της Σαντορίνης.

Σχεδιάστηκε ώστε να αξιοποιήσει τη βαρύτητα προκειμένου να μεταφέρονται όλα τα προϊόντα με ευκολία στο λιμάνι, χωρίς  σπατάλη ενέργειας και ανθρώπινου κόπου ενώ το κτήριο κατασκευάστηκε από την οροφή προς τα θεμέλια!!!

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους για τη  ξενάγηση και τη φιλοξενία στους χώρους του  οινοποιείου.

Ευχόμαστε να συνεχίζουν να προσφέρουν στο νησί και στους φίλους του κρασιού τα μοναδικά σε ποιότητα κρασιά Ασύρτικο και Νυχτέρι.

Μέσα από την εκπομπή Δεύτερη Ευκαιρία που μεταδίδεται από το Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4, κάθε Τετάρτη στις 12.30 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου παρουσιάζουν τα νέα και τις δράσεις του Σχολείου.

Οι εκπαιδευόμενοι αυτή την εβδομάδα αναφέρονται στα ήθη και τα έθιμα της καθαρής δευτέρας.

Στη συνέχεια της εκπομπής γίνεται αναφορά στις εργασίες τους ένα μέρος των οποίων αυτή την εβδομάδα ήταν αφιερωμένο στο σκόρδο.

Η καταγωγή του σκόρδου  είναι από περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην παρασκευή φαγητών και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η πρώτη απεργία που έγινε στην Αίγυπτο πριν από 3500 χρόνια ήταν όταν ο Φαραώ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες.

Στη χώρα μας καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια όπως περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης.

Ο θρύλος του για τις θεραπευτικές του ιδιότητες έχει περάσει από γενιά σε γενιά εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό, τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμεθυστικό, αντιπυρετικό.

Αλλά και για παθήσεις του αναπνευστικού όπως το άσθμα, το βήχα, τη δυσκολία αναπνοής, τη χρόνια βρογχίτιδα.

Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών και χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες.

Τρώγεται ωμό για να σκοτώνει τα βακτήρια, να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν μαγειρεύεται παύει να είναι μικροβιοκτόνο επειδή καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη ωστόσο δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, να διατηρεί το αίμα αραιό κ.ά.

Να θυμίσουμε ότι η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων φυτών και βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στο αφιέρωμα μας  στη λογοτεχνία  συνεχίζουμε την αναφορά μας  στον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ το Γάλλο συγγραφέα, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του, «Ο Μικρός Πρίγκηπας».

Στο πλαίσιο του project οι εκπιαδευόμενοι παρακολούθησαν την ταινία «Έτερος Εγώ».

Η ταινία του σκηνοθέτη  Σωτήρη Τσαφούλια είναι ένα αστυνομικό θρίλερ  με πυκνό μυστήριο, αινιγματική ατμόσφαιρα, συναρπαστικούς γρίφους, μαθηματικές αναφορές και πολλές ανατροπές.

To ρόλο του κεντρικού εξιχνιαστή μιας σειράς αλληλένδετων δολοφονιών αναλαμβάνει ένας εκκεντρικός εγκληματολόγος.

Σύμμαχοι του στο να ξεμπλέξει το πολύπλοκο και επικίνδυνο αυτό κουβάρι, αποτελεί η θεωρία των φίλιων αριθμών του Πυθαγόρα, κι ένας καθηγητής μαθηματικών.

Μέσα από την εκπομπή Δεύτερη Ευκαιρία που μεταδίδεται από το Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4, κάθε Τετάρτη στις 12.30,  οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου παρουσιάζουν τα νέα και τις δράσεις του Σχολείου.

Αυτη τη φορά εκπαιδευόμενοι δίνουν συνέντευξη και αναφέρονται στο πως έμαθαν για το Σχολείο, ποια είναι τα κίνητρα τους, ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές τους, ποιες είναι οι προοπτικές τους.

Στη συνέχεια της εκπομπής γίνεται αναφορά στις εργασίες τους οι οποίες αυτή την εβδομάδα ήταν αφιερωμένες στο χαμομήλι.

Το χαμομήλι περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που ευνοούν  διάφορους τομείς της υγείας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβόνες, σε γλυκοσίδες τανίνες, σαλικυλικό οξύ, παράγωγα κουμαρίνης, χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 κ.ά.

Μας δίνει ένα απολαυστικό, καταπραϋντικό ρόφημα  και ίσως μια από τις σημαντικότερες ιδιότητές του, είναι το ότι διώχνει την αϋπνία.

Αρκεί  πριν ξαπλώσετε για ύπνο να πιείτε λίγο χαμομήλι και αυτό θα  διώξει τα άγχη σας και θα σας οδηγήσει σε ένα βαθύ ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

Να θυμίσουμε ότι η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στο αφιέρωμα μας  στη λογοτεχνία  θα αναφερθούμε στον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ το Γάλλο συγγραφέα, γνωστό  από το βιβλίο του, «Ο Μικρός Πρίγκηπας» το οποίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο.

Ο Εξυπερύ  γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1900 και δεν ήταν απλά ένας διηγηματογράφος, αλλά ένας φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της όπως φαίνεται στα βιβλία του «Γη των ανθρώπων» και «το ταχυδρομείο του Νότου».

Όπως κάθε Τετάρτη στις 12.30 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου απευθύνθηκαν στους ακροατές μέσα από την  εκπομπή Δεύτερη Ευκαιρία που μεταδίδεται από το Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4.

Η εκπομπή του Σχολείου δε θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να τιμήσει τους τρείς Ιεράρχες, Ιωάννη  Χρυσόστομο, Γρηγόριο Ναζιανζηνό και Μέγα Βασίλειο την μνήμη των οποίων τιμήσαμε όπως κάθε Ελληνικό Σχολείο.

Στη συνέχεια της εκπομπής οι εθελοντές της ομάδας του ΣΔΕ παρουσίασαν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των project.

Η εργασία τους για τα βότανα ήταν αφιερωμένη στη Βαλεριάνα.  (Η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα).

Η βαλεριάνα είναι φυτό πολυετές ποώδες και ανθοφόρο, γηγενές στην Ευρώπη.

Είναι αυτοφυές στην Ελλάδα και προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα.

Το όνομα της προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει «υγεία ή δύναμη» και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή της οσμή.

Λέγεται ότι έχει ιδιότητες αγχολυτικές και κατευναστικές ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και σε ασθενείς με επιληψία.

Εκτός από τις θεραπευτικές  χρήσεις της, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και για καλλωπιστικούς λόγους λόγω των όμορφων ανθέων της και της αντοχής της σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στη λογοτεχνία η εργασία του Σχολείου αναφέρθηκε στο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το μεγάλο παραμυθά. ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Οντένσε της Δανίας.

Ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία και πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα.

Οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία.

Tα έργα του χαρακτηρίζονται από δράση, χιούμορ και λεπτή σάτιρα, από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια.

 

Η ομάδα ραδιοφώνου του ΣΔΕ Σύρου σήμερα 31 Ιανουαρίου 2018 παρευρέθηκε στην κοπή της ΑγιοΒασιλειόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
Παρουσία του Ιερού κλήρου της Σύρου,  εκπροσώπων εθελοντών των δομών της τοπικής εκκλησίας και πολλών προσκεκλημένων, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ την πολύπλευρη προσφορά της τοπικής εκκλησίας, η οποία  ανταποκρίνεται με όλες τις δυνάμεις της στην ποιμαντική και κοινωνική αποστολή της.
Η εθελοντική ομάδα ραδιοφώνου του ΣΔΕ Σύρου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει το Σεβασμιότατο και τους Υπεύθυνους του Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου για τη φιλοξενία μας στις συχνότητες του Σταθμού και να τους ευχηθούμε υγεία και μια δημιουργική χρονιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

  Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

 • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

 

 • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

  Ο καιρός

 • Ημερολόγιο

  Ιανουάριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31

 

 • Ώρα Ελλάδος
 • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

  Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.

 • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

  Στεφάνου Γιάννης ΠΕ20.
  ——–2014-2017——–
  email: syrios36@yahoo.gr

 • Συγγραφή Κειμένων

  Στεφάνου Γιώργος.
  Στεφάνου Γιάννης.

Στο πλαίσιο των επαφών του ΣΔΕ Σύρου με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους Εκπαιδευτές και Εκπαιδευόμενοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα πετοσφαίρισης του Φοίνικα Σύρου με τη Μοντάνα(Βουλγαρίας).

 

Το ΣΔΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ο. ΦΟΙΝΙΚΑΣ Σύρου, που μας φιλοξένησε για μια ακόμη χρονιά στις κερκίδες του «Δημ. Βικέλας» και μας χάρισε μοναδικές στιγμές.

Χαρήκαμε πολύ που η παρουσία μας συνοδεύτηκε από μια ακόμα νίκη και μάλιστα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά στεναχωρηθήκαμε για τον αποκλεισμό.

Ευχόμαστε το «πειρατικό» να συνεχίσει με επιτυχία τις προσπάθειες του στις εσωτερικές διοργανώσεις.

καλή επιτυχία ΦΟΙΝΙΚΑ ΣΥΡΟΥ.

 

 • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

  Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
 • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

 • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

  Ο καιρός
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουάριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Ώρα Ελλάδος
 • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

  Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
 • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

  Στεφάνου Γιάννης ΠΕ20.
  --------2014-2017--------
  email: syrios36@yahoo.gr

 • Συγγραφή Κειμένων

  Στεφάνου Γιώργος.
  Στεφάνου Γιάννης.