Εργαστήριο "Φύσις" - 6Η φύση της Σύρου είναι πλούσια σε αρωματικά φυτά και βότανα. Αν και πολλά από αυτά παραμένουν άγνωστα στις σημερινές γενιές, η τάση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα αυξάνεται συνεχώς, επαναφέροντας το ενδιαφέρον για την θεραπευτική αξία και τις ιδιότητες τους.

Εργαστήριο "Φύσις" - 4Το ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε το εργαστήριο της «Φύσις», στην πλατεία του θεάτρου Απόλλων. Ξεναγήθηκε στον κόσμο των αρωματικών φυτών και απόλαυσε τις υπέροχες μυρωδιές από τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια με αιθέρια έλαια που φτιάχνει η κ. Αργυρένια Παραμάνη.

Ανάμεσα στα άλλα αξίζει να αναφέρουμε τα θεραπευτικά σάπουνια για διάφορες παθήσεις ή και ανάγκες τα οποία είναι και πολύ αποτελεσματικά,  όπως για την ακμή, τις δερματοπάθειες κ.ά.

Εργαστήριο "Φύσις" - 1Φυσικά το ενδιαφέρον της παρέας του ΣΔΕ τράβηξαν οι πλούσιες κρέμες χεριών και σώματος κατάλληλες για όλους τους τύπους δέρματος με φυσικά αιθέρια έλαια, οι οποίες περιποιούνται το δέρμα χάρη στις φυσικές πρώτες ύλες  χωρίς χημικά συντηρητικά αρώματα και χρωστικές ουσίες.

Η ξενάγηση μας συνεχίστηκε με την παρασκευή αρωματικών σαπουνιών.  Η δημιουργική διάθεση της κ. Παραμάνη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία, μας έσπρωξε να πειραματιστούμε στην παρασκευή τους.

Εργαστήριο "Φύσις" - 2Αφού λιώσαμε τη σαπουνόμαζα και προσέχοντας τη θερμοκρασία του μίγματος,  το διαμορφώσαμε με δικές μας επιλογές αρωμάτων και βοτάνων.

Για την εμφάνιση των τοπικών προϊόντων η κ. Παραμάνη είχε να μας προτείνει εντυπωσιακά ωραία αμπαλάζ με οροφογραφίες από τα μοναδικά νεοκλασσικά της Σύρου αλλά και μαρμάρινες θήκες από το «δικό μας» γλύπτη κ. Καλούδη ώστε το χειροποίητο σαπουνάκι μας να είναι ένα πρωτότυπο δώρο για μια ειδική περίσταση ή γιορτή.

Εργαστήριο "Φύσις" - 8 

 

Βιβλιοθήκη Ερμούπολης
Βιβλιοθήκη Ερμούπολης - 3 
Βιβλιοθήκη Ερμούπολης - 2

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων και της αναζήτησης της τοπικής Ιστορίας, το ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης που στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, ενός όμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα (1863-1865).

Λόγος για τη βιβλιοθήκη γίνεται από το 1926 με 2000 περίπου τόμους από τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου (1835).

Ανάμεσα τους η βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα (φίλου του Κοραή), του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού (1842) κ.ά.
Στα πολύτιμα παλιά βιβλία συγκαταλέγονται  τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ροδίου (1521), το «Ονομαστικό του Πολυδεύκους» (1608) του Ρακίνα, οι «Ιουστινιάναι» του Πρίγκιπα Ροδοκανάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συλλογή του τοπικού τύπου, που ξεκινά από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνει ως τις ημέρες μας αλλά και για την πολύ σημαντική έκθεση για την Ιστορία της γραφής.

Ευχαριστούμε την κ. Χαρούλα για την ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης και της υποσχόμαστε ότι τώρα που γνωριστήκαμε και συνδεθήκαμε και με τη Λέσχη Ανάγνωσης Σύρου, θα την επισκεπτόμαστε πιο συχνά για να δανειζόμαστε βιβλία, αυτούς τους θησαυρούς που ανακαλύψαμε στα ράφια της.

DSCN2558DSCN2556

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ανησυχούν για την ποιότητα της διατροφής τους.

Μετά το φύτεμα τοπικών παραδοσιακών σπόρων κηπευτικών εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Θήρας κάλεσαν τη διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Γαβαλά Μαργαρίτα στο Σχολείο  την Παρασκευή 17-03-17 για ενημέρωση με θέμα τη σωστή διατροφή.

Η ενημέρωση βοήθησε όλους τους παρευρισκόμενους να συνηδειτοποιήσουν ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλές κακές διατροφικές συνήθειες αν ο στόχος μας είναι το εύ ζείν.

Στο τέλος της ενημέρωσης συζητήθηκαν ερωτήματα που μας απασχολούν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Γαβαλά για τις γνώσεις που μας έδωσε και να υποσχεθούμε  ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται.

 

Ψηφιακός Χάρτης ΣΔΕ

 

Βουλή των Ελλήνων. - 1Η επίσκεψη του ΣΔΕ Σύρου στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, συνεχίστηκε με την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Υπεύθυνους της Βουλής και ιδιαίτερα τη ξεναγό μας για την τόσο ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην αίθουσα της ολομέλειας, της γερουσίας και του Ελ. Βενιζέλου. Αποχαιρετίσαμε το Κοινοβούλιο με τις καλύτερες εντυπώσεις και ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία που μας έκαναν εντύπωση.

Το κτίριο της Βουλής είναι ένα τριόροφο νεοκλασσικό το οποίο  ολοκληρώθηκε το 1843, για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους.

Τα διαστήματα 1843-54 και 1875-1932 το Κοινοβούλιο στεγαζόταν στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου.

Μετά την καταστροφή του κτιρίου από πυρκαγιά το 1909, ξεκίνησε η ανακαίνιση του και με την προσωρινή κατάργηση της μοναρχίας το1924, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως μουσείο ή αυτοσχέδιο νοσοκομείο, μέχρι το Νοέμβρη του 1929 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει πλέον ως Κοινοβούλιο κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παρόλο που η μοναρχία επανήλθε στην Ελλάδα το 1935, το κτίριο συνέχισε να στεγάζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μπροστά στο κτίριο της βουλής δημιουργήθηκε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να τιμήσει όλους του έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν για την πατρίδα, και φυλάσσεται από τους Εύζωνες, της Προεδρικής Φρουράς.

 

Βυζαντινό_Μουσείο_Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Σύρου βρεθήκαμε στο δρόμο των Μουσείων πραγματικά δε ξέραμε ποιο να επισκεφτούμε. Γνωρίζαμε όμως ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα.

Γνωρίζαμε ότι πρόσφατα είχε φιλοξενήσει τους θυσαυρούς του Ερμιτάζ έτσι αποφασίσαμε και εμείς να το επισκεφτούμε για να θαυμάσουμε τα εκθέματα του και ταυτόχρονα να  απολαύσουμε τον καφέ μας στον κήπο του.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι όπως πληροφορηθήκαμε ιδρύθηκε το1914 με σκοπό την έκθεση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια.

Η συλλογή του Μουσείου περιέχει περίπου 30.000 αντικείμενα, από  φορητές εικόνες μέχρι αρχιτεκτονικά μέλη, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

 

Ακρόπολη

 

 

 

Ακρόπολη - 4

 

Ακρόπολη - 2 Ακρόπολη_Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Σύρου στην Αθήνα δε θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς την επίσκεψη στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Η Ακρόπολη είναι βραχώδης λόφος  απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η είσοδος της διακοσμημένη με τα Προπύλαια.

Στην Ακρόπολη ξεχωρίζει ο Παρθενώνας ο οποίος συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Ηη ανέγερση του από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη ολοκληρώθηκε το 438π. Χ.

Είναι περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού με οκτώ κίονες στις στενές και δεκαεπτά στις μακριές πλευρές.  Πάνω στις κολόνες του στηρίζονται τα επιστύλια, οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα.  Η ζωφόρος στους τοίχους του σηκού είχε παραστάσεις της πομπής των Παναθηναίων.

Στο εσωτερικό του ο ναός χωριζόταν σε τρία μέρη, στο μεσαίο από αυτά  ήταν στημένο πάνω σε βάθρο το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς, έργο του Φειδία.

 

Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΑπό τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του ΣΔΕ Σύρου στην Αθήνα δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Αυτές τις μέρες το Μουσείο συμπληρώνοντας 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν».

Η έκθεση επιχειρεί με απλό τρόπο να παρουσιάσει στο κοινό τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την  Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Η έκθεση περιλαμβάνει 191 αρχαία αντικείμενα ανάμεσα στα άλλα και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου.

Τα κυκλαδικά ειδώλια με την απλότητα και τα λιτά τους περιγράμματα, αγαπήθηκαν και συχνά συνδέθηκαν με έργα τέχνης μοντέρνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

Ως κάτοικοι των Κυκλάδων αισθανθήκαμε περήφανοι για τον Πολιτισμό των προγόνων μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση του Μουσείου για την ανάδειξη της καθημερινής ζωής και των ασχολιών των ανθρώπων των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν!

Πολεμικό_Μουσείο_Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Αθήνα το ΣΔΕ Σύρου είχε τη χαρά να ξεναγηθεί στις εκθέσεις του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Στις εκθέσεις του Μουσείου φύλαγονται κειμήλια τα οποία καλύπτουν όλες τις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα.

Η ξενάγηση μας ξεκίνησε με τα ευρήματα από τον Κυκλαδικό , το Μινωϊκό και το Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Συνεχίστηκε με τις θεματικές ενότητες για το Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο για να περάσουμε στην Επανάσταση του 21, τους Βαλκανικούς πολέμους και τους Παγκόσμιους πολέμους.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν στον εξωτερικό χώρο τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας ενώ από τον εσωτερικό χώρο ξεχωρίσαμε τα ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα όπλα της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ευχαριστούμε θερμά για τη ξενάγηση τους Υπεύθυνους του Μουσείου γιατί μέσα σε λίγη ώρα διατρέξαμε τις πολλές λαμπρές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.

Σπηλιά_Φερεκύδη - 4 Σπηλιά_Φερεκύδη - 6Σπηλιά_Φερεκύδη - 1Σπηλιά_Φερεκύδη - 3   Σπηλιά_Φερεκύδη - 7Σπηλιά Φερεκύδη_Σύρος

Στα πλαίσια των μαθημάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  και της διαθεματικής εργασίας (Project) για την ιστορία του τόπου μας , το σχόλειο μας επισκέφθηκε την σπηλιά του Φερεκύδη στην απάνω μεριά της Σύρου όπου είχαμε την ευκαρία αφενός να δούμε το «σπίτι» του  θεογονιστή ποιητή και φιλόσοφου αφετέρου να διαπιστώσουμε την έκταση της ρύπανσης από τις πλαστικές σακούλες.

 • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

  Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
 • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

 • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

  Ο καιρός
 • Ημερολόγιο

  Μαρτίου 2017
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Φεβ    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Ώρα Ελλάδος
 • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

  Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
 • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

  Στεφάνου Γιάννης ΠΕ20.
  --------2014-2017--------
  email: syrios36@yahoo.gr

 • Συγγραφή Κειμένων

  Στεφάνου Γιώργος.
  Στεφάνου Γιάννης.