Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του  Κέντρου Πρόληψης  «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου-Νάξου-Θήρας.

Η δράση περιλαμβάνει:

Α. Επιμορφωτικό σεμινάριο των εκπαιδευτικών του σχολείου, 15-17 Νοεμβρίου 2019 στη Νάξο, με στόχους:

 • Τη γνωριμία και τη σύνδεση τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο παραρτημάτων, ενισχύοντας έτσι τη συνοχή και τη λειτουργικότητα του σχολείου.
 • Την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών  μέσα από την ανάδειξη της σημασίας του ρόλου τους για τους εκπαιδευόμενους.

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου  πραγματοποιήθηκε η πρώτη από ιδρύσεως του σχολείου, συνεδρίαση των Συλλόγων Διδασκόντων με τη Διεύθυνση του ΣΔΕ, τους Εκπαιδευτικούς και τους Συμβούλους στον ίδιο χώρο.

Β. Εκπαιδευτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευόμενους του σχολείου με στόχο την ενδυνάμωσή τους και τη δημιουργία ενός καλού κλίματος που ευνοεί την εκπαιδευτική διαδικασία και μειώνει τη σχολική διαρροή.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες και θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πρωτοβουλία ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. το 3 ο Stray Art Festival.

Στο επίκεντρο αυτής της γιορτής, το σχολικό συγκρότημα του Ξηρόκαμπου, καλλιτέχνες του street art γέμισαν με όμορφες τοιχογραφίες τα Γυμνάσια της Σύρου. Με σκοπό την ανάδειξη της κουλτούρας του δρόμου και στόχο το πάντρεμα του μοντέρνου και του παραδοσιακού, οι διοργανωτές προέτρεπαν το πάθος στον πειραματισμό και την έκφραση του κάθε ατόμου για την δημιουργία και ανάδειξη μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που να αντέχει στο χρόνο.

Οι τέχνες του δρόμου γιόρτασαν τρεις μέρες γεμάτες ξεγνοιασιά, δημιουργίες τοιχογραφιών, με πολλά δρώμενα, χορό και μουσική και. το αποτέλεσμα του φεστιβάλ είναι εντυπωσιακό. Η μεταμόρφωση του προαυλίου έχει κλέψει τις εντυπώσεις καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων απολαμβάνουν πλέον κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στιγμές ανεμελιάς, παιχνιδιού, συζητήσεων μπροστά από υπέροχα έργα τέχνης. Ταυτόχρονα τα παιδιά των σχολείων έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν, να ψυχαγωγηθούν, να περπατήσουν λαμβάνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης για φροντίδα στο περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο σχολικό συγκρότημα του Ξηρόκαμπου πραγματοποιήθηκε  ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά του ΣΔΕ Σύρου και του Εσπερινού Γυμνασίου παρουσία εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων των δύο σχολείων.

Μετά τον αγιασμό η Διεύθυνση του ΣΔΕ, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου καλωσόρισαν τους νεοεγγραφέντες εκπαιδευόμενους και είχαν την ευκαιρία  να συζητήσουν για τις σχολικές εμπειρίες από τις δράσεις του ΣΔΕ.

Ο Διευθυντής ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους για τον κανονισμό λειτουργίας και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου ξενάγησαν τους νέους μαθητές στους χώρους του σχολείου.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου το ΣΔΕ Σύρου φιλοξενήθηκε από τον ΑΟ Φοίνικα στις κερκίδες του κλειστού Δ. Βικέλας για τον ημιτελικό αγώνα  του League Cup.

Το ΣΔΕ Σύρου ευχαριστεί το ΔΣ του ΑΟ Φοίνικα που έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να γνωρίσουν από κοντά το βόλεϊ και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των αθλητών της ομάδας.

Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα και μετά την πρόκριση στους τελικούς ευχόμαστε  στην ομάδα του Φοίνικα Σύρου να πετύχει το στόχο της και να κατακτήσει το League Cup.

 

 

Το ΣΔΕ Σύρου είχε τη χαρά να παρακολουθήσει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο θέατρο Απόλλων τη θεατρική παράσταση «Δε μεγάλωσες ποτέ» της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΤΜΣΠΣ), σε συνεργασία με την φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ήταν μια παράσταση το σενάριο της οποίας μιλά για την ιστορία του Άγγλου συγγραφέα J.M.Barrie, ο οποίος τη δεκαετία του 1900, με βάση τα καθημερινά του βιώματα και την προσωπική του ζωή εμπνευστηκε  να καινοτομήσει και να γράψει την ιστορία του Πίτερ Παν.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Σύρου που παρακολουθήσαμε την παράσταση εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης , θεατρική ομάδα και φιλαρμονική, για τις συγκινήσεις που μας πρόσφεραν. Ήταν μια θεατρική βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη.

Οι εκπαιδευόμενοι του Α’ κύκλου του ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκαν το βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης και ξεναγήθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο.

Εκτός από την περιήγηση στα μόνιμα  εκθέματα  του μουσείου εκείνο που τράβηξε το ενδιαφέρον όλων ήταν η έκθεση «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ (1861-2017)».

 Μέσα από κείμενα και εικόνες παρουσιάζεται  η ιστορία του Νεωρίου από την ίδρυσή του, το 1861, μέχρι και σήμερα, καθώς και η συμβολή του στην  κοινωνική ζωή της Σύρου.

Συγχαρητήρια στους εμπνευστές της έκθεσης που συγκέντρωσαν τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό και είχαν την  επιμέλεια και οργάνωση της έκθεσης.

Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης  που παραχώρησαν χώρους του μουσείου για τη φιλοξενία της έκθεσης η οποία τιμά τόσο τους ιδρυτές και διαδοχικούς ιδιοκτήτες του ναυπηγείου όσο τους στυλοβάτες του που ήταν πάντα οι εργαζόμενοι του  ώστε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ναυπηγείου αλλά και της Ερμούπολης να γίνουν γνωστές στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Σύρου.

Τέλος ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Δημητρόπουλο για τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια στην πραγματοποίηση αυτού του οδοιπορικού στη σύγχρονη ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου

 

Η τάση να χρησιμοποιούμε φυσικά προϊόντα αυξάνεται συνεχώς, επαναφέροντας το ενδιαφέρον για την θεραπευτική αξία και τις ιδιότητες των βοτάνων.

Το ΣΔΕ Σύρου την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 επισκέφτηκε το εργαστήριο της «Φύσις», στην πλατεία του θεάτρου Απόλλων και  ξεναγήθηκε στον κόσμο των αρωματικών φυτών απολαμβάνοντας τις υπέροχες μυρωδιές των αιθέριων ελαίων.

Ενημερωθήκαμε, από την κ. Αργυρένια Παραμάνη, για τα θεραπευτικά σαπούνια που φτιάχνει για διάφορες παθήσεις ή και ανάγκες τα οποία είναι και πολύ αποτελεσματικά,  όπως για την ακμή, τις δερματοπάθειες κ.ά. ενώ το ενδιαφέρον της παρέας του ΣΔΕ συγκέντρωσαν οι πλούσιες κρέμες χεριών και σώματος κατάλληλες για όλους τους τύπους δέρματος με φυσικά αιθέρια έλαια, οι οποίες περιποιούνται το δέρμα χάρη στις φυσικές πρώτες ύλες  χωρίς χημικά συντηρητικά αρώματα και χρωστικές ουσίες.

Για την εμφάνιση των τοπικών προϊόντων η κ. Παραμάνη είχε να μας προτείνει εντυπωσιακά ωραία αμπαλάζ με οροφογραφίες από τα μοναδικά νεοκλασσικά της Σύρου αλλά και μαρμάρινες θήκες από το «δικό μας» γλύπτη κ. Καλούδη ώστε το χειροποίητο σαπούνι να είναι ένα πρωτότυπο δώρο για μια ειδική περίσταση ή γιορτή.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παραμάνη για τη φιλοξενία και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις συνεργασίες με τους τοπικούς παραγωγούς και δημιουργούς.

Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη το ΣΔΕ Σύρου μαζί με το Εσπερινό Γυμνάσιο Σύρου τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου με ένα αφιέρωμα στους αγωνιστές της εξέγερσης.

Τα ποιήματα και τις αναφορές στα ιστορικά ντοκουμέντα συμπλήρωναν με παλμό τα τραγούδια της μικτής χορωδίας των δύο σχολείων.

 

Το ΣΔΕ Σύρου εορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυση του με την οικονομική υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων  οργανώνει το 1ο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους Εκπαιδευτές του στη Νάξο, 17-18 Νοεμβρίου.

Με τη συμμετοχή  των Εκπαιδευτικών και των Συμβούλων του Σχολείου (και από τα τρία παραρτήματα Σύρου, Νάξου & Σαντορίνης) η Διεύθυνση του ΣΔΕ και οι συνεργάτες του Κέντρου Πρόληψης μέσω ομαδοσυνεργατικών τεχνικών στοχεύουν στην καλύτερη γνωριμία και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών.

Η σύνδεση και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των συμβούλων θα διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και την αποτελεσματικότητα στο σημαντικό έργο του Σχολείου.

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο του σχολείου την Αρχαιολόγο κ. Ρώτα.

Μαζί της ταξιδέψαμε στα χρόνια της εποχής του χαλκού τότε που οι κάτοικοι της Σύρου ανέπτυξαν τον Κυκλαδικό πολιτισμό γνωστό ως πολιτισμό Σύρου-Κέρου.

Θαυμάσαμε τα κυκλαδικά ειδώλια αλλά και τα γνωστά τηγανόσχημα.

Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας περπατήσαμε νοερά στα σοκάκια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου και βρεθήκαμε στο Σα- Τζώρτζη.

Στο τρίτο μέρος του οδοιπορικού μας γνωρίσαμε καλύτερα την ιστορία της νεοκλασσικής Ερμούπολης, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Μάθαμε περισσότερα για τη βιομηχανική της κληρονομιά και την αρχιτεκτονική  παράδοση με τα θαυμάσια κτίρια της.

Ήταν μια μοναδική παρουσίαση 7000 χρόνων ιστορίας που  έκανε περήφανους όλους εμάς τους κατοίκους αυτού του βράχου που λέγεται Σύρα.

 • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

  Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
 • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

 • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

  Ο καιρός
 • Ημερολόγιο

  Δεκέμβριος 2019
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Ώρα Ελλάδος
 • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

  Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
 • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

  Στεφάνου Γιάννης ΠΕ20.
  --------2014-2017--------
  email: syrios36@yahoo.gr

 • Συγγραφή Κειμένων

  Στεφάνου Γιώργος.
  Στεφάνου Γιάννης.