Τη Δευτέρα 14/5, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας του Β’ κύκλου σπουδών, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου είχε έναν εκλεκτό καλεσμένο: το Φεστιβάλ Anima Syros!

Οι μαθητές μας γνωρίστηκαν με το Βασίλη Καραμητσάνη, πρόεδρο του Φεστιβάλ, την Πετρίνα Ξανθάκη, συντονίστρια του γραφείου Σύρου, και τη Χρηστιάννα Πάπιτση, περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου, υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού.

Ο Βασίλης Καραμητσάνης μας ξενάγησε στην ιστορία, τις πλούσιες δράσεις, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τα αφιερώματα του Φεστιβάλ. Στα δέκα χρόνια ζωής του, το Anima Syros έχει συμβάλει στην προώθηση των ελληνικών κινουμένων σχεδίων, στη δημιουργία ενός διεθνούς πόλου έλξης, συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, στην τουριστική προβολή του νησιού, αλλά πάνω απ’ όλα στην κοινωνική ενσωμάτωση ΑμΕΑ και ατόμων τρίτης ηλικίας και στην ανάδειξη της διαφορετικότητας στην τοπική κοινωνία της Σύρου.

Η Πετρίνα Ξανθάκη μας μίλησε για τη μασκώτ του Φεστιβάλ, τον Ανιμασπύρο, τους γάμους του και τη συμμετοχή του στο Συριανό Καρναβάλι.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Anima Syros για το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 11ης έκδοσης του Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε Anima Syros!

Δείτε την παρουσίαση εδώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ για την ιστορία των ταρσανάδων της Σύρου επισκέφτηκαμε τον καραβομαραγκό κ. Ζώρζο.

Έμαθε την τέχνη της ναυπηγοξυλουργικής από τον πατέρα του καθώς όλη η οικογένεια τους ασχολήθηκε με την κατασκευή, επισκευή και ανέλκυση παραδοσιακών σκαφών.

Μας λέει «Η τέχνη και τα παραδοσιακά σκαριά δυστυχώς χάνονται. Οι νέοι δε μαθαίνουν την τέχνη γιατί θέλει μεράκι και η δουλειά στον ταρσανά  βαστά από την ανατολή μέχρι τη δύση.  Τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι όπως παλιότερα, έχει κυριαρχήσει παντού το πλαστικό».

Μοναδικός τεχνίτης συνεχίζει και σήμερα, δίπλα στο καρνάγιο, να φτιάχνει μοντέλα παραδοσιακών σκαφών: τσερνίκια, βαρκαλάδες, λάντζες, τρεχαντήρια, με εκπαιδευτικό σκοπό, να βλέπουν μια μέρα οι επόμενες γενιές και να μαθαίνουν την ιστορία του νησιού μας.

Ανάμεσα στις κατασκευές του ξεχωρίζουμε ένα σκαρί με σκαλισμένο το αστέρι το οικογενειακό σύμβολο. Λίγο πιο εκεί είναι μια λάντζα της Μυκόνου, που έβγαζαν έξω τον κόσμο από τα πλοία.

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας μαθαίνουμε ότι κάθε ξύλο που μπαίνει στο σκάφος θέλει τη δική του τεχνική. Τα ξύλα που χρησιμοποιεί είναι ελληνικά πεύκα από Μυτιλήνη, Σάμο και Εύβοια.

Τον ευχαριστούμε πολύ για όσα μας έμαθε.

Ευχόμαστε να έχει την υγεία του και να πετύχει γρήγορα το στόχο του που είναι η δημιουργία μιας έκθεσης παραδοσιακών σκαριών στο νησί της Σύρου, ώστε να έρχονται οι επισκέπτες και να μαθαίνουν για τους τεχνίτες  που με τη φήμη τους έκαναν γνωστή τη Σύρα σε όλη τη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού γραμματισμού και αναζητώντας πληροφορίες για το νερό που πίνουν οι «Συριανοί»  το ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε την αφαλάτωση.

Αφαλάτωση είναι μια μέθοδος ανάκτησης πόσιμου νερού από θαλασσινές ή υφάλμυρες πηγές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή της Σύρου η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης σαφώς και συμφέρει καθώς το κόστος της αφαλάτωσης είναι ανταγωνιστικό, σε σχέση με τη μεταφορά νερού με υδροφόρες ή την κατασκευή λιμνοδεξαμενών.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα μειώνουν συνεχώς το κόστος παραγομένου νερού και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ στις μέρες μας.
Όπως ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους του εργοστασίου, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση,  μέλημα της Δ. Ε .Υ .Α .Ε είναι η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία της αφαλάτωσης η οποία επιτυγχάνεται με τη συνεχή αναβάθμιση (αντικατάσταση μεμβρανών, φίλτρων ασφαλείας)  και προσθήκη νέων μονάδων ικανών να καλύψουν τις  ανάγκες σε νερό  ακόμη και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, όπως είναι η θερινή περίοδος.

Το ΣΔΕ Σύρου (τμ.Έδρας) συμμετέχει στο Φεστιβάλ μαθητικών
ταινιών Bορείου και Νοτίου Αιγαίου «Cineμάθεια, 2017-2018»
που διοργανώνετε από την ΔΔΕ Χίου,
με την ταινία «Πάμε σαν άλλοτε«.
Δείτε την πατώντας εδώ.

Μουσείο Ιστορικής Μνήμης Near EastΤο ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε την  Έκθεση Ιστορικής Μνήμης η οποία φιλοξενείται στο στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου» και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ Ερμούπολης.

Η έκθεση παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου και την εξέλιξη του σε  στρατόπεδο από το 1934 έως σήμερα.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο Διοικητής και οι οπλίτες του ΤΕΘ Ερμούπολης ξενάγησαν στα κτήρια  του στρατοπέδου τους Εκπαιδευτές και τους Εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ.
Όπως μάθαμε τα πρώτα κτήρια κατασκευάστηκαν από την οργάνωση  Near East Relief μετά τη μικρασιατική καταστροφή για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια μέχρι και σήμερα  φιλοξενούν Μονάδες και Υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού.
 Ο Διευθυντής, οι Εκπαιδευτικοί και οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ευχαριστούμε το Δοικητή και τους οπλίτες του ΤΕΘ Ερμούπολης για την εγκάρδια ξενάγηση σε ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς  για το νησί μας.

 

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου με την ευκαιρία της ημέρας ποίησης είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο του ΣΔΕ Σύρου το Συριανό ποιητή και συγγραφέα κ. Εμμανουήλ Τσαγκάτο.

Όπως μάθαμε από τον ίδιο, σπούδασε στο δρόμο και στην οικοδομή όμως πάντα όταν έβρισκε χρόνο διάβαζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να διαβάζει με πάθος.

Η ελπίδα του είναι ότι κάποτε θα μάθει  .. ότι δεν ξέρει τίποτα.

Μιλήσαμε για αγάπη, για έρωτα, για τη μάνα και όλα αυτά που τον εμπνέουν να γράφει από καρδιάς.

Εδώ αναφέρουμε το αφιερωμένο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ποίημα του.

«Μεγάλο βιβλίο

χωρίς τελειωμό

πολύ το μελάνι

με γκρίζο σκοπό.

 

Αν διαβάζεις πολύ

χωρίς το μυαλό,

στραβό θε να βλέπεις

τον ίσιο γιαλό.

 

Κι αν πολύ σκέπτεσαι

χωρίς να διαβάζεις,

σε πολλά βάσανα

τους γύρω βάζεις.

15.09.2010

 

Η Διεύθυνση, οι Εκπαιδευτικοί και οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ τον ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί περάσαμε όμορφα και χαρήκαμε πολύ που γνωρίσαμε τον ίδιο και το έργο του.

Μας έδειξε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας με ανηφοριές και κατηφοριές που τα βιβλία τις κάνουν πιο ευχάριστες.

Ευχόμαστε να συνεχίσει να εμπνέετε και να μας χαρίζει ποιήματα και κείμενα που θα απολαμβάνουν οι αναγνώστες.

 

 

Την Τετάρτη στην εκπομπή  του ΣΔΕ Σύρου «Δεύτερη Ευκαιρία» οι εκπαιδευόμενοι αναφέρθηκαν στον

            ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ  &  τους ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

   Την περίοδο της Τεσσαρακοστής οι πιστοί τις Παρασκευές για να δηλώσουν την αγάπη τους στην Παναγία παρακολουθούν στις Εκκλησίες τους Χαιρετισμούς, δηλαδή το αριστούργημα της Βυζαντινής υμνογραφίας, τον Ακάθιστο Ύμνο.

 Σε έναν ύμνο, το πρώτο τροπάριο αποκαλείται «προοίμιο» ενώ τα τροπάρια που ακολουθούν αποκαλούνται «οίκοι». Το προοίμιο του Ακάθιστου Ύμνου είναι το γνωστό τροπάριο «Τη υπερμάχω στρατηγώ», ο εθνικός ύμνος του Βυζαντίου.

Το καλοκαίρι του 626 ο αυτοκράτορας Ηράκλειος βρισκόταν σε εκστρατεία και την απουσία του εκμεταλλεύτηκαν Πέρσες και Άβαροι για να πολιορκήσουν την Πόλη.

Ο Πατριάρχης Σέργιος κρατώντας την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών   περιδιάβαινε τα τείχη για να δώσει θάρρος και ελπίδα στο λαό να πολεμήσει τους εχθρούς.  Την ημέρα που οι εχθροί ετοίμαζαν τη μεγάλη επίθεση ένας ανεμοστρόβιλος προξένησε ανεπανόρθωτες ζημίες στη ναυτική τους δύναμη αναγκάζοντάς τους να λύσουν την πολιορκία.

Βλέποντας ο λαός το θαύμα αυτό και θέλοντας να ευχαριστήσει την Παναγία συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών όπου όρθιοι, έψαλλαν, ως δοξολογία και ευχαριστία για την σωτηρία της Πόλης, τον Ύμνο προς την Παναγία, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Ακάθιστος.

Ο Ακάθιστος Ύμνος έχει αλφαβητική ακροστιχίδα, δηλαδή κάθε οίκος από τους 24, αρχίζει με ένα γράμμα της αλφαβήτου και μάλιστα με αλφαβητική σειρά.

Ο πρώτος οίκος αρχίζει με Α, ο δεύτερος με Β, ο τρίτος με Γ και ούτω καθεξής. Επίσης ο κάθε οίκος φέρνει ένα εφύμνιο, δηλαδή μία τελευταία φράση που επαναλαμβάνουν οι πιστοί.

Έτσι οι οίκοι που έχουν μονό αριθμό, δηλαδή ο 1ος,3ος,  κλπ, αναφέρονται στη Θεοτόκο και έχουν εφύμνιο το «Χαίρε νύμφη ανύμφευτε», ενώ οι οίκοι που έχουν ζυγό αριθμό, δηλαδή ο 2ος, 4ος  κλπ. αναφέρονται στο Θεό και έχουν ως εφύμνιο το «Αλληλούια».

Ονομάστηκαν Χαιρετισμοί γιατί στους 72 συνολικά στίχους του ύμνου συναντάμε 144 φορές το χαιρετισμό «χαίρε» στην Παναγία.

Διακρίνεται σε δύο ενότητες ως προς το περιεχόμενο:  Η 1η ενότητα, οίκοι από Α έως και Μ, αποτελούν κυρίως το ιστορικό τμήμα ενώ η 2η ενότητα, οίκοι από Ν έως Ω,  αποτελούν το θεολογικό τμήμα.

Η Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης πρόκειται να διοργανώσει το

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

εξετάσεις για την πιστοποίηση της Ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της Ελληνικής ιστορίας και του Ελληνικού πολιτισμού για πολίτες τρίτων χωρών και αιτούντες άσυλο, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο «καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος».

 Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης έχουν όσοι είναι πολίτες τρίτων χωρών ή αιτούντες άσυλο (όχι πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης) και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • είναι ηλικίας 16 ετών και άνω,
 • μένουν νόμιμα στην Ελλάδα ή ζητούν άσυλο.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες από τη Σύρο , τη Νάξο και τη Σαντορίνη μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από τη Τρίτη, 13/3/2018 έως και την Παρασκευή, 30/3/2018 και από τη Δευτέρα, 16/4/2018 έως και τη Δευτέρα, 23/4/2018, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του νησιού τους.

Δικαιολογητικά Αίτησης:

1)    Αίτηση συμμετοχής (υποβάλλεται μόνον ηλεκτρονικά στο Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων),

2)    Φωτογραφία (1) τύπου ταυτότητας,

3)    Φωτοτυπία διαβατηρίου (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),

4)    Φωτοτυπία της άδειας διαμονής στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για άδεια διαμονής,

5)   Παράβολο αξίας πενήντα ευρώ (50,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΚΑΕ 3741), για υποψηφίους πιστοποίησης ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού ή Παράβολο αξίας είκοσι ευρώ (20,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΚΑΕ 3741).

Πληροφορίες: Γραφείο ΣΔΕ Σύρου (16.30-21.00)  2281087660

Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου μέσα από την  εκπομπή Δεύτερη Ευκαιρία που μεταδίδεται από το Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4, παρουσίασαν και σήμερα τη δουλειά τους στο πλαίσιο των project.

Η εργασία των εκπαιδευομένων για τα βότανα ήταν αφιερωμένη στο νεράντζι.

Η νεραντζιά (ονομάζεται και πορτοκάλι της Σεβίλης),  φυτρώνει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και έχει έναν παχύ, φλοιό.

Χρησιμοποιείται για την παραγωγή μαρμελάδας, κομπόστας και λικέρ με άρωμα πορτοκαλιού.

Το νεράντζι χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία ως διεγερτικό και ως κατασταλτικό της όρεξης.

(Η παρουσίαση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα).

Τα συμπληρώματα από νεράντζι έχουν συνδεθεί με μια σειρά από σοβαρές παρενέργειες και θανάτους, με αποτέλεσμα ενώσεις καταναλωτών να συμβουλεύουν το κοινό να αποφεύγει τη χρήση του καρπού για ιατρικούς λόγους.

Η εργασία των εκπαιδευομένων όσον αφορά τη λογοτεχνία ήταν αφιερωμένη στο Στράτη Μυριβήλη.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του Μυριβήλη ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος, γεννήθηκε το 1890 και ήταν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30.

Μετα την ολοκλήτωση των γυμνασιακών σπουδών το 1910, εργάστηκε ως δάσκαλος στο αλληλοδιδακτικό δημοτικό σχολείο του Μανταμάδου, χρονιά κατά την οποία έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα.

Το 1911  βραβεύτηκε σε ένα διαγωνισμό με το διήγημα του Άσπρο Στεφάνι. Σε αυτόν τον διαγωνισμό υπέγραψε για πρώτη φορά με το επώνυμο Μυριβήλης – ονομασία της πλαγιάς του βουνού πάνω από το πατρικό του σπίτι- ένα ψευδώνυμο που κράτησε για πάντα.

Κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμησε στις πολεμικές επιχειρήσεις της προκάλυψης του Μοναστηρίου και από αυτή την εμπειρία του στα χαρακώματα προέκυψε το πασίγνωστο βιβλίο του «Η ζωή εν τάφω».

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων το ΣΔΕ Σύρου συμμετείχε στη συνάντηση του Φεβρουαρίου της Λέσχης Ανάγνωσης Σύρου.

Θέμα της συνάντησης ήταν το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί τυφλότητος».

Προηγήθηκε η προβολή και ο σχολιασμός στο σχολείο της  ταινίας «Blindness» το σενάριο της οποίας βασίζεται στο βιβλίο.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου στο βιβλίο του αυτό μας παρουσιάζει πως θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αν οι άνθρωποι έχαναν την όραση τους.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς.

Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή;

Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές;

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ’ απογίνουν τα κατοικίδια; Οι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;
Και τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες;

 • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

  Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
 • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

 • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

  Ο καιρός
 • Ημερολόγιο

  Μάιος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Ώρα Ελλάδος
 • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

  Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
 • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

  Στεφάνου Γιάννης ΠΕ20.
  --------2014-2017--------
  email: syrios36@yahoo.gr

 • Συγγραφή Κειμένων

  Στεφάνου Γιώργος.
  Στεφάνου Γιάννης.