Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου το ΣΔΕ Σύρου φιλοξενήθηκε από τον ΑΟ Φοίνικα στις κερκίδες του κλειστού Δ. Βικέλας για τον ημιτελικό αγώνα  του League Cup.

Το ΣΔΕ Σύρου ευχαριστεί το ΔΣ του ΑΟ Φοίνικα που έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να γνωρίσουν από κοντά το βόλεϊ και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των αθλητών της ομάδας.

Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα και μετά την πρόκριση στους τελικούς ευχόμαστε  στην ομάδα του Φοίνικα Σύρου να πετύχει το στόχο της και να κατακτήσει το League Cup.

 

 

Το ΣΔΕ Σύρου είχε τη χαρά να παρακολουθήσει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο θέατρο Απόλλων τη θεατρική παράσταση «Δε μεγάλωσες ποτέ» της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΤΜΣΠΣ), σε συνεργασία με την φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ήταν μια παράσταση το σενάριο της οποίας μιλά για την ιστορία του Άγγλου συγγραφέα J.M.Barrie, ο οποίος τη δεκαετία του 1900, με βάση τα καθημερινά του βιώματα και την προσωπική του ζωή εμπνευστηκε  να καινοτομήσει και να γράψει την ιστορία του Πίτερ Παν.

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Σύρου που παρακολουθήσαμε την παράσταση εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης , θεατρική ομάδα και φιλαρμονική, για τις συγκινήσεις που μας πρόσφεραν. Ήταν μια θεατρική βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη.

Οι εκπαιδευόμενοι του Α’ κύκλου του ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκαν το βιομηχανικό μουσείο Ερμούπολης και ξεναγήθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο.

Εκτός από την περιήγηση στα μόνιμα  εκθέματα  του μουσείου εκείνο που τράβηξε το ενδιαφέρον όλων ήταν η έκθεση «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ (1861-2017)».

 Μέσα από κείμενα και εικόνες παρουσιάζεται  η ιστορία του Νεωρίου από την ίδρυσή του, το 1861, μέχρι και σήμερα, καθώς και η συμβολή του στην  κοινωνική ζωή της Σύρου.

Συγχαρητήρια στους εμπνευστές της έκθεσης που συγκέντρωσαν τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό και είχαν την  επιμέλεια και οργάνωση της έκθεσης.

Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης  που παραχώρησαν χώρους του μουσείου για τη φιλοξενία της έκθεσης η οποία τιμά τόσο τους ιδρυτές και διαδοχικούς ιδιοκτήτες του ναυπηγείου όσο τους στυλοβάτες του που ήταν πάντα οι εργαζόμενοι του  ώστε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ναυπηγείου αλλά και της Ερμούπολης να γίνουν γνωστές στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Σύρου.

Τέλος ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Δημητρόπουλο για τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια στην πραγματοποίηση αυτού του οδοιπορικού στη σύγχρονη ιστορία της Ερμούπολης και της Σύρου

 

Η τάση να χρησιμοποιούμε φυσικά προϊόντα αυξάνεται συνεχώς, επαναφέροντας το ενδιαφέρον για την θεραπευτική αξία και τις ιδιότητες των βοτάνων.

Το ΣΔΕ Σύρου την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 επισκέφτηκε το εργαστήριο της «Φύσις», στην πλατεία του θεάτρου Απόλλων και  ξεναγήθηκε στον κόσμο των αρωματικών φυτών απολαμβάνοντας τις υπέροχες μυρωδιές των αιθέριων ελαίων.

Ενημερωθήκαμε, από την κ. Αργυρένια Παραμάνη, για τα θεραπευτικά σαπούνια που φτιάχνει για διάφορες παθήσεις ή και ανάγκες τα οποία είναι και πολύ αποτελεσματικά,  όπως για την ακμή, τις δερματοπάθειες κ.ά. ενώ το ενδιαφέρον της παρέας του ΣΔΕ συγκέντρωσαν οι πλούσιες κρέμες χεριών και σώματος κατάλληλες για όλους τους τύπους δέρματος με φυσικά αιθέρια έλαια, οι οποίες περιποιούνται το δέρμα χάρη στις φυσικές πρώτες ύλες  χωρίς χημικά συντηρητικά αρώματα και χρωστικές ουσίες.

Για την εμφάνιση των τοπικών προϊόντων η κ. Παραμάνη είχε να μας προτείνει εντυπωσιακά ωραία αμπαλάζ με οροφογραφίες από τα μοναδικά νεοκλασσικά της Σύρου αλλά και μαρμάρινες θήκες από το «δικό μας» γλύπτη κ. Καλούδη ώστε το χειροποίητο σαπούνι να είναι ένα πρωτότυπο δώρο για μια ειδική περίσταση ή γιορτή.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παραμάνη για τη φιλοξενία και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις συνεργασίες με τους τοπικούς παραγωγούς και δημιουργούς.

Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη το ΣΔΕ Σύρου μαζί με το Εσπερινό Γυμνάσιο Σύρου τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου με ένα αφιέρωμα στους αγωνιστές της εξέγερσης.

Τα ποιήματα και τις αναφορές στα ιστορικά ντοκουμέντα συμπλήρωναν με παλμό τα τραγούδια της μικτής χορωδίας των δύο σχολείων.

 

Το ΣΔΕ Σύρου εορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυση του με την οικονομική υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων  οργανώνει το 1ο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους Εκπαιδευτές του στη Νάξο, 17-18 Νοεμβρίου.

Με τη συμμετοχή  των Εκπαιδευτικών και των Συμβούλων του Σχολείου (και από τα τρία παραρτήματα Σύρου, Νάξου & Σαντορίνης) η Διεύθυνση του ΣΔΕ και οι συνεργάτες του Κέντρου Πρόληψης μέσω ομαδοσυνεργατικών τεχνικών στοχεύουν στην καλύτερη γνωριμία και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών.

Η σύνδεση και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των συμβούλων θα διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και την αποτελεσματικότητα στο σημαντικό έργο του Σχολείου.

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο του σχολείου την Αρχαιολόγο κ. Ρώτα.

Μαζί της ταξιδέψαμε στα χρόνια της εποχής του χαλκού τότε που οι κάτοικοι της Σύρου ανέπτυξαν τον Κυκλαδικό πολιτισμό γνωστό ως πολιτισμό Σύρου-Κέρου.

Θαυμάσαμε τα κυκλαδικά ειδώλια αλλά και τα γνωστά τηγανόσχημα.

Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας περπατήσαμε νοερά στα σοκάκια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου και βρεθήκαμε στο Σα- Τζώρτζη.

Στο τρίτο μέρος του οδοιπορικού μας γνωρίσαμε καλύτερα την ιστορία της νεοκλασσικής Ερμούπολης, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Μάθαμε περισσότερα για τη βιομηχανική της κληρονομιά και την αρχιτεκτονική  παράδοση με τα θαυμάσια κτίρια της.

Ήταν μια μοναδική παρουσίαση 7000 χρόνων ιστορίας που  έκανε περήφανους όλους εμάς τους κατοίκους αυτού του βράχου που λέγεται Σύρα.

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου το ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Κυβέλη, ένα ξεχωριστό πολιτιστικό φορέα της Σύρου.

Το Ινστιτούτο με αφετηρία την ιστορία μιας πολύ σημαντικής οικογένειας, η οποία σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και τις τέχνες του ελληνικού 20ου αιώνα έχει σκοπό του τη διάσωση, την έρευνα,  την αξιοποίηση και την ανάδειξη ιστορικού υλικού σχετικά με το ελληνικό κι ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα.

Ευχαριστούμε την κ. Βαλεντίνη Ποταμιάνου για τη ζεστή φιλοξενία, τη  ξενάγηση στους υπέροχους χώρους του Ινστιτούτου αλλά κυρίως την ευχαριστούμε γιατί γνωρίσαμε καλύτερα το έργο  της μεγάλης πρωταγωνίστριας του θεάτρου της  Κυβέλης και της οικογένειάς της.

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου και του εσπερινού Γυμνασίου τίμησαν τη μνήμη του ηρωϊκού αγώνα των Ελλήνων στο έπος του ’40.

Τα ποιήματα και τις απαγγελίες των εκπαιδευομένων πλαισίωσαν πολύ όμορφα τα τραγούδια της μικτής χορωδίας και τα video με τα ντοκουμέντα της εποχής.

Η γιορτή ολκληρώθηκε με ένα υπέροχο θεατρικό στο οποίο πρωταγωνιστούσαν απόφοιτοι του ΣΔΕ.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μετά από διερεύνηση των αναγκών  των εκπαιδευόμενων του ΣΔΕ η Διεύθυνση του Σχολείου ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Κέντρου πρόληψης  «Θησέας Κυκλάδων»  για τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας  τους.

Στο πλαίσιο αυτής της μακρόχρονης και δημιουργικής συνεργασίας του Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  με το Θησέα θα οργανωθούν  και τη φετινή χρονιά  παρεμβάσεις στους εκπαιδευόμενους σε Σύρο, Νάξο & Σαντορίνη.

Στόχος των παρεμβάσεων θα είναι:

α) η καλύτερη γνωριμία και σύνδεση των εκπαιδευομένων στην ομάδα,

β) η δημιουργία ενός καλού μαθησιακού κλίματος που θα διευκολύνει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

 

 • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

  Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
 • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

 • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

  Ο καιρός
 • Ημερολόγιο

  Ιούλιος 2019
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Δεκ    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Ώρα Ελλάδος
 • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

  Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
 • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

  Στεφάνου Γιάννης ΠΕ20.
  --------2014-2017--------
  email: syrios36@yahoo.gr

 • Συγγραφή Κειμένων

  Στεφάνου Γιώργος.
  Στεφάνου Γιάννης.