Απρ 18
22

Γνωρίζοντας την τέχνη του καραβομαραγκού.

Στο πλαίσιο της έρευνας των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ για την ιστορία των ταρσανάδων της Σύρου επισκέφτηκαμε τον καραβομαραγκό κ. Ζώρζο.

Έμαθε την τέχνη της ναυπηγοξυλουργικής από τον πατέρα του καθώς όλη η οικογένεια τους ασχολήθηκε με την κατασκευή, επισκευή και ανέλκυση παραδοσιακών σκαφών.

Μας λέει «Η τέχνη και τα παραδοσιακά σκαριά δυστυχώς χάνονται. Οι νέοι δε μαθαίνουν την τέχνη γιατί θέλει μεράκι και η δουλειά στον ταρσανά  βαστά από την ανατολή μέχρι τη δύση.  Τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι όπως παλιότερα, έχει κυριαρχήσει παντού το πλαστικό».

Μοναδικός τεχνίτης συνεχίζει και σήμερα, δίπλα στο καρνάγιο, να φτιάχνει μοντέλα παραδοσιακών σκαφών: τσερνίκια, βαρκαλάδες, λάντζες, τρεχαντήρια, με εκπαιδευτικό σκοπό, να βλέπουν μια μέρα οι επόμενες γενιές και να μαθαίνουν την ιστορία του νησιού μας.

Ανάμεσα στις κατασκευές του ξεχωρίζουμε ένα σκαρί με σκαλισμένο το αστέρι το οικογενειακό σύμβολο. Λίγο πιο εκεί είναι μια λάντζα της Μυκόνου, που έβγαζαν έξω τον κόσμο από τα πλοία.

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας μαθαίνουμε ότι κάθε ξύλο που μπαίνει στο σκάφος θέλει τη δική του τεχνική. Τα ξύλα που χρησιμοποιεί είναι ελληνικά πεύκα από Μυτιλήνη, Σάμο και Εύβοια.

Τον ευχαριστούμε πολύ για όσα μας έμαθε.

Ευχόμαστε να έχει την υγεία του και να πετύχει γρήγορα το στόχο του που είναι η δημιουργία μιας έκθεσης παραδοσιακών σκαριών στο νησί της Σύρου, ώστε να έρχονται οι επισκέπτες και να μαθαίνουν για τους τεχνίτες  που με τη φήμη τους έκαναν γνωστή τη Σύρα σε όλη τη Μεσόγειο.



Δεν επιτρέπονται σχόλια.

  • Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.

    Το Ηλιακό Ρολόι στην Ερμούπολη.
  • Μεταφράστε σε άλλη γλώσσα

  • Ο Καιρός στο Νότιο Αιγαίο

    Ο καιρός
  • Ημερολόγιο

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Ώρα Ελλάδος
  • RSS Σ.Δ.Ε.Σύρου.

    Γίνε συνδρομητής στο RSS κανάλι του Σ.Δ.Ε.Σύρου.
  • Σχεδίαση & Διαχείριση Ιστολογίου

    Στεφάνου Γιάννης ΠΕ86.
    email: syrios42@gmail.com

  • Συγγραφή Κειμένων

    Στεφάνου Γιώργος.
    Στεφάνου Γιάννης.