Φωτεινή, Β΄ Λυκείου
Την Παρασκευή 10/3/2023 το Γενικό Λύκειο και το Γυμνάσιο Ιππείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στις Αλυκές Καλλονής και το μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε. Ηλέκτρα Καλδέλλη και Αθανάσιος Χατζημιχαήλ ξενάγησαν τους μαθητές και τους βοήθησαν να προσεγγίσουν από κοντά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η αλυκή της Καλλονής αποτελεί ένα κατεξοχήν παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης. Λειτουργεί στην καρδιά του μεγαλύτερου υγρότοπου της Λέσβου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura. Η λειτουργία της όμως όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά προσφέρει σε αυτό σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο αποτελεί μία καθαρά κερδοφόρα εταιρεία, που στο μεγαλύτερο ποσοστό της (51%) ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Από την άλλη μεριά η παραγωγή αλατιού επιτυγχάνεται σχεδόν αποκλειστικά με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, δηλαδή του νερού, του αέρα και του ήλιου, και έτσι δεν προκαλείται μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυτό βέβαια είναι σημαντικό, καθώς στον ίδιο χώρο βρίσκεται ένας από τους οκτώ μεγαλύτερους υδροβιοτόπους της Ελλάδος, όπου φιλοξενούνται υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά. Η λειτουργία της αλυκής παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των πουλιών, καθώς οι εργασίες της εξασφαλίζουν σε αυτά τροφή και νερό κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι υπόλοιποι υγρότοποι της Λέσβου στερεύουν. Στα νερά της αλυκής αφθονεί η μικρή ροζ γαρίδα, στην οποία οφείλεται και το ροζ χρώμα που αποκτούν τα φλαμίγκο.
Στη συνέχεια, τα δύο σχολεία επισκέφτηκαν το μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή. Σε αυτό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των μηχανημάτων με την εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Γνώρισαν από κοντά τη βιομηχανική κληρονομιά και την παραγωγική ιστορία της Λέσβου, τόσο στον τομέα της ελαιουργίας όσο και στο πεδίο της τεχνολογίας. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα παλαιότερα μηχανήματα παραγωγής λαδιού, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από ελληνική εταιρεία της Σμύρνης και στην εποχή τους συναγωνίζονταν αντίστοιχα μηχανήματα βρετανικής κατασκευής.
Με λίγα λόγια, η εκδρομή αυτή δεν είχε μόνο ιστορικό και πολιτιστικό, αλλά και οικολογικό χαρακτήρα!