Σουγλάνη Ηλιάννα, Β2
Έκπληξη προκάλεσε η νέα πατέντα του ΑΠΘ. Η μάσκα συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), προστατεύει τόσο τον χρήστη όσο και του γύρω τους, από την μόλυνση του κωροναϊού. Η μάσκα που προβλέπεται να αλλάξει τα δεδομένα όσο αναφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, βρίσκεται ακόμα στην αναμονή για έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η χώρα μας, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της έξαρσης την πανδημίας, καλείται να ανακαλύψει αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού, από τον COVID-19. Tο Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τα τμήματα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με επικεφαλείς τους Παναγιώτη Γκιβίση, καθηγητή Ορθοπαιδικής και Χρήστο Αντωνόπουλο, καθηγητή με ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, έφεραν στο φως μια… καινοτόμα μάσκα για προστασία στο πόλεμο κατά του ιού. Πέρα από το κωμικό παρουσιαστικό της, η «VITER1 GR», όπως ονομάστηκε, μετατρέπει την παθητική προστασία σε ενεργητικοί, και τον χρήστη από θήραμα σε θηρευτή. Ο εισπνεόμενος αέρας αποστειρώνεται και με την βοήθεια της παραγόμενης αποστειρωτικής ακτινοβολίας UV-C, αποστειρώνει και τον εμπνεόμενο αέρα διασφαλίζοντας την ασφάλεια του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι συμπτωματικοί ασθενής, δεν αποτελούν κίνδυνο στους γύρω τους και το ιϊκό φορτίο δεν αυξάνεται στους χώρους του νοσοκομείου.
«Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νοιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Από την περασμένη Άνοιξη, η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανταπόδοση στην Πολιτεία, που στηρίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου με δικαιολογημένη περηφάνια λόγω της παγκόσμιας συνεισφοράς του ΑΠΘ με μία ιδιοφυή εφεύρεση.
Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία της στα ελληνικά νοσοκομεία. Στον ιδιωτικό τομέα, η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η πατέντα φιλοδοξεί ότι θα πραγματοποιήσει εξαγωγή σε 89 χώρες και έδρα την Θεσσαλονίκη, μετά την πιστοποίηση της από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «καθώς η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο, είναι η απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της» αναφέρει ο κ. Γκιβίσης.