Μιχαέλα Βερβέρη, Β΄ Λυκείου
Βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και εξακολουθούμε να «χτυπάμε ξύλο», όποτε ακούμε κάποια είδηση, συνήθως αρνητική, για την «επάρατη νόσο». O καρκίνος αποτελεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, μια οδυνηρή πραγματικότητα και, παρόλες τις επιστημονικές κατακτήσεις, συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο εχθρό της ανθρωπότητας. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα! Ανακαλύφθηκε ένα ανοσοκύτταρο που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cardiff, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Sewell, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας “Nature Immunology”, μίλησαν για την ανακάλυψή τους σχετικά με ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Αν και είναι ακόμη νωρίς, αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον, η ανακάλυψη τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου. Αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις φλεγμονές, επιτίθεται ακόμη και στα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους για να ανιχνεύσουν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους όγκους. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα Τ λεμφοκύτταρο μέσα στο αίμα των ανθρώπων. Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να σαρώνει τον οργανισμό, να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Ακόμη πιο θαυμαστό είναι το γεγονός πως αφορά ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.
Ο Dr Sewell δήλωσε ότι «είναι άκρως ασυνήθιστο να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον», σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές “Independent” και «Telegraph», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό», τόνισε ο Βρετανός ανοσολόγος.
Το νέο κύτταρο προσκολλάται σε ένα μόριο (MR1) των καρκινικών κυττάρων, που είναι κοινό στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μια μελλοντική θεραπεία μπορεί να «δουλεύει» για τους περισσότερους καρκίνους, αλλά και για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.
Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, όπου εισήχθησαν τα νέα Τ-κύτταρα, άφησαν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα εξάλειψης των καρκινικών όγκων. Ο Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη, όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας. Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος τον Νοέμβριο, εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.