Βαγγέλης Ψωματάκης – Ιστολόγιο

Ιστολόγιο για την εκαίδευση πληροφορικής

Βασικές αρχές αλγοριθμικής και προγραμματισμού

Οκτ 20225

Learning

Ψευδογλώσσα

Η ψευδογλώσσα είναι μια υποθετική-τεχνητή γλώσσα για την αναπαράσταση – κωδικοποίηση αλγορίθμων. Συνήθως ακολουθεί το συντακτικό κάποιας γλώσσας προγραμματισμού(Κυρίως της γλώσσας Προγραμματισμού Pascal), αλλά όχι αυστηρά. Κατά τη διατύπωση του αλγόριθμου με ψευδογλώσσα δίνεται προτεραιότητα στην κατανόησή του από τον άνθρωπο, παρά από ένα υπολογιστικό μηχάνημα.

Scratch

Το Scratch είναι μια γλώσσα προγραμματισμού και μια διαδικτυακή κοινότητα όπου τα παιδιά μπορούν να προγραμματίσουν και να μοιραστούν διαδραστικά μέσα όπως ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια με άτομα από όλο τον κόσμο. Καθώς τα παιδιά δημιουργούν με το Scratch, μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, να εργάζονται ομαδικά και να συλλογίζονται συστηματικά. Το Scratch σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και συντονίζεται από το Ίδρυμα Scratch, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

App Inventor

Το MIT App Inventor είναι ένα διαισθητικό, οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού που επιτρέπει σε όλους – ακόμη και στα παιδιά – να δημιουργούν πλήρως λειτουργικές εφαρμογές για τηλέφωνα Android, iPhone και tablet Android/iOS. Όσοι είναι νέοι στο MIT App Inventor μπορούν να έχουν μια απλή πρώτη εφαρμογή σε λειτουργία σε λιγότερο από 30 λεπτά. Και επιπλέον, το εργαλείο μας που βασίζεται σε μπλοκ διευκολύνει τη δημιουργία σύνθετων εφαρμογών υψηλής απόδοσης σε σημαντικά λιγότερο χρόνο από τα παραδοσιακά περιβάλλοντα προγραμματισμού. Το έργο MIT App Inventor επιδιώκει να εκδημοκρατίσει την ανάπτυξη λογισμικού ενδυναμώνοντας όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, να περάσουν από την κατανάλωση τεχνολογίας στη δημιουργία τεχνολογίας.

Ardublocks

To ArduBlock είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον προγραμματισμό του Arduino πολύ εύκολο χρησιμοποιώντας την τεχνική “Σύρε και άσε” (drag-and-drop). Αντί να γράφουμε κώδικα και να ανησυχούμε με τη σύνταξη των εντολών στο περιβάλλον του Arduino IDE, το ArduBlock επιτρέπει  τον οπτικό προγραμματισμό συνδυάζοντας έτοιμα μπλοκ κώδικα.

 

Pythonies

Unity

Επαγγελματική πλατφόρμα ανάπτυξης 2D και 3D παιχνιδιών βασισμένη σε προγραμματισμό C#.

 

Τα παραπάνω είναι μερικές (μόνο) δημοφιλείς ιδέες για εισαγωγή αλλά και εμβάθυνση στην αλγοριθμική σκέψη και τον προγραμματισμό. Διαλέγουμε και παίρνουμε!

Ο προγραμματισμός είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενασχόληση, που καλλιεργεί την συγκέντρωση, τόσο την αναλυτική όσο και την συνθετική σκέψη και προσφέρει την χαρά της δημιουργίας.

Ένα σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι και η αναζήτηση του στόχου στον λαβύρινθο!:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Night and Day Blogging…

Οκτώβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων