Ταξίδι στα αστέρια της Ευρώπης

155207

Αναστασία

Μπέζα Αναστασία   

Εσύ ήξερες ότι η σημαία της Ευρώπης αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε μπλε φόντο; Ήξερες ότι το σχέδιο αυτής της σημαίας που κυματίζει έξω από κοινοβούλια, μνημεία και δημόσια κτίρια αντιπροσωπεύει τους λαούς της Ευρώπης και ο κύκλος συμβολίζει την ένωσή τους; Ο αριθμός 12 των αστερίων δεν αλλάζει και δε σχετίζεται με τον αριθμό των μελών της Ευρώπης αλλά συμβολίζει τα ιδανικά της, δηλαδή ενότητα, αλληλεγγύη και αρμονία ανάμεσα στους λαούς της. Η σημαία υιοθετήθηκε το 1984 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την περίοδο εκείνη ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν πολλά παραπάνω πράγματα που δε γνώριζες για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως μέλος αυτής θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις.

«Ελήφθησαν αποφάσεις στις Βρυξέλλες». Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτές οι «Βρυξέλλες»; Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα εξής: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι ουσιαστικά η φωνή των πολιτών καθώς, κάθε 5 χρόνια εκλέγουν τους βουλευτές-αντιπροσώπους τους. Οι κύριες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου διεξάγονται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Το  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των χωρών της και σε αυτό συνεδριάζουν Υπουργοί. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή Κομισιόν, η οποία προτείνει νέες ευρωπαϊκές νομοθετικές πράξεις και προγράμματα και τα υποβάλλει στα δύο παραπάνω όργανα. Επιπλέον, αποτελεί το «εκτελεστικό όργανο» της Ε.Ε., καθώς διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της και διασφαλίζει ότι τα κράτη εφαρμόζουν την νομοθεσία της. Τα δύο τελευταία εδρεύουν στις Βρυξέλλες.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι πρόεδροι ή οι πρωθυπουργοί των κρατών της Ένωσης. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στην Ε.Ε.. Επομένως, παρατηρούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Βρυξελλών για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., άλλα και ο ρόλος των πολιτών που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στα πολιτικά ψηφίζοντας στις γενικές εκλογές της χώρας τους, στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και μέσω της συμμετοχής τους σε διαδικτυακές δημόσιες διαβουλεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει και την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι πιο εύκολα, πιο ασφαλή και οικονομικότερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχοντας υπογράψει τη συμφωνία «Σένγκεν», κατήργησαν τους συνοριακούς ελέγχους και πλέον παρέχουν δικαιώματα στους ταξιδιώτες των κρατών μελών, όπως υγειονομική περίθαλψη σε κάθε κράτος μέλος και αποζημίωση σε ορισμένες περιπτώσεις ακύρωσης πτήσης. Επιπλέον, οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν και να λάβουν κατάρτιση σε οποιαδήποτε χώρα της και να εργαστούν. Εξίσου σημαντικά είναι και τα Erasmus+, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παιδεία και την εκπαίδευση, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό λαμβάνοντας οικονομική και οργανωτική στήριξη. Εκτός από την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, η ΕΕ παρέχει και ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Συνεπώς, η αγορά προϊόντων στο διαδίκτυο από άλλη χώρα, για παράδειγμα, γίνεται ελεύθερα, χωρίς την επιβάρυνση δασμών. 

Στις περισσότερες συσκευασίες προϊόντων που χρησιμοποιούμε αναγράφονται κάποια σήματα ή λογότυποι, που συχνά δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν, και αποτελούν και αυτά προϊόντα της Ε.Ε. Το καλοκαίρι του 2022 ωφελήθηκαν πολλά νοικοκυριά από το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή», το οποίο είχε ως σκοπό του την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Η επιλογή της νέας συσκευής γινόταν με βάση το ενεργειακό σήμα της Ε.Ε., το οποίο παρουσιάζει την κατάταξη μιας συσκευής στην κλίμακα A-G ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνει.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα προσφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως συνειδητοί και ενεργοί πολίτες της θα έπρεπε να εξερευνήσουμε. Ειδικά για τους νέους, οι παροχές είναι ποικίλες και αν δεν τις αναζητήσουν δεν θα καταφέρουν να τις διεκδικήσουν. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς πώς θα ήταν η ζωή έξω από αυτή; Σίγουρα θα ήταν διαφορετική από την εποχή που εντάχθηκε, το 1981.