Μετάβαση στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (ΕξΑΕ) και παιδαγωγική αξιοποίησή της

Ενδεικτικές ενέργειες για διευκόλυνση της υλοποίησής της


Η σχολική μονάδα σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης της ΕξΑΕ:

  1. Επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα, email) των Γονέων-Κηδεμόνων (Γ-Κ) και των μαθητών –τριών.

Για την ασύγχρονη ΕξΑΕ


  1. Επικοινωνεί με τους Γ-Κ ώστε να τους ζητήσει να δημιουργήσουν λογαριασμό για το μαθητή στο ΠΣΔ ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, αναλαμβάνει η ίδια η σχολική μονάδα τη δημιουργία των λογαριασμών με την έγγραφη συναίνεση των γονέων, μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος από το προσωπικό email του γονέα (το οποίο έχει δηλωθεί στη σχολική μονάδα) προς τη σχολική μονάδα.
  2. Συλλέγει τους λογαριασμούς των μαθητών (usernames) μέσα από το ΠΣΔ και τους γνωστοποιεί στους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με το τμήμα που κάνουν μάθημα. Προτείνεται τα συγκεκριμένα μηνύματα να προωθούνται με ευθύνη της σχολικής μονάδας.

Σημαντική επισήμανση: Η ομαδική αποστολή email να γίνεται ΜΟΝΟ με ΚΡΥΦΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ, ώστε ο εκάστοτε παραλήπτης να μην έχει πρόσβαση στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπολοίπων.

  1. Συλλέγει σε μία ιστοσελίδα του σχολείου και δημοσιοποιεί τους συνδέσμους των ηλεκτρονικών τάξεων των εκπαιδευτικών της ασύγχρονης εκπαίδευσης (π.χ. e-class, e- me), ενημερώνει επίσης τους Γ-Κ και μαθητές για τις ασύγχρονες ηλεκτρονικές τάξεις.
  2. Οι πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης (έναντι της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων) εμπεριέχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζει το σχολείο μια οργανωμένη και δομημένη εικόνα σε μαθητές και Γ-Κ, και να επιτελείται πιο αποτελεσματικά η υποστήριξη των μαθητών (εφόσον φυσικά οι πραγματικές συνθήκες εφαρμογής τους το επιτρέπουν). Αν κριθεί σκόπιμο από τον διδάσκοντα, δίνεται η δυνατότητα να επιλέγεται συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής των εργασιών και να γνωστοποιείται στους μαθητές (βλ. σχετική επιλογή για το e-class από το εργαλείο ΕΡΓΑΣΙΕΣ).

Για την σύγχρονη ΕξΑΕ


  1. Συλλέγει από τους εκπαιδευτικούς τους συνδέσμους των ηλεκτρονικών αιθουσών της εφαρμογής WEBEX και ενημερώνει Γ-Κ καθώς και μαθητές μέσω email. ΔΕΝ προτείνεται δημοσιοποίηση στον δικτυακό τόπο του σχολείου αυτών των συνδέσμων καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να μπει στην ηλεκτρονική αίθουσα σύγχρονης εκπαίδευσης χωρίς κανένα άλλον έλεγχο οποιοσδήποτε άγνωστος, ο οποίος θα αποκτήσει τις σχετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
  2. Ο Διευθυντής σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς διαμορφώνει το ωρολόγιο πρόγραμμα της σύγχρονης εκπαίδευσης με τρόπο ώστε να κατανέμεται ορθολογικά ο φόρτος εργασίας των μαθητών.
  3. Λόγω των πολλών διαφορετικών λύσεων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται, προτείνεται να αποσταλεί από κάθε σχολική μονάδα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα, εξηγώντας με κατανοητό τρόπο τις διαδικασίες που ακολουθεί το σχολείο και το πλήρες πρόγραμμα σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης ανά τμήμα, με ενεργούς συνδέσμους των ηλεκτρονικών τάξεων καθώς και των ηλεκτρονικών μαθημάτων ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των μαθητών σε αυτές.

Ένα σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα διευκόλυνε τους μαθητές να οργανώσουν καλύτερα το χρόνο τους και τις καθημερινές τους εργασίες.

Το 4ωρο για τα Δημοτικά και Γυμνάσια και το 8ωρο για τα Λύκεια που αναφέρονται στις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, αφορούν στο εύρος λειτουργίας και όχι σε υποχρεωτικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε τη λειτουργία ειδικά σχεδιασμένης Δομής Απομακρυσμένης Βοήθειας (forum) του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://dide-d-ath.att.sch.gr/keplinet/forumd/

Μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω αυτής με την Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης του ΠΕΚΕΣ για θέματα τεχνικής υποστήριξης. Σχετικές οδηγίες έχουν αποσταλεί στα σχολεία (27/03/2020). Βρίσκονται επίσης αναρτημένες στο ιστολόγιο του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής https://blogs.sch.gr/4pekesat/

Μπορείτε επίσης να ανατρέχετε στο forum για αναζήτηση ποικίλου υποστηρικτικού υλικού και απαντήσεων σε ζητήματα που σας απασχολούν. Μπορείτε τέλος να μας στέλνετε τις δικές σας εναλλακτικές πρακτικές. Θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι του σχολείου σας γι’ αυτές τις δυνατότητες.

Κλείνοντας:

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, με σοβαρές αναταράξεις στη ζωή όλων μας, θεωρούμε σκόπιμο να ακολουθηθεί μια ήπια εκπαιδευτική διαδικασία, μια ευέλικτη ΕξΑ διδασκαλία, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφοροποιημένες δυνατότητες πρόσβασης των μαθητών σε αυτήν, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες -περιορισμοί, αδυναμίες, δυσκολίες συντονισμού κ.ά.- που επικρατούν στις οικογένειες την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Δεν αφορά στην κάλυψη της ύλης ούτε στην υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας!

Ίσως όμως αποβεί μια ευκαιρία σταδιακής εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες για όλους, χωρίς αυτο-ενοχοποίηση και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αυτό περιλαμβάνει.

Επίσης, ο διαθέσιμος χρόνος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας – επικοινωνίας με τους μαθητές μας μπορεί να αποβεί χρήσιμος για τη συνέχιση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με συμμαθητές και δασκάλους, για ψυχική τόνωση, αίσθηση κοινότητας, οργάνωση του χρόνου, επαναλήψεις, ξεκαθάρισμα δύσκολων σημείων, εμβάθυνση σε θέματα που ο εκπαιδευτικός ή και οι μαθητές κρίνουν σημαντικά, επεκτάσεις και χαλαρές προσεγγίσεις – «συζητήσεις» σε επιμέρους ζητήματα που ενδεχομένως η πίεση για την κάλυψη της ύλης στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε.

Με πνεύμα συνεργασίας, αισιοδοξίας και δημιουργικής αντιμετώπισης της δυσκολίας που βιώνουμε, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε όσους πλήττονται περισσότερο, ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή υγεία σε όλους!!

Εκ μέρους της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής

Με εκτίμηση

Παναγιώτα Παπαλεωνίδα

Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.