Στόχος του Διαγωνισμού είναι να δοθεί αφορμή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εντάξουν τη δημιουργική διαδικασία του σχεδιασμού παιχνιδιού στο πλαίσιο του μαθήματος. Επίκεντρο είναι η σύνδεση ανάμεσα σε πρακτικές της παιχνιδοκεντρικής μάθησης με το μάθημα της Ιστορίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνεισφέροντας συγχρόνως στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών, όπως και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με παραγωγικούς τρόπους διδασκαλίας μέσα από τη χρήση των ψηφιακών μέσων.
Ο κόσμος το 2020 στράφηκε έντονα στα ψηφιακά βιβλία και τον άυλο πολιτισμό, λόγω της πανδημίας. Αυτό οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο της Ανοικτής Βιβλιοθήκης με 1.829.213 διαφορετικούς επισκέπτες συνολικά. Η συλλογή αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 8.492 ελεύθερα ελληνικά ψηφιακά βιβλία και καθημερινά εμπλουτίζεται με νέα.
Καταγράφηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον προς τα ηχητικά βιβλία και πλέον δημιουργήθηκε ειδική ενότητα με Audio-books.
Ίσως οι μέρες που ζούμε να αλλάζουν την ανάγνωση!
✩ Δείτε τα 50 ελληνικά ελεύθερα e-books με τα περισσότερα downloads μέσα στο 2020 στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη:
The programme of the Forum will be available in the coming weeks.
The School Innovation Forum 2021 will take place online under the theme “Emerging Technologies in Education: An Ecological View on Artificial Intelligence” on 26-28 May 2021. The Forum will bring together European Schoolnet’s (EUN) key community members: representatives of Ministries of Education, national and international agencies, the private sector, and research experts, to discuss the challenges and opportunities that AI brings to school innovation, teaching and learning. The Forum will be live streamed on 26 May 2021
Emerging and disruptive technologies are radically changing the world as we know it and governments are preparing for the challenges and opportunities that are unfolding ahead. Education is one of the sectors that could be drastically impacted by the integration of Artificial Intelligence (AI) in the learning, teaching, and assessment processes as well as in the management and governance of institutes and schools. The European Commission, international organisations such as UNESCO and the OECD, as well as the member-states are investing in research and innovation for AI, while also providing guidance on the implementation of policies around the use of AI in education.
EUN is therefore initiating a dialogue on AI, which is a topic high on the agenda of its members and community. This dialogue will continue and expand during the 2021 online edition of the School Innovation Forum, that will focus specifically on looking at AI in education through a critical lens. We aim to challenge assumptions related to AI and to focus on opportunities, but even more importantly on challenges, ethical considerations, and risks. The ultimate objective of this exchange is to ensure that educational AI technology is used to empower teachers rather than to try to replace them and to develop appropriate capacity-building programmes for decision makers, headmasters and teachers to work alongside AI systems. During the Forum, several discussions and workshops will be reserved to EUN’s invited members and partners, while the activities and presentations scheduled for the first day, on 26 May 2021, will be open to the larger community and the general public.
Το Wiki Loves Monuments (WLM) είναι ετήσιος διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός που διεξάγεται τον Οκτώβριο, οργανωμένος σε όλο τον κόσμο από τα μέλη της κοινότητας της Wikipedia με τη βοήθεια τοπικών ομάδων χρηστών Wikimedia σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες τραβούν φωτογραφίες από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες τους και τις επιφορτώνουν στο Wikimedia Commons. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να επισημανθούν τα μνημεία των συμμετεχουσών χωρών με στόχο να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να τραβήξουν φωτογραφίες από αυτά τα αξιοθέατα και να τα βάλουν υπό ελεύθερη άδεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη Βικιπαίδεια αλλά παντού από όλους.
Οι χώρες που συμμετείχαν στο Wiki Loves Monuments 2020
Ο Αλέξης Αλεξανδρής γεννήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας το 1980. Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 κοριτσιών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία πριν 10 χρόνια περίπου. Σπούδασε Τέχνη φωτογραφίας σε ΙΕΚ της Καρδίτσας, έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας στην πόλη του, έχω εκδώσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ με εικόνες από το αγαπημένο του χωριό Γεωργικό Καρδίτσας και ετοιμάζει ένα δεύτερο φωτογραφικό άλμπουμ με θέμα τη Λίμνη Πλαστήρα. Συχνά φωτογραφίες του δημοσιεύονται από τη Nikon. H εξέλιξή του σαν φωτογράφος έγινε με μικρά βήματα κάθε φορά μέσα από μελέτη και καθημερινή εξάσκηση. Αρχικά ξεκίνησε να φωτογραφίζω αθλητικά στιγμιότυπα, αλλά αγαπημένο θέμα φωτογράφισης είναι η άγρια φύση και το τοπίο. Γενικώς είναι φυσιολάτρης και ταξιδεύει συχνά σε όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας την και αποθανατίζοντας την με το φακό του και τη ματιά του… Είναι η πρώτη φορά που πήρε μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας και αισθάνεται πολύ χαρούμενος και δικαιωμένος από την πορεία του ως φωτογράφος.
Για την λήψη της φωτογραφίας μας είπε ότι ταξίδευε με την οικογένειά του μακριά από το σπίτι, οι καιρικές συνθήκες άλλαζαν ανά δευτερόλεπτο, ήταν παράξενες μια συννεφιά, μια ήλιο, μια ψιλόβροχο, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής από τα
μοναστήρια των Μετεώρων, κοίταξε πίσω και είδε το σκηνικό, πάρκαρε, πήρε τη
φωτογραφική μηχανή του και έκανε το κλικ:
«…το υπέροχο παιχνίδι του φωτός με το σκοτάδι.. οι μορφές των βράχων που κουβαλούν μέσα τους κάτι θείο και μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυστηρίου ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα να αποτυπώσω στη φωτογραφία μου».
To Wiki Loves Monuments στην Ελλάδα διοργανώνεται από το Wikimedia Community User Group Greece (Ομάδα Χρηστών Κοινότητας Wikimedia στην Ελλάδα) που είναι η επίσημα αναγνωρισμένηαπό το Wikimedia Foundation (Ίδρυμα Wikimedia) ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται στα εγχειρήματα Wikimedia διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε εξωστρεφείς δράσεις με σκοπό την στήριξη και προώθηση της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων του Wikimedia στην Ελλάδα.
Ως τώρα το Wiki Loves Monuments Greece έχει αποδώσει περισσότερες από 11.700 φωτογραφίες από εκατοντάδες νέους χρήστες στη Βικιπαίδεια. Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του μπορείτε να βρείτε στο wlm.wikimedia.gr.
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματος για το Νέφος Ανοικτής Επιστήμης και την Ανοικτή Καινοτομία πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση 19 νέων υπηρεσιών στην ψηφιακή πλατφόρμα του ευρωπαϊκού έργου «NI4OS-Europe – Εθνικές πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ευρώπη». Το NI4OS-Europe αποτελεί βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη (EOSC), ενός ολοκληρωμένου, ενιαίου ψηφιακού περιβάλλοντος που θα παρέχει στην επιστημονική κοινότητα απρόσκοπτη πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές, υπηρεσίες και δεδομένα, επιτρέποντας τη διασυνοριακή και τη διεπιστημονική συνεργασία. Οι πόροι που παρέχει η ψηφιακή πλατφόρμα του NI4OS-Europe θα ενσωματωθούν στο ΕOSC, δίνοντας σε εκατομμύρια επιστήμονες ανά τον κόσμο τη δυνατότητα πρόσβασης, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάλυσης, διαμοιρασμού και επαναχρησιμοποίησης ερευνητικών δεδομένων.
συνεισφέρει στο χαρτοφυλάκιο του EOSC με υπολογιστικές υποδομές και υπηρεσίες, αποθετήρια και σύνολα δεδομένων (data sets), καθώς επίσης με υπηρεσίες αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων,
συμβάλλει στο πλαίσιο της διακυβέρνησης του EOSC με τη δημιουργία και την ενίσχυση εθνικών πρωτοβουλιών Ανοικτής Επιστήμης στις χώρες που δραστηριοποιείται,
παρέχει εκπαίδευση στις κοινότητες της περιοχής για τη φιλοσοφία του EOSC και τις αρχές FAIR που σχετίζονται με την εύρεση, προσβασιμότητα, διαλειτουργικότητα και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων.
H πλατφόρμα του NI4OS-Europe αριθμεί πλέον 41 υπηρεσίες, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί ως προς το επίπεδο ετοιμότητάς τους για την ενσωμάτωσή τους στο ΕOSC, μέσα από εξειδικευμένα μοντέλα. Ταυτόχρονα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκπαιδεύσεις σε κοινά με ποικίλο υπόβαθρο και ρόλο, καθώς επίσης διαβουλεύσεις και μελέτες για την υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Επιστήμης. Το NI4OS-Europe έχει δημιουργήσει με τον τρόπο αυτό μία ισχυρή βάση για την υλοποίηση του EOSC, με οφέλη για ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων και επαγγελματιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Το έργο NI4OS-Europe χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Εκατοντάδες λήμματα ζωτικής σημασίας για μία εγκυκλοπαίδεια απουσιάζουν από την Ελληνική Βικιπαίδεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν λήμματα, όπως η φούστα, το στιλό, η κούκλα, το υπνοδωμάτιο, η τσάπα, το φωτοτυπικό μηχάνημα, το κουμπί, ο βάλτος, οι Μεγάλες Αφρικανικές Λίμνες, η πολιτική φιλοσοφία, η ντροπή, η οφθαλμολογία, ο διανυσματικός λογισμός, η μεσαιωνική φιλοσοφία και η συμβίωση.
Με αφορμή το γεγονός αυτό αλλά τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Βικιπαίδειας, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει μαραθώνιο λημματογράφησης αλλά και επέκτασης ζωτικών λημμάτων στην Ελληνική Βικιπαίδεια, ο οποίος θα διαρκέσει από την 1η Φεβρουαρίου 2021 (00:00 UTC) έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 (23:59 UTC).
Η Ελληνική Βικιπαίδεια κατατάσσεται σήμερα 34η στην κατάταξη των Βικιπαίδειών με κριτήριο την ύπαρξη σε αυτές λημμάτων ζωτικής σημασίας αλλά και την ποιότητά τους. Στόχος του διαγωνισμού, είναι με τη δημιουργία λημμάτων που λείπουν αλλά και την επέκταση ήδη υπαρχόντων η επίτευξη υψηλότερης θέσης της Ελληνικής Βικιαπαίδειας στην κατάταξη αυτή. Αναλυτικές πληροφορίες για το μαραθώνιο θα βρείτε σε αυτή τη σελίδα.
Είναι αδιαμφισβήτητη η εκπαιδευτική αξία της κινούμενη εικόνας στην μετάδοση της γνώσης. Τις περισσότερες φορές όμως τα βίντεο αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λόγω του μεγάλου μεγέθους όσο και της έλλειψης ελληνικών υποτίτλων (Youtube).
Τι είναι
Η εφαρμογή EdPuzzle είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία η οποία επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να μετατρέπουν υπάρχοντα βίντεα του διαδικτύου σε βιντεομαθήματα προσθέτοντας τα δικά τους σχετικά σχόλια και ερωτήσεις κατανόησης τύπου κουίζ.
Πώς λειτουργεί
Ο εκπαιδευτικός αρχικά δημιουργεί λογαριασμό χρήστη, δίνοντας το email και τον κωδικό πρόσβασης στη συνέχεια μεταφέρεται στην αρχική οθόνη της εφαρμογής όπου μπορεί να επιλέξει εκπαιδευτικά βίντεο από μία σειρά καναλιών (YouTube, Vimeo, KhanAcademy και τα λοιπά). Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει τίτλου ή θέματος που μας ενδιαφέρει. Αφού εντοπίσετε το βίντεο που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να παρεμβαίνετε σε αυτό, απομονώνοντας το κομμάτι που χρειάζεται για το μάθημά σας. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε ερωτήσεις κατανόησης και το κουίζ μέσα στη ροή του βίντεο ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τι κατανόησαν οι μαθητές σας. Επίσης μπορείτε να ηχογραφήσετε δικά σας σχόλια η δική σας αφήγηση και να την προσθέσετε στο βίντεο. Το τελευταίο ειναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αγγλόγλωσσα βίντεο τα οποία δεν έχουν ελληνικούς υπότιτλους Έτσι λοιπόν έχετε μετατρέψει ένα απλό μάθημα του διαδικτύου σε βίντεομάθημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε μαθήματος.
Μπορείτε τώρα να το μοιραστείτε με τους μαθητές σας. Επιλέγετε τη λειτουργία του διαμοιρασμού της τάξης, την ονοματοδοτείτε και ακολούθως μπορείτε να προσκαλέσετε τους μαθητές σας να το παρακολουθήσουν. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους (α) είτε μέσω email και συνδέσμου εικονικής τάξης (β) είτε μέσω της εφαρμογής και του μοναδικού κωδικού εισόδου που έχει δημιουργηθεί. Η εφαρμογή παρέχει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης του αριθμού των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει το βιντεομάθημά σας αλλά και την ατομική τους επίδοση στις ερωτήσεις κατανόησης που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Έχετε έτσι μία πλήρη εικόνα για το τι έμαθαν οι μαθητές από το βίντεο που χρησιμοποιήσατε. Γίνεται αντιληπτό πως η εφαρμογή EdPuzzle είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα βιντεομαθήματά σας μπορούν να ενσωματωθούν σε μπλοκ και εικονικές τάξεις (Google Class, Edmodo) προάγοντας παράλληλα την εξατομικευμένη μάθηση και το μοντέλο της αντίστροφης τάξης.
Το eTwinning υλοποιεί τη δράση «Διαδικτυακών Μαθημάτων» και προσφέρει στους eTwinners εκπαιδευτικούς το Online μάθημα με θέμα «Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0, της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των κινητών συσκευών για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning και η ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία μαθημάτων».
Στο πλαίσιο του μαθήματος έγινε καταγραφή των απόψεων των eTwinners για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις απόψεις και τη χρήση εργαλείων και πλατφορμών πριν και μετά την πρώτη καραντίνα/lockdown (Μάρτιος-Μάιος 2020).
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή