Αρχαιότατη ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε το Ζ΄ αιώνα π.Χ., σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ξενοφών στο έργο του Κύρου Ανάβασης, από τους Σινωπείς.
Η βραχώδης χερσόνησος της Κερασούντας παρέχει μια καλή αμυντική τοποθεσία κατά μήκος της ακτής (πιθανώς ο κύριος λόγος για την τοποθεσία της). Δεν έχει καλό λιμάνι και η ενδοχώρα της δεν προσφέρει εκτεταμένες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκτάσεις. Ενδεχομένως η ιστορική της σημασία να οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούσε εμπορική έξοδο για τις εξαγωγές στυπτηρίας από την Κολωνία που βρίσκεται νότια.
Το όνομά της το οφείλει στο σχήμα δύο κεράτων τα οποία σχηματίζει ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή στα δάση των Κερασιών, που αφθονούν στην περιοχή της.
Σήμερα η πόλη αποκαλείται από τους Τούρκους Κιρεσόν. Λέγεται ότι, τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης, ο Λούκουλλος μετέφερε από την πόλη το δέντρο κερασιά στην Ιταλία, όπου δεν υπήρχε προηγουμένως.
Στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, η Κερασούντα είναι η δεύτερη σε σημασία πόλη της αυτοκρατορίας τους.
Το 1915, στις αρχές του μήνα Μαΐου, οι Τούρκοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για τον αποδεκατισμό των Αρμενίων. Τα δεινοπαθήματα των Ελλήνων άρχισαν το 1919, με τη σύλληψη 80 προκρίτων και εξεχόντων μελών της ελληνικής κοινωνίας της Κερασούντος.
Πηγές: opontos.gr, pontosworld.com