ΔΕΝΔΡΑ- ΦΥΤΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΧΟΡΤΑ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ
Αγγούρι = αγγούρ’
Άνηθο = αντισόν
Αρακάς = πιζέλ’
Αχλαδιά, αχλάδι = απίδ’
Βερυκοκιά, βερύκοκο = Ζερτέλ’ και καΐσ
Βλήτα = χοσχοράνα
Βυσσινιά,βύσσινο = βύσνα
Γλυκάνισο = άνισον
Δαμασκηνιά,δαμάσκηνο = κοκκύμελον
Δυόσμος = δέσμον
Έλατο = τεβόρ’
Ελιά = ελαία
Καλαμπόκι = λαζούδ’
Καρότο = δαυκίν
Καρπούζι = καρπούζ’
Καρυδιά, καρύδι = καρύδ’
Καστανιά, κάστανο = κάστανον
Κερασιά, κεράσι = κεράσ’
Κορομηλιά, κορόμηλο = κοκκύμελον
Κουκιά = φάβατα
Κρανιά, κράνι = κράν’
Κρεμμύδι = κρομύδ’
Κυδωνιά, κυδώνι = κυδών’
Κυπαρίσσι = σελβίν
Λεμονιά, λεμόνι = λεμόν’
Μαϊντανός = γάραμσον
Μανιτάρια = κουκουβάκας και βαζάμα
Μανταρινιά, μανταρίνι = νεράντζα
Μαρούλι = μαρούλ’
Μελιτζάνες = μαντζάνας
Μηλιά, μήλο = μήλον
Μουριά, μούρο = συκάμενον και τουτ’
Μουσμουλιά, μούσμουλο = μέσπιλον, νέσπιλον, πεμπελίδ’
Παντζάρι = σεύτελον, και κοκκινογούλ’
Πατάτα = καρτόφ’
Πεπόνι = καβούν’
Πορτοκαλιά, πορτοκάλι = πορτοκάλ’
Πράσο = πράσον
Ρεβίθια = νοχούτα
Ρίγανη = ρεχάν’
Ροδακινιά, ροδάκινο = ροδάκ’
Ροδιά, ρόδι = ρουδ’
Ρεπάνι = ρέφανον
Σέλινο = κερεβίζ’
Σινάπι = λαμψάν’
Σταφύλι = σταφύλ’ τσαμπί = βοτρύδ’
Σταφίδες = τσαμίντζα
Συκιά, σύκο = Σύκον
Φακές = φακή
Φασόλια = φασούλα
Φουντουκιά, φουντούκι = λεφτοκάρ’
Φραγκοστάφυλο = ζαβίρ’
Φράουλες = χαμούφτας
Χαμομήλι = φαναρίτα
Χόρτα άγρια φαγώσιμα = παλτουράνα
Το άρθρο το βρήκαμε στη σελίδα του συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».
Πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε το άρθρο και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα για τον Πόντο:
http://www.pontioievosmou.gr/index.php/arxiki/dentra-fyta-xorta/203-dentra-fyta-frouta-xorta