Πολλές φορές έχει διαδοθεί πως οι μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής στην Αμερική όπως η
Google, Microsoft, Amazon, Oracle, προκειμένου να προσλάβουν κάποιον υπάλληλο του κάνουν κάποιες όχι τόσο “κανονικές” ερωτήσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης που μας αφήνουν άφωνους. Με αφορμή κάποιες ερωτήσεις που έχουν διαρρεύσει στον τύπο θα προσπαθήσω να τις σχολιάσω και να περιγράψω την απάντηση που θα ανέμεναν από εμάς για να είμαστε εμείς τα επόμενα στελέχη αυτών των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.
Ερώτηση 1: Πόσα βενζινάδικα έχει η Νέα Υόρκη;
Πραγματικά αυτή η ερώτηση δεν μπορεί παρά αρχικά να μας προκαλέσει αμηχανία. Τι σχέση έχουν άραγε τα βενζινάδικα της Νέας Υόρκης με μια θέση μηχανικού νέων τεχνολογιών στην Google;;; Και που να ξέρω εγώ, σκέφτεται ο καθένας, τα βενζινάδικα της Νέας Υόρκης;
Και όμως είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία δεν θέλει να δει τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, άλλωστε είναι λίγο απίθανο να ξέρει κάποιος την
απάντηση σε αυτήν την ερώτηση λόγω πλούτου γνώσεων, εκτός αν είναι ο πρόεδρος των
βενζινοπωλών της Νέας Υόρκης. Η αλήθεια είναι ότι και την ίδια την εταιρεία δεν την
ενδιαφέρει ο ακριβής αριθμός αλλά ο τρόπος σκέψης και ανάλυσης της απάντησης. Μια άμεση απάντηση από τον υποψήφιο υπάλληλο του τύπου 24.157 βενζινάδικα βαθμολογείται με τον μικρότερο βαθμό ακόμα και αν είναι ολόσωστη. Ο αλγόριθμος τους λέει όποιος απαντήσει αμέσως με έναν αριθμό θα πάρει το μικρότερο βαθμό. Ακόμα και αν απαντήσουμε με μια ερώτηση όπως, “Γιατί θα έπρεπε να ξέρω την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα;”, ακόμα και αυτό βαθμολογείται ευνοϊκότερα.
Η σωστή τακτική είναι να ακολουθήσουμε μια λογική διαδρομή για να φτάσουμε σε μια απάντηση. Να ξεκινήσουμε από μια αφετηρία και με λογικούς συνειρμούς να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την απάντηση. Ακόμα και αν οι συνειρμοί μας έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και παραδοχών που δεν είμαστε σίγουροι και που τελικά θα οδηγήσουν σε ένα λάθος τελικό νούμερο, ωστόσο αυτό είναι που ενδιαφέρει την εταιρεία και που αξιολογείται με μέγιστο βαθμό. Μια αφετηρία που ακολουθείται από λογικές σκέψεις, παραδοχές και αναλυτική επεξεργασία των επιχειρημάτων.
Προσωπικά, για να κάνω και τον έξυπνο, διαβάζοντας το συγκεκριμένο ερώτημα, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν, ωραία, εδώ που ζω εγώ, σε μια μικρή πόλη 15.000 κατοίκων, πόσα είναι τα βενζινάδικα;
Ακόμα και αυτό δεν είμαι σε θέση βέβαια να το ξέρω με απόλυτη ακρίβεια, άλλωστε επιχειρήσεις συνέχεια ανοίγουν και κλείνουν, ωστόσο θεωρώ πως υπάρχουν γύρω στα 15 βενζινάδικα, η αλλιώς ένα βενζινάδικο ανά 1.000 κατοίκους. Γνωρίζουμε πως η Νέα Υόρκη έχει πληθυσμό γύρω στα 15 εκατομμύρια. Αυτή δεν είναι μια ειδική γνώση, αλλά είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Με αυτήν την λογική λοιπόν θα υπέθετα πως στην Νέα Υόρκη το σύνολο των βενζινάδικων είναι περίπου 15.000. Κατέληξα σε αυτό το νούμερο, ωστόσο στη συνέχεια σκέφτηκα πως τα βενζινάδικα στις μεγάλες πόλεις δεν είναι όπως τα επαρχιακά οικογενειακά μαγαζάκια στην πόλη μου με μια μόνο αντλία, αλλά συνήθως πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις με 10 αντλίες ταυτόχρονα και με πολλούς υπαλλήλους. Με αυτή την λογική θα μπορούσα να διαιρέσω τον αρχικό αριθμό μου με ένα παράγοντα 10, οπότε θα μπορούσα να πω πως τα βενζινάδικα είναι γύρω στα 1.500.
Ο αριθμός 15.000 μου φάνηκε υπερβολικός για να έχουμε μεγάλες και βιώσιμες επιχειρήσεις ενώ ο αριθμός 1.500 μου φάνηκε μικρός για πόλη 15 εκατομμυρίων η οποία μάλιστα απλώνεται σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση. Θεώρησα λοιπόν πως το ακριβές νούμερο θα είναι κάπου στην μέση, έκανα λοιπόν την εκτίμηση πως τα βενζινάδικα στην Νέα Υόρκη είναι γύρω στα 6 με 7 χιλιάδες το οποίο και θα έδινα ως απάντηση αναλύοντας το παραπάνω σκεπτικό μου.
Αφού λοιπόν κατέληξα σε ένα νούμερο και αν αναζητήσουμε στο Διαδίκτυο την σωστή απάντηση, θα βρούμε πως το ακριβές σύνολο των βενζινάδικων στην Νέα Υόρκη είναι 4.957. Θεωρώ πως το παραπάνω σκεπτικό και η απάντηση μου θα έπαιρνε μια πολύ καλή βαθμολογία αν και έχει μια απόκλιση 30% από το πραγματικό νούμερο. Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός τρόπος σκέψης που μας οδηγεί σε ένα κοντινό αποτέλεσμα. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και από άλλη αφετηρία. Για παράδειγμα πόσες οικογένειες υπάρχουν στην πόλη και πόσα αυτοκίνητα έχει η κάθε μια και πόσο συχνά βάζουν βενζίνη. Δοκιμάστε το αν θέλετε θα δείτε πως πάλι θα καταλήξετε σε ένα σχετικά κοντινό νούμερο.
Άντε και καλή σταδιοδρομία στην Google!!!
Σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθώ και με όλες τις άλλες ερωτήσεις που έχω ψαρέψει στο Διαδίκτυο και που είναι και αυτές πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες και θα αναλύσω πως θα μπορούσαμε να τις χειριστούμε ανάλογα.