DIGITAL PARENTING

Σκοπός:Στην παρούσα ενότητα θα γνωρίσετε πώς οι γονείς εμπλέκονται στην εκπαίδευση των παιδιών τους για την αφάλεια στο διαδίκτυο (digital parenting), στο πλαίσιο της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας.

Διδακτικοί στόχοι:Στο τέλος της ενότητας/δραστηριότητας θα είστε σε θέση να:

  • γνωρίζετε τη σημασία της γονεϊκής εμπλοκής σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο (digital parenting)
  • γνωρίζετε τι είναι το sharenting
  • γνωρίζετε τι είναι ο γονικός έλεγχος – parental control με διάφορες εφαρμογές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά
  • καθοδηγήσετε κατάλληλα τους γονείς στα πιο σημαντικά ζητήματα γονεϊκής διαμεσολάβησης (parental mediation)
  • γνωρίζετε το πρόγραμμα “Ψηφιακή πολιτειότητα παιδιών”

Βίντεο – Η άνοδος της ψηφιακής γονεϊκότητας και πώς αλλάζει τη ζωή μας εδώ

Digital Parenting _ seminars etwinning

Parental Control _ seminars etwinning

Αναλυτικός οδηγός χρήσης γονεϊκού ελέγχου εδώ


YouTube και YouTube Kids

Το YouTube διαθέτει λειτουργία περιορισμένης προβολής, ενώ το YouTube Kids είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά με φιλτραρισμένο περιεχόμενο. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε

Οδηγίες ασφαλείας YouTube

Φυλλάδιο χρήσης του YouTube Kids


Σημαντικές επισημάνσεις

Κατά την εφαρμογή γονικού ελέγχου, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τα παρακάτω σημεία που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά αυτά τα εργαλεία, διασφαλίζοντας παράλληλα μια υγιή σχέση με τα παιδιά σας σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας:

Ο γονικός έλεγχος είναι εργαλείο, όχι υποκατάστατο επικοινωνίας: Η εγκατάσταση φίλτρων και περιορισμών είναι χρήσιμη, αλλά δεν αντικαθιστά τη συζήτηση με το παιδί για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Προσιτή εγκατάσταση: Παρόλο που δεν απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για τις περισσότερες λειτουργίες γονικού ελέγχου, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στην αρχή για να εξοικειωθείτε με τις διαθέσιμες επιλογές. Για πιο σύνθετες ρυθμίσεις, μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξετε σε οδηγούς ή να ζητήσετε βοήθεια από άτομα με περισσότερη τεχνική εμπειρία.

Συνδυασμός λύσεων: Για καλύτερη προστασία, συνιστάται ο συνδυασμός διαφορετικών επιπέδων γονικού ελέγχου (π.χ. σε επίπεδο δικτύου και συσκευής).

Προσαρμογή ανάλογα με την ηλικία: Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο είναι ο συνδυασμός τεχνολογικών εργαλείων γονικού ελέγχου με ανοιχτή επικοινωνία και εκπαίδευση σχετικά με την ασφαλή διαδικτυακή συμπεριφορά.

How To Setup Parental Controls On Chrome εδώ


Τι είναι το sharenting

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας και πληροφόρησης στην καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς. Η ανάρτηση στιγμών της οικογενειακής ζωής είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Ποια όμως είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ασφαλούς χρήσης από την υπερέκθεση προσωπικών δεδομένων με την προβολή πληροφοριών των παιδιών της οικογένειας;

Η υπερέκθεση, στην οποία υποβάλλουν αρκετοί γονείς τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω φωτογραφιών, βίντεο και άλλων δεδομένων από την καθημερινότητα ονομάζεται Sharenting (parenting + sharing). H συγκεκριμένη δραστηριότητα αποκαλύπτει την πολιτισμική αλλαγή στην ανατροφή των παιδιών και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ευθύνης των γονέων στη χρήση του διαδικτύου και στην εκπαίδευση των παιδιών τους σχετικά με αυτή.

Μπορεί οι γονείς να μοιράζονται απλώς στιγμές της οικογένειάς τους που τους προκαλούν χαρά και περηφάνια, ωστόσο αγνοούν τη δημιουργία ψηφιακού αποτυπώματος των παιδιών τους, από πολύ μικρή ηλικία που τα ακολουθεί μια ζωή. Αφενός στερούν από τα παιδιά τους την προσωπική συναίνεση παραβιάζοντας την προσωπική ιδιωτικότητά τους και αφετέρου εκπαιδεύουν με το παράδειγμά τους τα παιδιά στην ανεξέλεγκτη ανάρτηση προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο, από πολύ μικρή ηλικία.

Με το sharenting οι γονείς ανακοινώνουν την εγκυμοσύνη, την απόκτηση νέου οικογενειακού μέλους καθώς και στοιχεία της ρουτίνας των παιδιών τους με ανακοινώσεις τοποθεσίας. Παράλληλα δείχνουν να λαμβάνουν ικανοποίηση από τον αριθμό των like, των σχολίων και των ανακοινοποιήσεων των αναρτήσεών τους. Παρότι αρκετοί χρησιμοποιούν ρυθμίσεις ασφαλείας για να προστατεύσουν τα δεδομένα αυτά από τα μάτια αγνώστων, ουσιαστικά αγνοούν ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες παρά τις τυχόν ρυθμίσεις περιορισμού των αποδεκτών. Τα παιδιά δεν έχουν έλεγχο των πληροφοριών που αναρτώνται και τα αφορούν, αλλά το χειρότερο ίσως είναι ότι τελικά εμπλέκονται εσφαλμένα και εκπαιδεύονται στην ανάρτηση δεδομένων, ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Τρία είναι τα ερωτήματα που είναι καλό να απαντούν οι γονείς πριν προχωρήσουν σε τέτοιες αναρτήσεις:

  • Ποιος είναι ο στόχος της συγκεκριμένης ανάρτησης;
  • Ποια είναι η εικόνα (ψηφιακή φήμη) που δημιουργείται μέσω του ψηφιακού αποτυπώματος για τον μελλοντικό ενήλικα;
  • Δημιουργείται η ανάγκη στα παιδιά να αποκτούν ψηφιακή φήμη με αυτόν τρόπο;

Εάν οι απαντήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη των γονέων για δημοφιλία, έστω με τρόπο που πιθανά προσβάλει τον μελλοντικό ενήλικα ή/και τον εκπαιδεύει σε αντίστοιχες πρακτικές απόκτησης ψηφιακής φήμης, τότε η ανάρτηση των δεδομένων είναι απαγορευτική.


ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ψηφιακή πολιτειότητα για παιδιά _ seminars etwinning

Webinar για το Πρόγραμμα Ψηφιακή Πολιτειότητα Παιδιών εδώ