Δομή επιλογής

Όπως πολύ συχνά συμβαίνει και στην καθημερινή μας ζωή, έτσι και στον προγραμματισμό, είναι ανάγκη να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις ανάλογα με το αν ισχύουν ή όχι κάποια ή κάποιες συνθήκες.  Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη λήψη αποφάσεων και τη σωστή δρομολόγηση του προγράμματος ώστε να εκτελεί τις κατάλληλες εντολές για κάθε περίπτωση, χρησιμοποιούμε τη δομή της επιλογής .

Η δομή επιλογής είναι από τις βασικότερες δομές για την ανάπτυξη ενός προγράμματος και χρησιμοποιείται όταν κατά την εκτέλεση ενός αλγορίθμου/ προγράμματος θα πρέπει να ελέγξουμε μια κατάσταση (συνθήκη) και ανάλογα να εκτελέσουμε ή όχι κάποιες εντολές.

Μπορούμε να φανταστούμε τη δομή επιλογής σαν ένα μονοπάτι που διακλαδώνεται σε δυο διαφορετικά μονοπάτια και εμείς βρισκόμαστε στη μέση και πρέπει να διαλέξουμε ποιο από τα δυο μονοπάτια που βρίσκονται μπροστά μας  θα ακολουθήσουμε. Η απόφαση που θα πάρουμε για το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε επηρεάζεται από διάφορα εμπόδια ή διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν καθώς προχωράμε. Έτσι για παράδειγμα, αν βλέπουμε πως το ένα μονοπάτι δεν οδηγεί εκεί που εμείς θέλουμε να πάμε, προφανώς και θα διαλέξουμε το άλλο. Αυτό που μας επηρεάζει ώστε να πάρουμε την απόφαση για το πιο μονοπάτι θα διαλέξουμε στον προγραμματισμό, καλείται συνθήκη, η οποία είναι μια λογική έκφραση.

Με τη δομή επιλογής μπορεί να πραγματοποιηθεί η λήψη απόφασης μεταξύ δύο διαφορετικών καταστάσεων, εκ των οποίων η μία είναι αληθής και η άλλη ψευδής.

Η μορφή μιας Δομής Επιλογής στον προγραμματισμό είναι η ακόλουθη

9                      10          Παράδειγμα ΕΔΩ             Book εδώ         

Τελεστές : Οι Τελεστές είναι ένα σύνολο συμβόλων τα οποία δεν “κουμπώνουν” μετά από εντολές αλλά εισάγονται μέσα σε εντολές προσδιορίζοντας τι θα κάνει η εντολή. Πρόκειται για τα γνωστά σύμβολα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες πράξεις. ΕΔΩ


Οι δομές επιλογής διακρίνονται στις ακόλουθες μορφές:

Απλή επιλογή: τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε μια ομάδα εντολών να εκτελεστεί μόνο όταν μία λογική έκφραση είναι ΑΛΗΘΗΣ. Όταν είναι ψευδής δε θέλουμε να γίνεται κάτι. Παράδειγμα:
Αν βρέχει τότε
θα πάρω ομπρέλα
Τέλος_αν


Σύνθετη επιλογή: υπάρχουν δυο μπλοκ εντολών και μία συνθήκη. Το ένα εκτελείται όταν η συνθήκη είναι αληθής και το άλλο εκτελείται όταν η συνθήκη είναι ψευδής.

Αν βρέχει τότε
θα πάρω ομπρέλα
αλλιώς
θα πάρω γυαλιά ηλίου
Τέλος_αν
Αν υπάρχει εμπόδιο ευθεία τότε
θα στρίψω αριστερά
αλλιώς
θα στρίψω δεξιά
Τέλος_αν

Πολλαπλή επιλογή: χρησιμοποείται όταν έχουμε να ελέγξουμε πολλές περιπτώσεις.

Αν είναι καλοκαίρι τότε
θα βάλω κοντομάνικο
αλλιώς_αν είναι φθινώπορο ή άνοιξη τότε
θα βάλω φούτερ
αλλιώς
θα βάλω μάλλινη
Τέλος_αν


Δραστηριότητες

  1. Δομή Επιλογής (Συνθήκη) (Σειρά δραστηριοτήτων ΕΔΩ16)   Μάθημα 1 λύση Code 1
  2. Δομή Επιλογής (Συνθήκη)  ΕΔΩ13     Μάθημα2 λύση Code 2
  3. Δομή Επιλογής (Συνθήκη)   ΕΔΩ16     Μάθημα2 λύση Code 2
  4. Δομή Επιλογής (Συνθήκη)  ΕΔΩ17    Μάθημα2 λύση Code 2