ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ
12η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Την Δευτέρα 20.1.2014 είχαμε μια ακόμη συνάντηση στον όμιλο φυσικής και χημείας που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο χημείας. Το θέμα και ο τίτλος του πειράματος που θα πραγματοποιούσαμε λεγόταν «ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ». Αρχικά μας παρουσιάστηκαν σύντομα μερικές πληροφορίες για την οξύτητα ελαίων. Το λάδι είναι κυρίως μίγμα εστέρων της γλυκερίνης με κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα ελεύθερα στο ελαιόλαδο δεν υπάρχουν, παρά σε πολύ μικρό ποσοστό. Αυτά δίνουν στο ελαιόλαδο μια χαρακτηριστική ανεπιθύμητη «καυστική» γεύση η οποία καθορίζει και την ποιότητά του.
Πολλές φορές ακούμε την έκφραση «ταγγισμένο ελαιόλαδο» αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ταγγισμένο είναι το λάδι το οποίο λόγω της παρόδου του χρόνου ή της έκθεσής του στον ήλιο αποκτά μια ανεπιθύμητη γεύση ( το λάδι αυτό μας καίει στο λαιμό). Αυτό συμβαίνει επειδή μέρος των τριγλυκεριδίων του μπορεί να διασπαστεί με αποτέλεσμα την παραγωγή ελεύθερων λιπαρών οξέων.
Αυτές ήταν οι πληροφορίες που μας δόθηκαν και πάνω σε αυτές βασίστηκε το πείραμά μας.
Έπρεπε να ελέγξουμε μια σειρά λαδιών για να διαπιστώσουμε εάν τηρούσαν τις προδιαγραφές της καλής ποιότητας τους. Η κάθε ομάδα μέτρησε 5gr λάδι από αυτά που οι καθηγητές μας είχαν φέρει. Προσθέσαμε μέσα στο λάδι περίπου 50gr οινόπνευμα (αιθανόλη) . Στην συνέχεια στο διάλυμα που δημιουργήθηκε προσθέσαμε 4 σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλείνης. Ανακατέψαμε και με την βοήθεια μιας προχοίδας προσθέταμε υδροξείδιο του νατρίου μέχρι το διάλυμα να πάρει χρώμα ροδί. Όταν ο διάλυμα πήρε το επιθυμητό χρώμα, με την βοήθεια κάποιων πράξεων που συμπεριλάμβαναν την ποσότητα του λαδιού, του οινοπνεύματος και του υδροξειδίου του νατρίου που η κάθε ομάδα χρησιμοποίησε, μπορέσαμε να εξακριβώσουμε την ποιότητα του λαδιού που η κάθε ομάδα εξέτασε.
Το πείραμα ήταν πολύ ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο γιατί η τιμή του ελαιόλαδου που αγοράζουμε από τα Super Market συνδέεται άμεσα με την οξύτητά του.