Γράφει η Γεωργία Κόντη, μαθήτρια του Γ3

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, παρακολουθήσαμε στο εργαστήριο μας μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση πειραμάτων από τον κύριο Γάτσιo, Φυσικό, τέως Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών EUSO.

Εντυπωσιακό δεν ήταν μόνο το περιεχόμενο των πειραμάτων, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πειραματικών διατάξεων: απλά, καθημερινά υλικά οικιακής χρήσης.

Παρακολουθήσαμε εντυπωσιασμένοι, την κατασκευή ενός συστήματος στο οποίο δύο σώματα συγκρούονταν ελαστικά χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους, αφού η πειραματική διάταξη, αποτελούμενη  από δυο μπρούτζινα κομμάτια από πολύφωτο, δυο μεταλλικές πλάκες, φύλλα μαγνήτη και ξηρό πάγο, εξασφάλιζε την ελάχιστη δυνατή τριβή, που θα δούμε για πολύ καιρό!

Ακόμη κατασκευασμένες κυρίως από πλαστικά μπουκάλια, δύο διατάξεις μας επέτρεψαν, να παρατηρήσουμε την εκτόνωση ενός συστήματος μετά από προσφορά ενέργειας και τις διαφορετικές κινητικές ενέργειες των μορίων προσομοιώνοντας την άτακτη κίνηση των μορίων του αέρα.

Μελετήσαμε την κίνηση των μορίων του αέρα και πιο άμεσα, παρακολουθώντας μπαλόνια να ξεφουσκώνουν (συμπίεση)  βυθισμένα σε υγρό άζωτο, ή να φουσκώνουν (εκτόνωση) σε επαφή με στερεό CO2.

Ιδιαίτερα πρωτότυπη ήταν και διάταξη κατασκευασμένη από κοινά κονσερβοκούτια και χειρουργικά γάντια, η οποία με προσφορά ενέργειας και ερεθίσματος τέθηκε σε κίνηση, προσομοιάζοντας μια θερμοκή μηχανή.

Έκπληξη για το τέλος ήταν η αυτανάφλεξη ενός μικρού κομματιού χαρτιού, αφού η θερμοκρασία στο σωλήνα που βρισκόταν, ξεπέρασε τους 350 οC μέσω μιας απότομης αδιαβατικής  μεταβολής (συμπίεσης..και η αδιαβατική συμπίεση είναι θέρμανση).

Έτσι , μέσα από την πρωτότυπη αυτή παρουσίαση του κύριου Γάτσιου, θυμηθήκαμε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον είναι να μελετά και να κατανοεί κανείς τα φυσικά φαινόμενα πειραματικά.