Εκείνη η εποχή του χρόνου…

Εκείνη η εποχή του χρόνου που τα ψέματα εκφωνούνται κατά πρόσωπο, ενίοτε και με την παραδοχή ότι είναι ψέματα και την απαίτηση να κάνεις το κορόιδο.

Με δυο λόγια, για τους βιαστικούς. Οι συνέπειες στην Εσπερία:
Fines, prison and airport checks: European penalties for taking your kids out of school for holidays | Euronews
(για μάλλον προφανείς λόγους, πρόκειται για άρθρο που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, ενώ ο ιστότοπος του Euronews έχει και ελληνόγλωσσο περιεχόμενο)

Πιο αναλυτικά:
Το 2017 ο τότε Υπουργός Παιδείας θέλησε να απαλλάξει την ιατρική και την εκπαιδευτική κοινότητα από το άχθος των ψευδών βεβαιώσεων που κατά συρροή εκδίδονταν από την πρώτη και προσκομίζονταν στη δεύτερη, προκειμένου να «δικαιολογηθούν» απουσίες μαθητών, για τους οποίους οι γονείς τους έκριναν σκόπιμο ή προτιμητέο να μένουν σπίτι και να κοιμούνται, να κάνουν πρωινό φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, ή να λείπουν σε ταξίδι, οικογενειακώς ή όχι.

Ο υπουργός Γαβρόγλου, λοιπόν, θέσπισε το όριο των 114 (ωριαίων) απουσιών, που κάθε μαθητής μπορεί να πραγματοποιεί όλο το διδακτικό έτος, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει για αυτές κανένα δικαιολογητικό στο σχολείο. Στην ουσία, έκλεισε έτσι το μάτι σε γονείς, γιατρούς και μαθητές, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, υποχρεωτική εκπαίδευση σημαίνει πραγματικά υποχρεωτική εκπαίδευση, και το όριο των απουσιών χωρίς λόγο είναι ΜΗΔΕΝ.

Η λογική Γαβρόγλου ήταν να δημιουργήσει ένα ενιαίο απόθεμα που περιλαμβάνει τόσο απουσίες που οφείλονται σε αληθινούς και έκτακτους λόγους (πρωινά ιατρικά ραντεβού, αδιαθεσίες, ασθένεια κλπ.), όσο και τις απουσίες με το έτσι θέλω των (κηδεμόνων των) μαθητών. Επιπλέον, η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει έκτοτε και μια σειρά από περιπτώσεις για τις οποίες δικαιολογείται επιπλέον ένα πλήθος απουσιών, ξεκινώντας από μεγάλες εορτές μαθητών άλλων δογμάτων ή θρησκειών στη χώρα μας και καταλήγοντας σε περιπτώσεις επιδημιών, όπως η γρίπη και η Covid-19, ή μεταδοτικές ασθένειες, η αυτοπρόσωπη απογραφή για τα αγόρια στη στρατολογία, η ανάγκη ιατρικών τακτικών επισκέψεων ή πράξεων, η νοσηλεία σε κάποιο ίδρυμα, κ.ο.κ.

Η πράξη απέδειξε εξαρχής ότι η ιδέα του ενιαίου αποθέματος δεν λειτουργεί σε μια κοινωνία που έχει συνηθίσει το ψέμα και την απάτη ως πάγια πρακτική, που έχει μάθει να αποζητά τη δόλια ερμηνεία και εκμετάλλευση κάθε νομοθετήματος, που παντού βλέπει δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις.

Γονείς και μαθητές, κι ας βγάλουμε τους δεύτερους απέξω ως ανήλικους, η ευθύνη είναι αποκλειστικά των ενηλίκων, συστηματικά ερμηνεύουν τις 114 απουσίες ως αποκλειστικό δικαίωμα για ύπνο, πρωινό φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, ταξίδια, «προετοιμασία», οτιδήποτε μακριά από το σχολείο, εν μέσω σχολικού χρόνου. Παράλληλα, έχουν την απαίτηση, όλες οι υπόλοιπες απουσίες που έγιναν για αληθινούς έκτακτους λόγους (αδιαθεσίες, ιατρικά ραντεβού, κλπ.) που δεν προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση, να μην ληφθούν υπόψη, δηλαδή, να δικαιολογηθούν και να αφήσουν ανέγγιχτο το καλάθι των εκατόν δεκατεσσάρων.

Κλασικές και οι αιτιάσεις και δικαιολογίες, από το «ελάτε, ξέρετε σε τι χώρα ζούμε», μέχρι το ακόμη πιο ξεδιάντροπο «και στο σχολείο που θα ήταν, τι θα κέρδιζε».

Ναι, δεν είναι όλοι οι γονείς έτσι, ναι, δεν πρέπει να γενικεύω. Παρά ταύτα, στο αεροδρόμιο μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, ο καθηγητής πανεπιστημίου που πηγαίνει στο συνέδριό του στο εξωτερικό, κουβαλώντας και τα παιδιά του μέσα σε σχολικές ημέρες, θα καθίστατο υπεύθυνος από τις αρχές για αυτό, όπως και ο γονέας που ξεκινά τις διακοπές των Χριστουγέννων από τις 19 ή τις 20 Δεκεμβρίου, γιατί έτσι θέλει και μπορεί.

Υ.Α. 79942/ΓΔ4/2019: Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όπως ισχύει σήμερα), ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄: Φοίτηση μαθητών/τριών, άρθρο 24

 

Σημ.: Για το πόσο αυθαίρετος είναι ο αριθμός 114, θα χρειαστεί άλλη συζήτηση.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *