Ο ρόλος του ιατρού στον παιδικό αθλητισμό
Κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο και την παρακολούθηση του παιδιού που αθλείται έχει ο παιδίατρος.Ενώ απαραίτητη κρίνεται η συνδρομή από άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως η καρδιολογία και η ορθοπαιδική σε περιπτώσεις τραυματισμού.Ο παιδίατρος εκτιμά τη φυσική κατάσταση και την ανάπτυξη των μικρών αθλητών. Είναι μια ευκαιρία να διαγνώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ή παράγοντες αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ασφαλής αθλητική δραστηριότητα.Η κλινική εξέταση θα πρέπει να εστιάσει κυρίως στο καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό σύστημα, ενώ κατά περίπτωση επιβεβλημένη μπορεί να κριθεί η παραγγελία παρακλινικών εξετάσεων, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα, οι ακτινογραφίες, η μαγνητική τομογραφία κ.ά..
Συνηθέστερα ορθοπαιδικά προβλήματα σε ένα παιδί που αθλείται:
α) Κατάγματα: Η πιθανότητα κατάγματος ποικίλει ανάλογα με το άθλημα, την ηλικία και το φύλο του παιδιού. Γενικότερα πάντως πρέπει να σημειωθεί πως στα αθλήματα επαφής (contact sports, π.χ. ποδόσφαιρο) η πιθανότητα κατάγματος είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα (non-contact sports, π.χ. στίβος). Η δε πιθανότητα κατάγματος είναι διπλάσια σε αγόρια από ό,τι σε κορίτσια στις περισσότερες ηλικίες. Τα κατάγματα των οστών κατά την παιδική ηλικία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες που καθιστούν επιβεβλημένη την κατάλληλη διερεύνηση.
Άλλη μια κατηγορία καταγμάτων που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε νέους αθλητές και παιδιά, είναι τα κατάγματα κόπωσης (stress fractures). Αυτά προκαλούνται όχι από οξύ τραυματισμό, αλλά από συνεχή και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, συνηθέστατα σε αθλητές υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο συνδρόμου υπέρχρησης. Συνήθως αφορούν τα μετατάρσια ή την κνήμη και οφείλονται στο γεγονός ότι ο σκελετός δεν είναι ακόμη ώριμος για να αντεπεξέλθει σε ακραίες και συνεχείς φορτίσεις. Η θεραπεία τους δεν παρουσιάζει δυσκολίες, όμως ο ιατρός θα πρέπει, προκειμένου να τεθεί έγκαιρα η διάγνωση, να είναι ευαισθητοποιημένος και να παραγγείλει ακτινολογικό έλεγχο παρά την απουσία οξέος τραυματισμού.
β) Οστεοχονδρίτιδες: Οι οστεοχονδρίτιδες αποτελούν αρκετά συχνές εστίες ενόχλησης σε παιδιά και νεαρούς εφήβους που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι συχνότερες είναι η οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος (Osgood Schlatter disease) και η οστεοχονδρίτιδα της πτέρνης (Sever disease). Αυτές προκαλούνται από τις δυνάμεις ελκυσμού που ασκούνται από ισχυρούς τένοντες (επιγονατιδικός και αχίλλειος αντίστοιχα) στο άωρο οστό του νεαρού αθλητή. Η θεραπεία είναι συνήθως απλή, προϋποθέτει όμως συχνά αποχή από αθλητικές δραστηριότητες μέχρι τη σκελετική ωρίμανση.
γ) Οσφυαλγία: Η οσφυαλγία κατά την παιδική ηλικία – σε αντίθεση με την οσφυαλγία των ενηλίκων – χρειάζεται πάντοτε διερεύνηση. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό κατά την άθληση, σε αναπτυξιακές διαταραχές όπως η σπονδυλολίσθηση κατά την οποία ένας σπόνδυλος μετατοπίζεται σε σχέση με το γειτονικό του, σε διαταραχή του άξονα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση κ.λπ.), ή να υποκρύπτει ανατομικές παραλλαγές της σπονδυλικής στήλης.
ΠΗΓΗ:
https://www.emprosnet.gr/ygeia/ebaae8d3-3519-4fd5-bd5c-3fde16b0a7e2
Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής
Είναι γνωστό πως η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφελη που μακροπρόθεσμα μας προστατεύουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα:
- Φυσιολογικό βάρος (επιθυμητό βάρος) : Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα δεν είναι η λύση για να αποκτήσουμε ένα υγιές βάρος το οποίο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε.
- Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα: Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύει από συχνά κρυολογήματα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
- Νεανικότερη εμφάνιση για περισσότερα χρόνια: Η υγιεινή διατροφή είναι μια καταπληκτική μέθοδος κατά της γήρανσης. Σκεφθείτε απλά πόσα αντιοξειδωτικά στοιχεία περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Βελτιωμένη απόδοση στη δουλεία : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να χαρίσει περισσότερη ενέργεια και να σας βοηθήσει να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στη δουλεία. Έρευνες έχουν δήξει επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκέπτονται πιο σωστά. Πιστεύετε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του εκνευρισμού, πράγμα που σίγουρα είναι θετικό όταν έχετε άγχος στη δουλειά.
- Οφέλη για την οικογένεια και την κοινωνική σας ζωή: Ο αποτελεσματικός τρόπος για να υιοθετήσουν τα παιδιά σας υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις είναι να τους δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Ένα σωστό γεύμα φέρνει ποιο κοντά την οικογένεια ή τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι το να προετοιμάζετε τα γεύματα σας όλοι μαζί μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διασκεδαστικό.
- Αύξηση της σωματικής άσκησης : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή για να λάβετε μέρος σε σωματικές δραστηριότητες και αθλήματα
- Περισσότερη ενέργεια Είναι δύσκολο να κάνετε πολλά πράγματα σε μία μέρα εάν δεν έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Η υγιεινή διατροφή βοηθά και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Με ένα γερό πρωινό θα έχετε βάλει τα θεμέλια για να πετύχετε τους στόχους της ημέρας.
- Καλύτερη μνήμη Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές που τρώμε παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένες τροφές που βοηθούν με τη μνήμη είναι τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά καθώς και τα καρύδια που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά και πρωτεΐνες. Γιατί άλλωστε για την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει στην καριέρα σας χρειάζεται να διαθέτετε και γερή μνήμη.
- Καλύτερος ύπνος Κάθε άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι υγιές και γεμάτο ενέργεια. Εάν έχετε στερηθεί ύπνο θα δυσκολευτείτε αρκετά να πετύχετε τους στόχους σας. Τρόφιμα που προάγουν τον υγιή ύπνο είναι το πλιγούρι βρώμης, οι ξηροί καρποί, η γαλοπούλα και οι μπανάνες. Η καλή ποιότητα ύπνου σου δίνει μια ώθηση ενέργειας και βοηθά να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΠΗΓΕΣ:
http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/diatrofi/ta-ofeli-tis-ygieinis-diatrofis-grafei-i-eystratia-koyniarelli
Πρόσφατα σχόλια