Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Kατηγορίες

Ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά στη κοινωνική τους ζωή

Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθά τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας. Το παιδί μαθαίνει να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους αλλά και ότι η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, αφού το σημαντικό είναι η προσπάθεια, η αυτοβελτίωση, η χαρά του παιχνιδιού, η γνωριμία του με άλλα παιδιά και τα οφέλη στην υγεία του. Τα παιδιά που μακροπρόθεσμα είναι σωματικά δραστήρια ακολουθούν έναν συνολικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους όσο και στην ενήλικη ζωή τους.

ΠΗΓΗ:http://ergo.academy/?p=647&lang=el

Τα οφέλη του αθλητισμού στην ψυχολογία και τη σχολική απόδοση των παιδιών

Η άσκηση επιφέρει και ψυχολογικά οφέλη. Στα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση στον έλεγχο του άγχους, μιας και η άσκηση είναι ένα κατεξοχήν μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, το οποίο μειώνει σημαντικά το συγκεκριμένο αίσθημα. Ιδιαίτερα δε, σε περιόδους που το πρόγραμμα των μαθητών είναι βεβαρημένο, η ανάγκη για καλούς βαθμούς υψηλή και το άγχος συσσωρευμένο, η άσκηση φαίνεται να βοηθά σημαντικά. Επιπλέον, σε μεγαλύτερες ηλικίες (εφηβεία) παρατηρείται ότι μέσω της άσκησης μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων που αφορούν στη ψυχολογική υγεία, όπως η καταθλιπτική συμπτωματολογία. Η άσκηση, με την επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, οδηγεί στην παραγωγή και έκκριση ενδορφίνων και μοναμίνων, που εκτός των άλλων, προκαλούν αίσθημα ευφορίας και αυτοπεποίθησης, ενώ έχουν και θεραπευτικά αποτελέσματα.

Έχει επιπλέον βρεθεί ότι η άσκηση ενισχύει την πνευματική και κατ’ επέκταση τη σχολική απόδοση. Μέσω πολύπλοκων μηχανισμών (αύξηση μεταφοράς οξυγόνου στον εγκέφαλο, αναγέννηση νευρώνων, αύξηση ορμονικών επιπέδων σεροτονίνης κ.ά.), η άσκηση βελτιστοποιεί σημαντικές λειτουργίες, όπως αυτές της μνήμης και της συγκέντρωσης, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα και ειδικά σε ομαδικά αγωνίσματα, έχουν μάθει να συμμορφώνονται και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα παιδιά να είναι πιο πειθαρχημένα, ώστε εφαρμόζοντας αυτό το χαρακτηριστικό εντός της τάξης να εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα να συγκεντρώνονται περισσότερο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και συνεπώς να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

ΠΗΓΗ:http://ergo.academy/?p=647&lang=el

Τα οφέλη του αθλητισμού στην υγεία του παιδιού

Ο Αθλητισμός προσφέρει μια σειρά από πολύ σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους, όπως σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία και ισορροπία, ενώ καταπολεμά, μεταξύ άλλων, το άγχος και την κατάθλιψη. Με τη συστηματική άσκηση βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και η διάθεση του ατόμου, δυναμώνει η λειτουργία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Τι είναι όμως Υγεία και τι Ψυχική Υγεία; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει: «Η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η έλλειψη ασθένειας ή αναπηρίας». Επίσης, ορίζει την ψυχική υγεία ως «..μία κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να ανταπεξέλθει στις φυσιολογικές πιέσεις που δημιουργεί η ζωή, να εργαστεί παραγωγικά και αποδοτικά και να είναι σε θέση να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο όπου ανήκει».

Για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5-17 ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να συμμετέχουν καθημερινά σε τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση, κυρίως αερόβιας. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το παιδί  να αισθάνεται καλύτερα, αποκτά καλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών του βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά του, ενώ ενδυναμώνει τους μύες και τα οστά του. Παράλληλα, η άσκηση είναι ένας καίριος παράγοντας για τη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που έχει πάρει η παιδική παχυσαρκία και στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ:http://ergo.academy/?p=647&lang=el

 

Τα οφέλη του αθλητισμού

Η σωματική άσκηση με αθλητισμό, γυμναστική, σπορ και παιχνίδια είναι σημαντική, για την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η ψηλή πίεση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η οστεοπόρωση.

Ο αθλητισμός και τα σπορ στα παιδιά συμβάλλουν στο να έχουν υγιή οστά, αποτελεσματική λειτουργία της καρδίας και των πνευμόνων, καλύτερες κινητικές ικανότητες και υψηλότερου επιπέδου γνωσιακές ή άλλες πνευματικές λειτουργίες.

Στους ηλικιωμένους, η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων και των πτώσεων και μειώνει τις επιδράσεις της οστεοπόρωσης. Επιπλέον βελτιώνει τις λειτουργικές τους δυνατότητες, βοηθά στη διατήρηση της αυτονομίας τους και τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα σπορ, ο αθλητισμός και η σωματική εξάσκηση έχουν θεραπευτικό ρόλο για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών παθήσεων. Επίσης επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη των ασθενών με κατάθλιψη.

Η αντίληψη που έχει ένα άτομο για τις σωματικές του ικανότητες και εικόνα συσχετίζεται με το συναίσθημα αυτοεκτίμησής του.

Σύμφωνα με έρευνες

1. Μάθετε ότι δυστυχώς αυτοί που δεν βρίσκουν χρόνο για σωματική άσκηση θα πρέπει να βρουν χρόνο για γιατρούς και φροντίδα, λόγω ασθενειών που θα προκύψουν εξαιτίας της απουσίας της τακτικής άσκησης του σώματός τους.

2. Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε σκαλοπάτια και όχι ανελκυστήρα. Η συνήθεια αυτή μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και προσφέρει μακροζωία.

3. Να θυμάστε: Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, της μήτρας και άλλων καρκίνων είναι η τακτική σωματική άσκηση 30 λεπτών κάθε μέρα!

4. Να ξέρετε ότι η σωματική άσκηση επιδρά σε νευρώνες εγκεφάλου. Τους κάνει να ελέγχουν και να μειώνουν την όρεξη και έτσι σας βοηθά να έχετε κανονικό βάρος σώματος.

5. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνεται με την άρση βαρών, το σκουός, το σπριντ, το ποδόσφαιρο, το σκι που είναι αναερόβιες ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν τη δύναμη και τη μάζα μυών, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούν τα οστά.

6. Στους άνδρες η χαμηλή τεστοστερόνη αίματος σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Η τακτική σωματική άσκηση των ανδρών συμβάλλει στην αύξηση της τεστοστερόνης και απομακρύνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

7. Φροντίζετε για τον εγκέφαλο σας! Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Η πνευματική διαύγεια ευεργετείται από τη σωματική άσκηση.

 

ΠΗΓΗ: https://www.medlook.net/2014-03-22-06-24-55-3264.html

Ο ρόλος του ιατρού στον παιδικό αθλητισμό

Κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο και την παρακολούθηση του παιδιού που αθλείται έχει ο παιδίατρος.Ενώ απαραίτητη κρίνεται η συνδρομή από άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως η καρδιολογία και η ορθοπαιδική σε περιπτώσεις τραυματισμού.Ο παιδίατρος εκτιμά τη φυσική κατάσταση και την ανάπτυξη των μικρών αθλητών. Είναι μια ευκαιρία να διαγνώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ή παράγοντες αυξημένου κινδύνου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ασφαλής αθλητική δραστηριότητα.Η κλινική εξέταση θα πρέπει να εστιάσει κυρίως στο καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό σύστημα, ενώ κατά περίπτωση επιβεβλημένη μπορεί να κριθεί η παραγγελία παρακλινικών εξετάσεων, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα, οι ακτινογραφίες, η μαγνητική τομογραφία κ.ά..

Συνηθέστερα ορθοπαιδικά προβλήματα σε ένα παιδί που αθλείται:

α) Κατάγματα: Η πιθανότητα κατάγματος ποικίλει ανάλογα με το άθλημα, την ηλικία και το φύλο του παιδιού. Γενικότερα πάντως πρέπει να σημειωθεί πως στα αθλήματα επαφής (contact sports, π.χ. ποδόσφαιρο) η πιθανότητα κατάγματος είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα (non-contact sports, π.χ. στίβος). Η δε πιθανότητα κατάγματος είναι διπλάσια σε αγόρια από ό,τι σε κορίτσια στις περισσότερες ηλικίες. Τα κατάγματα των οστών κατά την παιδική ηλικία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες που καθιστούν επιβεβλημένη την κατάλληλη διερεύνηση.
Άλλη μια κατηγορία καταγμάτων που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε νέους αθλητές και παιδιά, είναι τα κατάγματα κόπωσης (stress fractures). Αυτά προκαλούνται όχι από οξύ τραυματισμό, αλλά από συνεχή και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, συνηθέστατα σε αθλητές υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο συνδρόμου υπέρχρησης. Συνήθως αφορούν τα μετατάρσια ή την κνήμη και οφείλονται στο γεγονός ότι ο σκελετός δεν είναι ακόμη ώριμος για να αντεπεξέλθει σε ακραίες και συνεχείς φορτίσεις. Η θεραπεία τους δεν παρουσιάζει δυσκολίες, όμως ο ιατρός θα πρέπει, προκειμένου να τεθεί έγκαιρα η διάγνωση, να είναι ευαισθητοποιημένος και να παραγγείλει ακτινολογικό έλεγχο παρά την απουσία οξέος τραυματισμού.

β) Οστεοχονδρίτιδες: Οι οστεοχονδρίτιδες αποτελούν αρκετά συχνές εστίες ενόχλησης σε παιδιά και νεαρούς εφήβους που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι συχνότερες είναι η οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος (Osgood Schlatter disease) και η οστεοχονδρίτιδα της πτέρνης (Sever disease). Αυτές προκαλούνται από τις δυνάμεις ελκυσμού που ασκούνται από ισχυρούς τένοντες (επιγονατιδικός και αχίλλειος αντίστοιχα) στο άωρο οστό του νεαρού αθλητή. Η θεραπεία είναι συνήθως απλή, προϋποθέτει όμως συχνά αποχή από αθλητικές δραστηριότητες μέχρι τη σκελετική ωρίμανση.


γ) Οσφυαλγία: Η οσφυαλγία κατά την παιδική ηλικία – σε αντίθεση με την οσφυαλγία των ενηλίκων – χρειάζεται πάντοτε διερεύνηση. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό κατά την άθληση, σε αναπτυξιακές διαταραχές όπως η σπονδυλολίσθηση κατά την οποία ένας σπόνδυλος μετατοπίζεται σε σχέση με το γειτονικό του, σε διαταραχή του άξονα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση κ.λπ.), ή να υποκρύπτει ανατομικές παραλλαγές της σπονδυλικής στήλης.

ΠΗΓΗ:

https://www.emprosnet.gr/ygeia/ebaae8d3-3519-4fd5-bd5c-3fde16b0a7e2

 

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής

Είναι γνωστό πως η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφελη που μακροπρόθεσμα μας προστατεύουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα:

  1. Φυσιολογικό βάρος (επιθυμητό βάρος) : Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα δεν είναι η λύση για να αποκτήσουμε ένα υγιές βάρος το οποίο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε.
  2. Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα: Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύει από συχνά  κρυολογήματα, ειδικά κατά  τη διάρκεια του χειμώνα.
  3. Νεανικότερη εμφάνιση για περισσότερα χρόνια: Η υγιεινή διατροφή είναι μια καταπληκτική μέθοδος κατά  της  γήρανσης.  Σκεφθείτε απλά πόσα αντιοξειδωτικά στοιχεία περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
  4. Βελτιωμένη απόδοση στη δουλεία : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να χαρίσει περισσότερη ενέργεια και να σας βοηθήσει να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στη δουλεία. Έρευνες έχουν δήξει επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκέπτονται πιο σωστά. Πιστεύετε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του εκνευρισμού, πράγμα που σίγουρα είναι θετικό όταν έχετε άγχος στη δουλειά.
  5. Οφέλη για την οικογένεια και την κοινωνική σας ζωή: Ο αποτελεσματικός τρόπος για να υιοθετήσουν τα παιδιά σας υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις είναι να τους δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Ένα σωστό γεύμα φέρνει ποιο κοντά την οικογένεια ή τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι το  να προετοιμάζετε τα γεύματα σας όλοι μαζί μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διασκεδαστικό.
  6. Αύξηση της σωματικής άσκησης : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή για να λάβετε μέρος σε σωματικές δραστηριότητες και αθλήματα
  7. Περισσότερη ενέργεια Είναι δύσκολο να κάνετε πολλά πράγματα σε μία μέρα εάν δεν έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Η υγιεινή διατροφή βοηθά και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Με ένα γερό πρωινό θα έχετε βάλει τα θεμέλια για να πετύχετε τους στόχους της ημέρας.
  8. Καλύτερη μνήμη Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές που τρώμε παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένες τροφές που βοηθούν με τη μνήμη είναι τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά καθώς και τα καρύδια που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά και πρωτεΐνες. Γιατί άλλωστε για την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει στην καριέρα σας χρειάζεται να διαθέτετε και γερή μνήμη.
  9.  Καλύτερος ύπνος Κάθε άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι υγιές και γεμάτο ενέργεια. Εάν έχετε στερηθεί ύπνο θα δυσκολευτείτε αρκετά να πετύχετε τους στόχους σας. Τρόφιμα που προάγουν τον υγιή ύπνο είναι το πλιγούρι βρώμης, οι ξηροί καρποί, η γαλοπούλα και οι μπανάνες. Η καλή ποιότητα ύπνου σου δίνει μια ώθηση ενέργειας και βοηθά να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά στην επίτευξη στόχων

http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/diatrofi/ta-ofeli-tis-ygieinis-diatrofis-grafei-i-eystratia-koyniarelli

ΚΑΛΏΣ ΉΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG

Καλώς ήλθατε στο Βlog μου. Είναι ένα Blog για τον αθλητισμό και δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος πληροφορικής.Εδώ θα δημοσιεύονται άρθρα που αφορούν τον αθλητισμό και την υγεία και εκφράζω την προσωπική μου γνώμη για αυτό το θέμα.

ΡΟΛΟΙ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση